Следва препис на интервю със сенатор Крис Ван Холън, демократ

...
Следва препис на интервю със сенатор Крис Ван Холън, демократ
Коментари Харесай

Препис: Сенатор Крис Ван Холън, демократ от Мериленд, за „Face the Nation“, 19 ноември 2023 г.

Следва дубликат на изявление със сенатор Крис Ван Холън, демократ от Мериленд, което излъчено на 19 ноември 2023 година

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега към нас се причисли сенаторът демократ от Мериленд Крис Ван Холън. Хубаво е, че сте тук персонално.

SEN. КРИС ВАН ХОЛЪН: Хубаво е да бъда с теб, Маргарет.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Има доста неща, за които мога да приказвам с теб през днешния ден. Но желая бързо да ви попитам, защото Конгресът преди малко се прибра за по-голямата част от две седмици, те не са разрешили още веднъж доста неща. И те не са минали спомагателното за Израел за Украйна, Тайван, това ще стане ли преди края на годината?

SEN. ВАН ХОЛЕН: Трябва да го създадем до края на годината. Трябва да приемем спомагателната молба, която включва, както казвате, обезверено нужната военна помощ за Украйна, поддръжка за Израел, филантропична помощ, както и поддръжка за нашите сътрудници в Индотихоокеанския район. Един от въпросите, както съм сигурен, знаете, че се разисква, е опитът да се направи нещо във връзка с граничната сигурност и имиграционната промяна и има продължаващи двупартийни полемики, до момента в който приказваме.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Разбирам, че това се случва през ваканцията--

SEN. ВАН ХОЛЪН: --Вярно е. Това е-- 

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: --за границата. Знаете ли, имам поради, в действителност ли е реалистично обаче, че... това е доста сложен въпрос, че това ще бъде направено преди приключването на 2023 година?

SEN. ВАН ХОЛЕН: Е, водят се договаряния на благосклонност. Дали са подготвени или не, не знам. Но дано просто кажа, коства ми се, че като се има поради отчайващата обстановка в Украйна, е безконтролно хората да споделят, че ще позволим на Путин да продължи офанзивата си против Украйна и ще предоставим тази помощ единствено в случай че получим договорка за нещо друго. Искам да реализира договорка за имиграционната промяна, само че за мен няма смисъл да свързвам двете.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Значи написахте писмо този месец, подкрепяйки повече финансиране за Израел, само че също по този начин оказване на напън върху администрацията на Байдън по отношение на нейната оценка дали тези военни цели са фактически постижими и по какъв начин тази страна пази цивилните. Доволни ли сте от казаното от Белия дом?

SEN. ВАН ХОЛЪН: Все още чакаме обществен отговор от администрацията на Байдън. Все още не сме получили този обществен отговор. Имахме контакти на най-високи равнища. И ни беше препоръчано, тези от нас, които подписаха писмото, да се срещнем с висшия екип на президента по национална сигурност и външна политика, с цел да обсъдим някои от тези въпроси. Но към момента чакаме отговор на писмото, тъй като зададохме доста въпроси, на които считаме, че е значимо да получим отговори.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Това наранява президента и неговите сътрудници демократи, не е ли

SEN. ВАН ХОЛЕН: Е, не знам дали това вреди на президента с сътрудниците му демократи. Мисля, че е значимо президентът да се изкаже по-ясно по този въпрос. Позволете ми да кажа следното, след ужасяващите офанзиви на Хамас от 7 октомври, мисля, че съвсем всеки сенатор поддържа задачата на Израел да преследва Хамас и да ги обезврежда от военна позиция, не повече от 7 октомври.. Но ние също би трябвало да направете, както сподели секретар Блинкен, вижте - значимо е по какъв начин Израел организира тази интервенция. И толкоз доста от нас бяха загрижени единствено преди няколко седмици, когато един от представителите на националната сигурност на Белия дом беше запитан дали Съединените щати имат някакви червени линии. И отговорът беше не. Което значи, че всичко е позволено и това не може да подхожда на американските ползи и американски полезности. Ето за какво задаваме тези въпроси.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Не може да бъде поредно, тъй като това не е политиката за никоя друга страна, на която Съединените щати дават военна помощ.

SEN. ВАН ХОЛЕН: Точно по този начин. Вижте, ние имаме политика да се опитваме да подсигуряваме, че нашите средства се употребяват по метод, който предизвиква нашите ползи и нашите полезности. И в случай че погледнете какво се случва сега, в Газа, отчайващата филантропична рецесия. Очевидно това е повече, което може да се направи. И в случай че погледнете равнището на цивилните жертви, самият секретар Блинкен призна, че има спомагателни ограничения, които държавното управление на Нетаняху може да предприеме, с цел да понижи високото равнище на цивилни жертви, две трети от които са деца. Ето за какво задаваме въпроси на президента. Искаме да работим с президента, с цел да получим повече гаранции, че нашите ползи и полезности ще бъдат предпазени.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Добре, би трябвало да си вземем отмора, само че желая да останеш тук с нас за още Изправете се пред нацията. И всички вие също останете с нас.

** ПАУЗА ЗА РЕКОМЕНДАЦИИ **

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Добре пристигнали още веднъж в Face the Nation. И в този момент имаме още въпроси към сенатор Крис Ван Холън. Сенаторе, желая да се спра на нещо, за което изразявате угриженост от известно време. Връщайки се към юли, открих писмо, в което казвате на Белия дом, че имате терзания по отношение на над 3 милиарда $ помощ за сигурността на Израел, тъй като смятате, че парите на данъкоплатците не би трябвало да пазят заселниците, които нападат и изгарят палестински села с безотговорност. Снощи президентът стартира доста обществено да споделя, че ще стартира да се пробва да се оправи. Какво мислите за този проект за ограничение на визите?

SEN. ВАН ХОЛЕН: За мен беше наслаждение да чуя президента да споделя това, което сподели. И аз изцяло поддържам проекта на президента да ограничи визите за хора, които имат досие за принуждение против почтени хора. Така че мисля, че това е значима първа стъпка. Както знаете, рисковото принуждение на заселници против палестинци е проблем от доста дълго време. Виждаме голям скок в насилието на екстремистки заселници от началото на войната в Газа, защото хората са съсредоточени върху войната там, 500% нарастване. Палестинците са убити от екстремистки заселници, къщите им са изгорени, изтласкани от селата, маслиновите овощни градини са изсечени по средата на сезона на маслините, което е времето номер едно за приходи за доста от тези селяни. Така че това е огромен, огромен проблем. Спомнете си, че в обединението на Нетаняху имате някои доста крайни членове, Смотрич, Бен-Гвир, един от тях, знаете, принадлежи към партията-наследник на партията на Каханистите, партия, която беше в листата на Съединени американски щати за наблюдаване на терористи. Ето за какво е доста значимо Съединените щати да претеглят и да претеглят мощно. Радвам се да видя президента да прави това, което направи.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: И те бяха в държавното управление много преди седми октомври. Накратко, направихте някои изказвания, че да си про Израел не изисква да си анти палестинец и противоположното. Защо смятате, че това е спорно изказване?

SEN. ВАН ХОЛЕН: Е, не би трябвало да бъде, тъй като вие можете да бъдете както произраелски надъхан като мен, по този начин и пропалестински и да подкрепяте палестинските права и желания към самоопределяне и лична татковина. Всъщност визията на президента, когато види някаква светлина, може би в края на този мрачен тунел, е решение с две страни, Израел да живее несъмнено с палестинска страна като комшия, където палестинците имат равно достолепие и цялостни права. И един от проблемите с това, което се случва на западния бряг сега, е, че когато изтласквате палестинците от техните земи, вие вършиме още по-трудно решението за две страни. Вие укрепвате Хамас, отслабвате палестинската власт и я вършиме по-трудна. Така че бях отчаян да видя премиера Нетаняху да отхвърли апела на президента Байдън за решение с две страни. Това ще значи, че президентът – президентът Байдън би трябвало да направи още повече, с цел да изложи ясна визия за това по какъв начин ще излезем от този доста мрачен тунел в едно по-светло бъдеще.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Мисля, че всички се надяваме на по-светло бъдеще. Сенаторе, доста ви благодаря за отделеното време през днешния ден.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР