Следственият комитет на Федералната служба за сигурност на Русия обвини

...
Следственият комитет на Федералната служба за сигурност на Русия обвини
Коментари Харесай

Путин и Пригожин палят гражданска война в Русия

Следственият комитет на Федералната работа за сигурност на Русия упрекна създателя на наемническата формация “Вагнер ” Евгений Пригожин в апели към въоръжен бунт и стартира наказателно произвеждане против него.

По информация на БиБиСи е издадена заповед за неговия арест.

В Москва е засилена защитата на държавните институции и обектите на транспортната инфраструктура.

Под паника са вдигнати специфичните елементи на полицията ОМОН и Специалният отряд за бързо реагиране на Националната армия.

Движението по автомагистралата М-4, която свързва Москва с южните райони, е блокирана на изхода от Ростов на Дон. По автомагистралата се придвижва боен ескорт.

В Москва и цялата област се организират антитерористични мероприятия, въведен е спомагателен надзор по пътищата, оповестиха локалните управляващи.
Губернаторът на Ростовска област разгласи, че се анулират всички планувани всеобщи събития.
Пригожин изиска да беседва очи в очи с съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на съветските въоръжени сили военачалник Валерий Герасимов.

В оповестено видео в обществените мрежи, Пригожин сподели, че се намира в щаба на Южния боен окръг в Ростов на Дон и разгласи, че силите на „ Вагнер “ управляват всички военни обекти в града .

„ В 7:30 ч. сутринта под надзор са военните обекти в Ростов, включително и летището. За самолетите, които се насочат за осъществяване на бойни задания няма проблеми. Всичко, което направихме – взимането на надзор е щурмовата авиация да не нанася удари по нас, а по украинците “.

Вчера Пригожин упрекна съветската войска, че по заповед на началника на генералния щаб Валерий Герасимов е нанесла ракетно-артилерийски удари по тиловите лагери на “Вагнер ”.

Министерството на защитата и Федералната работа за сигурност опровергаха изказванията на Пригожин и ги дефинираха като провокация.

От Федералната работа за сигурност призоваха наемниците от “Вагнер ” да не вършат непоправими грешки, да прекратят силовите дейности против съветския народ, да не извършват предателските заповеди на Пригожин и да подхващат ограничения за задържането му ”.

Самият Пригожин разгласи, че неговите бойци се намират в град Ростов в Южна Русия и че са свалили военен вертолет на съветската войска, който ги е обстрелвал.

„ Няма да могат да ни унищожат. Имаме цели. Всички сме подготвени да умрем. Всичките 25 000, а по-късно още 25 000. Защото умираме за родината. Умираме за съветския народ “.

От Белия дом обявиха, че наблюдават ситуацията  с Русия и „ Вагнер “ и ще се съветват със съдружниците и сътрудниците си по отношение на развиването ѝ.

От Москва обявиха, че Киев се възползва от провокацията на Пригожин и струпва бойни елементи за нахлуване в тактическото направление на Бахмут.

Русия е подложила и тази нощ на ракетни офанзиви украинската столица Киев, съгласно украински източници.

От съветска страна се оповестява, че украинската войска струпва бойни елементи за нахлуване към Бахмут.

Междувременно от съветското министерство на защитата обявиха, че украинските въоръжени сили са се възползвали от дейностите на създателя на „ Вагнер “ Евгений Пригожин и концентрират елементи за нахлуване в региона на Бахмут. Посочва се, че в тази част на фронта се трансферират подразделения от 35-а и 36-а бригада на морската пехота.

Междувременно постройката на компанията „ Вагнер “ в Санкт Петербург беше отцепена от чиновници на силовите структури. На входа дежурят сътрудници на полицията и на Руската армия. Към мястото се насочиха и  публицисти.

В столицата Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична интервенция.

Пригожин е упрекнат в опит за  въоръжен бунт. 

По-рано той разгласи в оповестено видео, че се намира в щаба на Южния боен окръг в Ростов на Дон и неговите сили управляват всички военни обекти в града. Ройтерс заяви, че „ Вагнер “ е открила надзор и в град Воронеж.

Пригожин предприе тези дейности, откакто упрекна съветското военно управление, че е наредило удар в тила на хората му в Украйна.

Министерството на защитата се обърна към бойците с изказванието, че „ те са били подведени и въвлечени в незаконна случка “ и ги прикани да се свържат с представители на формалните структури като подсигурява сигурността им.
Удар в гърба е опитът да се разедини обществото. Каквито и разпри да има, те би трябвало да се прекратят, до момента в който продължава спецоперацията в Украйна. Това съобщи в послание през днешния ден съветският президент Владимир Путин. Русия води допустимо най-тежката борба за бъдещето си. Срещу нея е ориентирана цялата и военна, и осведомителна машина на Запада, сподели Путин. Всички отговорни за опита за бунт ще понесат неизбежното наказване , предизвести Владимир Путин.
Без да загатва по име Пригожин, който до момента се е ползваше с персоналното му застъпничество, Путин сподели:

Това, с което имаме работа, е държавна измяна. Неудържимите упоритости и персонални ползи доведоха до изменничество към нашата страна и нашия народ и идеята, за която бойците и командирите на групата „ Вагнер “ се бориха и починаха дружно с други военни елементи.

Путин се зарече, че „ ще обезврежда “ протеста и сподели, че редовите чиновници на Вагнер са били „ излъгани и заплашвани “ да вземат участие в това, което съставлява първия опит за прелом в Русия от три десетилетия насам.

Ще направя всичко като жител на Русия, с цел да защитя страната. Ще бъдат взети решителни ограничения. Те ще бъдат жестоки, добави той и уточни: Ще преодолеем всички провокации и ще станем още по-силни “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР