Следващата година ще постави на тест реалността в областта на

...
Следващата година ще постави на тест реалността в областта на
Коментари Харесай

2024: Какво следва в света на изкуствения интелект

Следващата година ще сложи на тест действителността в региона на генеративния изкуствен интелект, защото „ отслабващият звук към технологията, възходящите разноски, нужни за нейното ръководство, и засилващите се апели за контролиране са признаци, че тя е изправена пред идно закъснение, изясняват от една от водещите анализаторски организации, представени от CNBC.

В годишния си преглед на прогнозите за бъдещето на софтуерната промишленост през 2024 година CCS Insight прави няколко прогнози за това какво следва в областта на изкуствения разсъдък - технология, която докара до безчет новинарски заглавия, свързани както с обещания, по този начин и с предизвестия.

Основната прогноза на CCS Insight за 2024 година е, че генеративният изкуствен интелект " ще получи леден душ ", защото действителността на обвързваните с него разноски, опасности и трудност " ще размени шумотевицата ".

" В момента всички приказват за генеративен AI - Гугъл, Amazon, Qualcomm, Meta и още доста ", споделя Бен Ууд, основен анализатор в CCS Insight, пред CNBC. " Ние сме огромни бранители на AI. Смятаме, че той ще има голямо влияние върху стопанската система, считаме, че ще има огромно влияние върху обществото като цяло, считаме, че е превъзходен за продуктивността. Но шумотевицата към генеративния AI през 2023 година е толкоз огромна, че съгласно нас той е прехвален и има доста спънки, които би трябвало да се преодолеят, с цел да се пусне всеобщо на пазара тази технолгия. "

Моделите на генеративен AI като ChatGPT на OpenAI, Гугъл Bard, Claude на Anthropic и Synthesia, разчитат на голяма изчислителна мощност, с цел да работят със комплицирани математически модели, които им разрешават да дефинират какви отговори да предложат на подканите на потребителите.

Компаниите би трябвало да се снабдят с мощни чипове, с цел да работят с приложения за изкуствен интелект. В случая с генеративния AI това постоянно са усъвършенствани графични процесори, или GPU, създадени от американския колос за полупроводници Nvidia, към който се обръщат както огромните компании, по този начин и дребните разработчици, с цел да извършват своите натоварвания.

Сега от ден на ден компании, в това число Amazon, Гугъл, Alibaba, Meta и, както се оповестява, OpenAI, проектират свои лични характерни чипове за AI, на които да извършват тези стратегии.

" Само разноските за внедряване и поддържане на генеративен AI са големи ", споделя Ууд. " За доста организации, доста разработчици, това просто ще стане прекомерно скъпо. "

Регламентът на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък е изправен пред спънки

Анализаторите на CCS Insight също по този начин предвиждат, че регулирането на изкуствения разсъдък в Европейския съюз - който постоянно дефинира трендовете, когато става въпрос за законодателство в региона на технологиите - ще срещне спънки.

Според тях Европейски Съюз въпреки всичко ще бъде първият, който ще вкара характерна регулация, само че тя евентуално ще бъде преразглеждана и прекроявана " неведнъж " поради скоростта на развиване на технолгогията.

" Законодателството няма да бъде финализирано до края на 2024 година, оставяйки промишлеността да предприеме първичните стъпки при саморегулирането ", предвижда Ууд.

Генеративният AI провокира голям звук тази година както от страна на софтуерни запалянковци, по този начин и от вложители в рисков капитал и заседателни зали, защото хората бяха запленени от способността му да основава нови материали по подобен с хората метод в отговор на текстови подкани. Технологията е употребена за основаване на всичко - от текстове на песни в стила на Тейлър Суифт до пълноценни академични есета, напомня още CNBC.

Макар технологията да дава големи очаквания за капацитета на изкуствения разсъдък, тя също по този начин провокира възходяща угриженост от страна на държавните управления и обществеността, че може да лиши доста хора от работа. Затова и редица държавни управления приканват AI да бъде контролиран.

В Европейския съюз да вземем за пример се работи по приемането на Закона за AI - незабравим нормативен акт, който ще вкара учреден на риска метод към AI. Някои технологии като лицевото различаване в действително време са изправени пред цялостна възбрана.

Разработчиците на огромни принадлежности за генеративен изкуствен интелект, основани на езикови модели, като ChatGPT на OpenAI, би трябвало да ги показват за самостоятелна оценка, преди да ги пуснат на необятната аудитория. Това провокира дискусия измежду професионалната общественост, която счита условията за прекомерно рестриктивни.

Компаниите, стоящи зад няколко водещи AI модела, излязоха с изказване, че приветстват регулирането и че технологията би трябвало да бъде отворена за надзор и защитни ограничения, само че техните хрумвания се разграничават.

През юни основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман прикани за самостоятелен държавен отговорник, който да се занимава със сложността на AI и лицензирането на технологията.

Гугъл, въпреки това, декларира в мненията си, показани на Националната администрация по телекомуникации и информация, че би предпочела " многопластов метод към ръководството на AI с присъединяване на голям брой заинтригувани страни ".

Предупреждения за наличие от изкуствен интелект

Според CCS Insight скоро търсачката ще добави предизвестия за наличието, с цел да показва на потребителите, че материалите, които гледат от избран уеб издател, са генерирани от изкуствен интелект, а не от хора, защото всеки ден се разгласяват голям брой вести, генерирани от AI, които постоянно са изпълнени с фактологични неточности и дезинформация. В същото време има доста новинарски уеб сайтове, чието наличие е напълно генерирано от програмен продукт с изкуствен интелект.

CCS Insight предвижда, че сходно развиване ще подтикне Гугъл да добави етикети към материали, които са създадени от AI - известни в промишлеността като " воден знак " - по същия метод, по който фирмите за обществени медии вкараха осведомителни етикети към постове, свързани с COVID-19, с цел да се борят с дезинформацията за вируса.

Престъпления с изкуствен интелект

През идната година CCS Insight предвижда, че ще стартират да се правят арести на хора, които правят измами с идентификационни данни, основани на AI.

Компанията твърди, че още през 2024 година полицията ще извърши първия си арест на разположение, което употребява AI, с цел да се показа за някого - или посредством технология за синтез на глас, или посредством различен тип " дълбоки имитации ".

" Моделите за генериране на изображения и синтез на глас могат да бъдат персонализирани, с цел да се въплъщават в облика на задачата, като употребяват данни, оповестени обществено в обществените медии, което разрешава основаването на рентабилни и реалистични " дълбоки имитации ", споделя CCS Insight в прогнозите си. " Потенциалните въздействия са широкообхватни, в това число увреждане на персонални и професионални взаимоотношения, както и измами в банковото дело, застраховането и компенсациите. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР