Следим какво се случва около нас и това, което много

...
Следим какво се случва около нас и това, което много
Коментари Харесай

Илиян Джевелеков: Да си вездесъщ е непосилно за крехките ни човешки рамене - има само един вездесъщ

Следим какво се случва към нас и това, което доста мощно ни направи усещане и даде подтик на концепцията ни, беше достъпността на скритите камери, на средствата за следене и подслушване, които до неотдавна бяха привилегия на тайните служби. Сега към този момент са налични за всеки един от нас и то на ниски цени. Така в резюме показа в ефира на " Хоризонт " концепцията за основаването на новия български филм " Вездесъщият "  режисьорът Илиян Джевелеков. За основния воин във " Вездесъщият ", който, както демонстрира и названието на лентата, е изкушен от информацията, получавана от тоталното следене и даваща чувство за предимство над света, Джевелеков разяснява:

Колкото и да звучи парадоксално, макар че огражда околния си свят със скрити камери - най-близките си хора, дома си, дома на татко си, хората в офиса, нашият воин е, по какъв начин да се изразя, той е почтен, позитивен човек. Това, че се обръща към тези скрити камери е по-скоро негова персонална илюзия. Той е изкушен от достъпността на тези средства и когато по един почтен мотив поставя камера в дома на татко си, с цел да открие кой краде дребни движимости от вкъщи му  (защото татко му е болен), той усеща, без да знае какво ще му се случи, силата на тайното познание. Изкушава се, и тъй като е публицист и счита, че това ще му донесе креативно ентусиазъм - забавна тематика, която би могъл да опише на своите читатели, само че осъзнава заблудата си в един миг, тъй като схваща, че да си всемогъщ не е лъжица за всяка уста и е непостижимо за нежните ни човешки плещи. Има единствено един всемогъщ.

И мисля, че прагът на задръжките е доста невисок при множеството хора -  те не схващат казуса на това, че всеки има право на собствен персонален периметър и на своя персонална независимост. И всеобщият ексхибиционизъм във Facebook - в случай че стартираме оттова. Там какво се случва? Виждате всеки демонстрира себе си.../../ всеки зяпа и може да разбере за другия доста неща. А пък с камерите към този момент тази досегаемост, за която говоря  - те попадат на хора с разнообразни интелектуален багаж, хора с друг морал и по този начин нататък, и това е обект на проучване в нашия филм, заключи режисьорът. 

На 10-и октомври е премиерата на кино лентата в зала 1 на НДК, а на 13-и  " Вездесъщият " потегля по кината в цялата страна. Повече по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР