Следващата година инфлацията вероятно ще е средно 10-15%, за потребителската

...
Следващата година инфлацията вероятно ще е средно 10-15%, за потребителската
Коментари Харесай

Догодина инфлацията ще е средно 10-15%

" Следващата година инфлацията евентуално ще е приблизително 10-15%, за потребителската кошница обаче не чакам обилни промени. Когато се дават пари на всички това не трансформира обстановката. Помощите би трябвало да са единствено за нуждаещите се. Бих махнал отстъпката за гориво, както и за ток за бизнеса, бих махнал съвсем всички ограничения ", разяснява икономистът Красен Станчев.

" Когато повишавате минималната заплата и правите по-високи пенсионни заплащания при висока инфлация, се стига до обезценяване на парите. Инфлацията за пенсионерите е по-ниска от това, което са получили като нарастване на прихода за последните 16 месеца. Само с целенасочена политика от 200-300 млн. за помощи, неравенството би се понижило с 1/10. Общите помощи за всички могат да минат 9 милиарда лв. годишно, което е безсмислено ", счита той.

Според него помощи за гледане на дете не трябва да се дават на хора с високи приходи. " Винаги на края на годината се харчи повече - излизат спестявания, има коледни бонуси. Нивата на персоналната инфлация - в дребната потребителска кошница, са по-високи от междинната. Заменянето на инфлацията с пари от бюджета не въздейства на растежа на цените ", акцентира Станчев пред Нова нюз. 

По думите му сметките за минималната заплата не са правилни.

" Министър Велкова леко надценява разхода за бюджета - той ще е половин, а не един милиард. Тенденцията в Европейски Съюз е да се държи ниско съответствие на минимална към междинна заплата - под 40%. Ако вземете междинната заплата, то минималната би трябвало да е към 30-35% от нея, с цел да има издръжливост в стопанската система. С новите промени може минималната заплата да стане към 85% от междинната в райони като Северозападна и Североизточна България. Хората ще не престават да бягат оттова и никой няма да може да наема хора, с цел да съблюдава закона ", разяснява икономистът.

Прогнозата му е, че през 2023 година ще има занимателен стопански напредък, само че не чака банкрути на огромни предприятия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР