Следователят Бойко Атанасов, който е известен с амбициите си да

...
Следователят Бойко Атанасов, който е известен с амбициите си да
Коментари Харесай

Бойко Атанасов се кандидатира за европейски делегиран прокурор с нулево ниво на език и с тройки в дипломата

Следователят Бойко Атанасов, който е прочут с упоритостите си да заема всеки овакантен пост в българското държавно обвиняване, се насочи и към новата Европейска прокуратура. Новината, че е подал документи като кандидат в процедурата за асортимент на европейски делегирани прокурори заяви самият той в обществените мрежи, само че по-късно това се удостовери и от документите, оповестени в уеб страницата на Висшия правосъден съвет (ВСС), написа " ".

Другият обществено разгласен от Висш съдебен съвет претендент за делегиран европейски прокурор се споделя Димитър Младенов.

Оказва се обаче, че за разлика от Младенов, който е лекар по углавен развой и създател на поредност научни изявления, Бойко Атанасов се явява в процедурата със Среден 3 в дипломата си по Наказателноправни науки и с равнище на британски език под санитарния най-малко.

Данните за това, че Атанасов не има нужния ценз, с цел да се явява в сходна процедура, са обществено налични. През лятото на 2019 година следователят даже бе изявил предпочитание да стане основен прокурор на България, макар извънредно незадоволителните резултати, които е посочил по време на изпитите си преди въобще да стане правист.

От дипломата на Атанасов стана ясно още, че с изключение на Среден 3 по Нaказателноправни науки, той е постигнал същата оценка и по Гражданскоправни науки, както и по основополагащи предмети от специалността "Право " в българските университети, като "Римско право " и "Общо обучение за страната ".

Общодостъпният документ, с който Бойко Атанасов потвърждава, че е правист, сочи още че той има междинен триумф от курса на образование – "Добър " 4,30, а от държавните изпити – "Добър " 4. Подобни резултати несъмнено провокират съществено неразбиране по отношение на самоувереността на претендента Атанасов, че ще успее да се оправи с отговорностите на поста, за който кандидатства.





Липсата на даже минимално владее на британски език пък Атанасов показва напълно недвусмислено по време на процедурата за избор на европейски прокурор, в която – несъмнено – той още веднъж беше кандидат.

По време на чуването на претендентите, извършено през февруари 2019 година, Атанасов пропусна да мемоари авансово, че не владее никакви езици, само че това се прояви незабавно сега, в който конкурсната комисия му зададе задача, в границите на подбора, да прочете текст от британски език.

Резултатът, очевидно от приложеното видео, се оказа жалък. Липсата на умеене у Атанасов да комуникира на работния за Европейския съюз език буди учудването по какъв начин той би могъл да се схваща с сътрудниците си в Европейската прокуратура, освен това по тематики като корист с европейски средства.

Въпреки очевидния крах на Атанасов да се оправя с британския език, в документите си към процедурата като претендент за европейски делегиран прокурор той е приложил документ от Център за професионално образование "Хармония ", съгласно който владее езика на равнище C1.

Освен, че придобилият шеговития прякор „ безконечният претендент “ Атанасов не има нужните качества, с цел да заеме едно от 10-те места за европейски делегиран прокурор, самият той у нас е обект и на няколко дисциплинарни производства. Не единствено това, само че професионалната биография на Атанасов демонстрира, че той е и измежду един от най-често отстранявани от следствия магистрат поради бездействието си или рискът от техния неуспех.

Така да вземем за пример през 2011 година Бойко Атанасов и още двама следователи са отстранени от следствие за пране на пари, защото "не могат да обезпечат законосъобразното осъществяване на следствието и приключването му в избрания период ". За интервал от повече от една година не са осъществени всички нужни огледи на конфискуваните по делото материални доказателства, написа прокурорът.

Оказва се, че екипът от следователи, в който влиза и Атанасов, са поискали от ръководещия следствието информация за това дали има привлечени обвинени лица и кои са те. Това се случва половин година откакто следователите са известени за същото с категорично Постановление на прокурор от СГП.

Това приказва "най-малко за непознаване на материалите по досъдебното произвеждане ", установи прокурорът. По друго произвеждане, обвързвано с финансово закононарушение, осъществено през 2004 година, разпределено за следствие на Бойко Атанасов, през 2012 година различен прокурор от СГП установи, че следователят не може "да обезпечи вярното и срочно осъществяване на следствието ".

Обвинителят даже заключава, че наложилата се в случаи като този незаконосъобразна процедура (по привършване на досъдебни производства по фиктивен от проверяващите органи начин) "не следва да бъде толерирана и допускана ".

Конкретните недостатъци по работата на следователя са разказани на две страници, като даже се оказва, че "делото не е докладвано по какъвто и да е метод на наблюдаващ прокурор в интервал, надхвърлящ 7 месеца, през който делото в действителност се е намирало при сл. Б. Атанасов ".

Трети прокурор от СГП през 2011 година отстранява Бойко Атанасов от следствие по член 260, ал.1 от Наказателен кодекс, защото е установено "едногодишно безучастие " от страна на следователя. Прокурорът се чуди за какво, макар напътствията, Атанасов не е упълномощил провеждането на експертизи.

Четвърти прокурор от СГП, този път още през 2010 година, т.е. година откакто Атанасов постъпва в Следствения отдел на градското обвиняване, го отстранява от следствие за данъчни закононарушения. "Разследването по делото не е завършено и не са изпълнени напътствията дадени в постановленията на СГП от 2010г. и 2009г. Не са извършени повторни разпити на очевидците З., В. и П.

Извършените по този метод ремонти от следователя не водят до премахване на позволените процесуални нарушавания, защото не са осъществени след датата на определяне на нарушаванията. За повторно следовател Б. Атанасов е позволил нарушаване на закона и не е извършил служебните си отговорности по член 203 алинея 1 и алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Предвид изложените съображения може да се направи аргументиран извод, че Б. Атанасов не е в положение да завърши следствието по делото за интервал към една година...

Фактическата конюнктура по делото не е изяснена в изискуемата от закона степен. На Б. Атанасов е указвано два пъти да вземе всички нужни ограничения за сполучливо и срочно привършване на следствието, надлежно с писма от 28.12.2009г. и 05.05.2010г. Срокът на следствие е бил продължаван два пъти. Предвид гореизложените съображения смятам, че следовател Б. Атанасов не може да обезпечи вярно осъществяване на следствието, следва да бъде отхвърлен от делото и да му бъде наложено административно наказване ", показва прокурорът.

През 2015 година пети прокурор от СГП отстранява Бойко Атанасов, този път от следствие против проведена незаконна група, защото следователят "не е направил нито едно процесуално-следствено деяние или каквато и да била друга активност, ориентирана към осъществяване и привършване на следствието по делото ". Особено забавен се оказва проблем от 2013-та година, при който шести прокурор от СГП отстранява от следствие Бойко Атанасов.

Постановлението на държавния обвинител се простира на цели шест страници, евентуално тъй като преди този момент следователят е решил, че е по-добре да написа непосредствено на основния прокурор, очаквайки, че по този начин ще "прескочи " наблюдаващия прокурор. Действието си Атанасов обяснил с желанието да обезпечи "качествено привършване на досъдебното произвеждане ".

В постановлението си, с което го отстранява, държавният обвинител от СГП изнася къса лекция на Бойко Атанасов за основополагащите правила в Наказателно-процесуален кодекс. Припомня му, че съгласно член 203, алинея 4 от Наказателно-процесуален кодекс обвързване на проверяващия орган е редовно да рапортува на прокурора за хода на следствието, "като разисква с него вероятните версии и всички други въпроси от голяма важност за законосъобразното и сполучливо привършване на следствието.

За сведение на следовател Бойко Атанасов категорично следва да се подчертае, че посоченото обвързване на проверяващия орган е към прокурора, който упражнява управление и контрол върху следствието, а не към Главния прокурор на Република България ".

Според прокурора от СГП, действието на Бойко Атанасов да изпрати материалите по досъдебното произвеждане непосредствено до "обвинител №1 " е "в жестоко нарушаване на процесуалните правила - чл.203, ал.4 Наказателно-процесуален кодекс, чл.219 Наказателно-процесуален кодекс, и разкрива непознаването на наличието на наредбата на чл.196 Наказателно-процесуален кодекс за пълномощията на прокурора, упражняващ управление и контрол върху следствието, както и на наредбата на чл.46, ал.4 Наказателно-процесуален кодекс за функционалностите на Главния прокурор ".

По съответния проблем е установено още, че за интервала февруари - юли 2013 година, единствената информация за хода на следствието, която Атанасов е подал, е искане за удължение на следствието, само че нито един път не е докладвал хода на самото досъдебно произвеждане.

"От оскъдната фактология в писмото на следовател Бойко Атанасов до Главния прокурор на Република България, съдържаща се в едно само изречение, както и в сбитото материално-правно мнение за дейностите на...(разследваното лице-бел.ред), също съдържащо се в едно само изречение, се извежда по безапелационен метод, че следовател Бойко Атанасов не разграничава и смесва обективните признаци на съставите на чл.219 Наказателен кодекс и на чл.282 Наказателен кодекс ", написа още прокурорът от СГП, като в допълнение и в детайли стимулира това си изказване.

Констатациите на шестимата прокурори от СГП за професионалните качества на Бойко Атанасов са повече от красноречиви, още повече, че са направени в интервал от шест години, което изключва каквото и да е единодушие сред тях.

И тъй като, Бойко Атанасов доста желае да взе участие в следващата открита процедура за някой пост, освен това към този момент и отвън рамките на страната, считаме за значимо да представим и метода, по който следователят показва резултатите от своята работа в писмена форма.

Документът, клише от който публикуваме, е направен от следовател Б. Атанасов на 30 септември 2015 година и съставлява мнение за прекъсване на наказателно произвеждане. В алено са маркирани правописните, пунктуационните и други неточности, които са позволени.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР