Следователите избират нов член на Висшия Съдебен Съвет на общо

...
Следователите избират нов член на Висшия Съдебен Съвет на общо
Коментари Харесай

Следователите избират нов член на ВСС дистанционно

Следователите избират нов член на Висшия Съдебен Съвет на общо заседание. Той ще довърши мандата на Евгени Диков, който умря след затруднения от COVID-19.

Общото заседание на следователите е най-голямото онлайн събитие в правосъдната система. Над 300 души вземат участие отдалечено в събранието.

Кандидатът е един - Стефан Петров. Ако бъде определен, той ще бъде във Висш съдебен съвет единствено година и половина, тъй като толкоз остава до края на мандата. Вероятно късия небосвод е причина да не забележим повече претенденти.

Стефан Петров към този момент е бил член на Висш съдебен съвет от 2007 до 2012 година и през днешния ден му се наложи да дава отговор на много остри въпроси от страна на сътрудниците си.

Тонът зададе основният прокурор, който в онлайн послание напомни, че задачата му е да се възвърне престижа на следствието.

Стефан Петров пък разгласи, че би трябвало законодателна смяна, която да разреши на следователите да работят по по-голям кръг от закононарушения.

Надявам се, че със взаимни старания, с напъните на прокурорската гилдия, с вашите старания и с задачите, които са пред мен, след няколко години, дай Боже, разтварям една скоба и с напъните на Народното събрание, което да разшири пълномощията на следователите, тяхната материално-правна подготвеност. се надявам след няколко години следствените органи да наподобяват по друг метод. Както изглеждаха в едни години, когато аз бях по-млад и бях част от следствието, съобщи Иван Гешев.

Надявам се, че в близко бъдеще ще има промени в Наказателно-процесуален кодекс и следователите ще бъдат натоварени задоволително. Другата съществена цел е да се чува думата на Следствието във Висш съдебен съвет, изясни Стефан Петров.

Изборът ще бъде идната събота. Стефан Петров ще бъде определен, в случай че получи гласовете на повече от половината следователи, които ще гласоподават.

От 424 следователи над 390 са декларирали, че ще гласоподават отдалечено електронно. Около 30 се чака да пуснат своя избор с хартиена бюлетина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР