+++ Следващата най-важна фаза: практическото използване на водородната флотилия ще

...
+++ Следващата най-важна фаза: практическото използване на водородната флотилия ще
Коментари Харесай

BMW Group пуска пилотна флотилия водородни автомобили BMW iX5 Hydrogen

+++ Следващата най-важна фаза: практическото потребление на водородната флотилия ще обезпечи скъп опит
+++ Пионери по пътя към евентуалното серийно произвеждане

Подбрани представители на медиите от целия свят в този момент имат опция да тестват първите коли от пилотната атомна серия, които ще бъдат налични през тази година. След четири години развойна работа, автомобилът и развоен план BMW iX5 Hydrogen навлизат в идната решаваща фаза.

След това автопаркът от по-малко от 100 автомобила ще бъде употребен в интернационален проект за демонстрационни и тестови цели. Избрани тестови групи, които не са взели участие в създаването, могат за първи път интензивно да получат директно усещане за качествата на BMW iX5 Hydrogen.

„ Като повсеместен източник на сила, водородът ще играе основна роля в енергийния преход и по този метод в опазването на климата “, споделя Оливер Ципсе, ръководител на борда на шефовете на BMW AG. „ Защото това е един от най-ефективните способи за предпазване и превозване на възобновима сила. Трябва да използваме този капацитет, с цел да ускорим и трансформацията на бранша на подвижността. Водородът е изчезналото парче от пъзела за подвижност с нулеви излъчвания, защото една единствена технология няма да е задоволителна, с цел да обезпечи климатично неутрална подвижност в международен мащаб. “

BMW iX 5 Hydrogen

BMW iX5 Hydrogen, създадено въз основата на настоящото BMW X5, за пръв път е показано като идея на IAA 2019. На IAA Mobility 2021 първите прототипи към този момент можеха да бъдат тествани на пътя, като бяха употребявани за трансфер на гостите.

Неговата система с водородни горивни кафези е още едно доказателство за лидерската подготвеност на BMW Group в региона на технологиите за електрическо задвижване. BMW Group поредно напредва с развиването на технологията за водородни горивни кафези като спомагателна алтернатива за местна самостоятелна подвижност без излъчвания на бъдещето.

Технологичната подготвеност на BMW

BMW Group създава високоефективни системи с горивни кафези за пилотния автопарк в своя личен център за подготвеност за водорода в Мюнхен. Тази технология е един от главните съставни елементи в BMW iX5 Hydrogen и има непрекъснато висока мощ от 125 кВт/170 к.с.

Химическата реакция сред газообразния водород от резервоарите и кислорода от околния въздух протича в горивната клетка. Равномерното зареждане на мембраната в горивната клетка с двете среди е от решаващо значение за високата успеваемост на задвижването. В допълнение към софтуерните аналогии на мотора с вътрешно горене, като междинни охладители, въздушни филтри, контролни блокове и датчици, BMW Group създава и специфични водородни съставни елементи за новата система с горивни кафези. Те включват да вземем за пример високооборотен компресор с турбина или високоволтова помпа за охладителна течност.

BMW Group получава обособените горивни кафези от Toyota Motor Corporation. И двете компании могат да се похвалят с дългогодишно, изпълнено с доверие съдействие и от 2013 година работят дружно върху задвижвания с горивни кафези.

Въз основа на обособените кафези, системите с горивни кафези се създават в две съществени стъпки. Първо, обособените горивни кафези се подреждат, с цел да образуват по този начин наречения Stack горивни кафези. В идната стъпка всички останали съставни елементи се сглобяват, с цел да образуват цялостна система с горивни кафези.

Така нареченото нареждане, („ Stacking “), т.е. подреждането на горивните кафези, е значително автоматизиран развой. След като обособените съставни елементи са тествани за повреди, купчината се притиска механично с напън от пет тона мощ и се оборудва с корпус. Корпусът на Stack-а се създава в леярната за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут, употребявайки по този начин наречения развой на пясъчно леене.

В развой, особено планиран за дребните серии, течният алуминий се излива във форма, направена от пресован пясък, формован със смола.

Плочата за напън, която доставя водород и О2 към Stack-а на горивните кафези, също се състои от пластмасови и леки железни елементи, отлети в завода в Ландсхут. Плочата за прилепяне на носителя уплътнява корпуса на Stack-а по газо- и водонепропусклив метод.

В допълнение към теста за напрежение, окончателното сглобяване на Stack-а от горивни кафези включва цялостни проби на химическата реакция в клетките. Накрая всички съставни елементи се комбинират в зоната за сглобяване, с цел да образуват цялостна система.

По време на сглобяването на системата се инсталират спомагателни съставни елементи като компресора, анода и катода на системата с горивни кафези, високоволтовата охладителна помпа и кабелния вързоп.

В композиция с високо интегрираното задвижване от пето потомство на технологията BMW eDrive (електромотор, трансмисия и мощна ръководеща електроника, комбинирани в стилен корпус) на задната ос и мощната тягова батерия с литиево-йонна технология, особено създадена за този автомобил, задвижването на автомобила обезпечава оптималната мощ от 295 кВт/401 к.с. на пътя. Във етапите на придвижване по инерция и прекъсване електромоторът поема и функционалността на генератор, който подава сила назад в тяговата батерия.
Производство в пилотния цех в Мюнхен

BMW iX5 Hydrogen се създава в пилотния цех FIZ (Център за проучвания и иновации) в Мюнхен. В този интерфейс сред създаването и производството всеки нов модел на марките BMW Group се осъществя за първи път. Около 900 чиновници работят там в региона на структурата на каросерията, сглобяването, моделната технология, конструирането на концептуални коли и Additive Manufacturing.

Те подсигуряват, че както продуктът, по този начин и индустриалният развой са задоволително зрели, с цел да стартира серийно произвеждане. В случая на BMW iX5 Hydrogen експертите по атомна технология, разработка на коли и първичното конструиране на нови модели работят в тясно съдействие, с цел да интегрират новаторското задвижване и технологията за предпазване на сила.

Водородът може да бъде зареждан бързо

Газообразният водород, нужен за зареждане на горивната клетка, се съхранява в два резервоара с налягане от 700 бара, направени от карбонов композит (CFRP). Те побират общо шест кг водород, с който BMW iX5 Hydrogen може да реализира пробег от 504 км в WLTP цикъл. Пълненето на резервоарите за водород лишава единствено три до четири минути, тъй че BMW iX5 Hydrogen доставя типично за BMW наслаждение от шофирането единствено с няколко къси прекъсвания, даже при пътувания на огромни дистанции.

Преглед на техническите данни, динамичността, разхода и пробега на BMW iX5 Hydrogen:
Максимална мощ на цялостното задвижване: 295 кВт/401 к.с.
Електрическа непрекъсната мощ на системата от горивни кафези: 125 кВт/170 к.с.
Максимална мощ на батерията (Li-Ion технология): 170 кВт/231 к.с.
Максимална мощ на високо интегрираното електрическо задвижване: 295 кВт/401 к.с.
Вместимост на резервоара за водород: 6 кг водород (газообразен)
Ускорение 0-100 км/ч < 6 сек
Максимална скорост: над 180 км/ч
Среден разход на водород съгласно WLTP: 1,19 кг/100 км
Пробег съгласно WLTP: 504 км

Технологията FCEV като принос към декарбонизацията

BMW Group е първият немски производител на коли, който се причислява към „ Business Ambition for 1.5°C der Science Based Targets Initiative “ и се ангажира с задачата за цялостна климатична индиферентност в цялата верига на цената.

Следващата стъпка по пътя към това: до 2030 година BMW Group възнамерява да понижи излъчванията на CO2 с най-малко 40 % на автомобил през целия витален цикъл – верига на доставки, фаза на произвеждане и прилагане – спрямо 2019 година

Общо BMW Group съумя да продаде над 215 000 напълно електрически автомобила по целия свят през 2022 година, което значи нарастване от съвсем 108 % спрямо миналата година. Делът на напълно електрическите коли в общия размер на продажбите през предходната година беше съвсем девет %. Този дял би трябвало да бъде повишен до 15 % през 2023 година

Най-късно до 2030 година BMW Group желае да реализира над 50 % от размера на продажбите си на напълно електрически коли.

BMW Group категорично гледа на технологията FCEV като евентуално допълнение към задвижващата технология на акумулаторните електрически транспортни средства.

Водородът като част от световните интензивности за подвижност без CO 2

Според отчета на IEA (International Energy Agency) водородът предлага забележителен капацитет като предстоящ енергиен притежател в границите на световните интензивности за енергиен преход. Благодарение на способността си да се съхранява и транспортира, водородът може да се употребява в огромно многообразие от приложения.

Следователно огромна част от индустриализираните страни следват водородни тактики и ги поддържат с пътни карти и съответни планове. В транспортния бранш водородът може да се трансформира в друга софтуерна алтернатива наред с електрическата подвижност с акумулатори, която в дълготраен проект може да се употребява за планиране на устойчива самостоятелна подвижност.

В допълнение към достатъчното и конкурентно произвеждане на водород от зелена електрическа енергия, причина за това е на първо място разширението на съответната инфраструктура на зарядните станции, която към този момент се подтиква интензивно в доста страни.

BMW Group приветства и поддържа действия за поощряване на нововъведенията в Германия и Европа, които служат за създаване на атомна стопанска система и поощряване на производството на зелен водород. Те включват по-специално широкомащабните водородни планове, систематизирани в IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Инициативата на Европейския съюз, която в Германия се финансира от Федералното министерство на стопанската система и превоза, обгръща цялата верига на цената със своите планове - от произвеждане на водород и превоз до приложения в промишлеността.

При верните рамкови условия, технологията с водородни кафези има капацитета да образува спомагателен дирек в портфолиото от задвижвания на BMW Group за подвижност с нулеви местни CO2 излъчвания.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР