Следпадането на Плевен на 10-ти декември 1877-ма година,Южният отряд на

...
Следпадането на Плевен на 10-ти декември 1877-ма година,Южният отряд на
Коментари Харесай

На 9 -ти януари 1878 г. след победата при Плевен идва и победата при Шипка-Шейново

Следпадането на Плевен на 10-ти декември 1877-ма година,Южният отряд на съветската войска с пълководец генерал-лейтенант Фьодор Радецкипреминава Стара планинапри сложни зимни условия и пристъпва към осъществяване поставената му задача – погром на Централната турска войска с пълководец Вейсел паша от 26 768 офицери и бойци и 83 оръдия. За осъществяване на задачата Южният отряд е разграничен на три отряда.

Идеята на командването е Централният отряд да ангажира войските на връх Свети Никола, а левият и десният отряд, посредством обход, да се явят във фланг на укрепения лагер при Шипка–Шейново и да го разгромят.

Шейновска борба е заключителното изпитание на Южния съветски отряд за разгрома на Централната османска войска в Руско-турската война (1877-1878 г.).

През нощта на 8 против 9 януари турският пълководец Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа стартира офанзива против лявата съветска колона като поредно придвижва удара от десния към левия съветски фланг.

Особено яростен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.

Предприета е офанзива и на село (днес град) Шипка. След видяно всеобщо оттегляне на турски елементи, лявата колона в 10:00 часа минава в нахлуване против западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конра офанзива. Руските дружини нападат и завладяват централния Шейновски редут №2.

Битката при Шейновозавършва с пленяванена цялата Централна османска войска, състояща се от тримапаши, 765 офицера и 22 000 боеца, като броят на убитите и ранените е 4000 души. Загубите на съветската войска възлизат на общо5107 убити и ранени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР