Следващата голяма стъпка пред руско-европейската космическа мисия “ЕкзоМарс-2016 е отделянето

...
Следващата голяма стъпка пред руско-европейската космическа мисия “ЕкзоМарс-2016 е отделянето
Коментари Харесай

Спускаемият апарат Скиапарели ще се отдели от ЕкзоМарс-2016 на 16 октомври

Следващата огромна стъпка пред руско-европейската галактическа задача “ЕкзоМарс-2016 ” е отделянето на дребния европейски спускаем уред “Скиапарели ”. Това се оповестява на страниците на Германския аерокосмически център DLR.

Разделянето ще се случи на 16 октомври в 17:42 часа българско време. “Скиапарели ” ще бъде изтласкан в космоса със скорост 30 сантиметра в секунда по отношение на “ЕкзоМарс-2016 ”. От този миг насетне “Скиапарели ” ще пътува независимо към повърхността на Червената планета, като кацането ще е реалност на 19 октомври. Същевременно “ЕкзоМарс-2016 ” ще продължи своя път към навлизането в орбита към Червената планета.

Какво ще стане, в случай че инцидентно нещо се обърка на 16 октомври? Ако авансово качените команди не бъдат изпълнени, 32 часа по-късно ще бъде извършен нов опит за освобождение на спускаемия уред. Според Анатолий Зак от Russianspaceweb (източник) в случай че “Скиапарели ” не бъде освободен от “ЕкзоМарс-2016 ” два следващи пъти, може да се стигне до трети опит, просто да се изхвърли спускаемия уред без да се прави опит за кацане, като орбиталната задача въпреки всичко ще успее. Ако обаче нито един от опитите за освобождение не се увенчае с триумф, комплексът “ЕкзоМарс-2016 ”- “Скиапарели ” ще облети Марс и ще продължи по своя път по околослънчева орбита. Ако се случи този неприятен сюжет, екипът на задачата ще би трябвало да изчака още една година, с цел да опита наново нахлуване в орбита към Марс.

Ето по какъв начин се обрисува да кацне “Скиапарели ” на Марс. Credit: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР