Следователите сме най-големите привърженици на идеята, че е необходима съдебна

...
Следователите сме най-големите привърженици на идеята, че е необходима съдебна
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Съдебната реформа се подготвя в тъмна стаичка

Следователите сме най-големите последователи на концепцията, че е нужна правосъдна промяна. Това съобщи в „ Лице в лице “ заместник-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Следователите у нас желаеха да бъдат включени в работните групи, които разискват измененията.
 
„ Кой, в случай че не ние, които правоприлагаме всеки ден, знаем, че има потребност от възстановяване на изискванията и разпоредбите, по които работим. Ние най-добре осъзнаваме, че правосъдна промяна е нужна – дневният ред на обществото също го постанова “, сподели шефът на Национална следствена служба.
 
По думите му държавното управление е пристигнало на власт със поръчката за правосъдна промяна, само че все още не се знае кой работи по измененията в текстовете. Според него правосъдната промяна е многопластов развой, който не включва единствено закриването на профилираната прокуратура и профилираният съд. 

Според него може да се работи върху ремонти в Наказателния кодекс и понижаване на формализма: „ Дискусия няма, изживява се като някой актуален Решильок, който се е скрил някъде, в някоя тъмна стаичка и приготвя законопроекти. Ние, магистратите, желаеме да знаем какво се случва, тъй като върху нас ще бъде предоставено използването на тези процедури “. 
 
Сарафов разяснява, че има проблем с следствието на публичните поръчки, където има заложен най-голям корупционен капацитет: „ Наказателният кодекс е окончателно стар, той е от далечната 1968 година Към момента не е организиран статутът на този вид закононарушения и много мъчно бихме могли да ги „ подпъхнем “ в образец на други текстове, които сега ги има в закона “.  

Относно закриването на спецправосъдието, Сарафов сподели, че то има своето място и прави добра работа. Според него, в случай че тези структури се закрият, започнатите от тях каузи ще са окончателно изгубени. Той изясни, че по негова информация се планува те да бъдат закрити в 6-месечен период. Шефът на следствието разяснява още, че основният прокурор Иван Гешев не е властнически вид началник.
 
Попитан каква е повода за тежката злополука на Автомагистрала „ Струма “ с македонски жители, Срафов изясни: „ Липсата на надзор върху рейса от страна на лидера и високата,  несъобразена, само че не и превишена скорост “.
 

 
Източник: бТВ
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР