Следственият отдел на Държавния комитет по национална сигурност (ДКНС) на

...
Следственият отдел на Държавния комитет по национална сигурност (ДКНС) на
Коментари Харесай

Арестуваха бившия премиер на Киргизстан Темир Сариев

Следственият отдел на Държавния комитет по национална сигурност (ДКНС) на Киргизстан задържа някогашния министър председател на страната Темир Сариев по дело за златната мина „ Кумтор ”, заяви организация „ Кабар ”.

По информация на организацията, „ следствието е открило, че в качеството си на министър на стопанската система и ръководител на държавната комисия, Сариев е занижил сумата на екологичните вреди от работата на мината „ Кумтор ” с няколко милиарда сома, в резултат на което на страната са нанесени големи вреди ”.
 Арест на съветска журналистка - попречила работата на полицията Арест на съветска журналистка - попречила работата на полицията
Правозащитникът Иван Мелников изпрати писмо до ръководителя на дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерството на вътрешните работи на...

Бившият министър председател е настанен в следствен изолатор. С него ще продължат да се реализират следствени дейности и според от резултатите в околните 48 часа Първомайският областен съд в Бишкек ще дефинира мярката.

Разработването на находището „ Кумтор ” стартира през 90-те години на предишния век от канадски вложители. За това време управляващите в страната преразглеждаха неколкократно изискванията на съдействието с канадските сътрудници. През май 2021 година управлението на Киргизстан вкара външно ръководство на находището и дейно отстрани канадската компания „ Centerra ” от там. Страните обявиха, че ще стартират правосъдни каузи по този въпрос.

По-рано някогашните президенти на Киргизстан Аскар Акаев и Курманбек Бакиев бяха оповестени за интернационално търсене по отношение на делото с мината. Вчера Акаев дойде в страната и заяви, че го е направил непринудено и е подготвен да сътрудничи на следствието.

Подсъдими по делото са трима някогашни министър председатели - Апас Жумагулов, Омурбек Бабанов и Игор Чудинов, както и братът на някогашния държавен глава Сооронбай Жеенбеков и някогашен ръководител на Народното събрание Асълбек Жеенебков и дребният наследник на Бакиев – Максим Бакиев. Срещу някои от тях обвиняванията са отпаднали заради отминалост, а останалите са задържани или се търсят.
 Закопчаха ромски водач от Бургас за търговия с гласове Закопчаха ромски водач от Бургас за търговия с гласове
Ромският водач Румен Чолаков от Бургас бе задържан през днешния ден след акция на полиция и жандармерия против пазаруването на гласове, съобщи корес...

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР