Следим информацията за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но правителството

...
Следим информацията за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но правителството
Коментари Харесай

Теменужка Петкова с горещ коментар за сделката за ЧЕЗ и строежа на АЕЦ Белене

Следим информацията за договорката за продажбата на ЧЕЗ, само че държавното управление не може да взима отношение на кого продва активите си частната чешка компания. Има регулатори, които наблюдават и ревизират договорката и ще се произнесат по нея. Така е написано в законодателството на България. КФН към този момент прави инспекции. Следва Комисия за защита на конкуренцията, а през вчерашния ден стана ясна и позицията на КЕВР.

Това сподели в утринния блок на БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която разяснява договорката за закупуаването на активите на ЧЕЗ в България от "Еврохолд ". "Всяка една компания има право да взе участие в капиталови планове. Друг е въпросът дали регулаторните органи ще одобрят дадена договорка. Така се случи с предходните купувачи на ЧЕЗ. С Гинка Върбакова не разясняваме сегашната договорка. С нея се чуваме за празниците. Не желая да разясня изказванията, че сегашната договорка се случва в тежка корупционна тишина. Трябва да оставим способените органи да си свършат работата и да спрем с клеветите, че има политически тил зад тази договорка. Има органи, които ще се произнесат по тази тематика ", разгласи министър Петкова.

"Колегите в Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2 са реагирали доста съответно. Пожарът е трагичен случай и няма да се отрази на енергийната сигурност на страната. Ние ясно сме декларирали, че ще разчитаме на този тип енергетика. В нашите проекти е заложено потребление до 2030 година с небосвод до 2050 година. Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2 не се е отказал непринудено от студения запас. Имаше разстройства в електроенергийната система на страната. Беше предоставено на Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2 да доставя ток за битовите консуматори, тъй като това е най-важното, и нямаше по какъв начин да се поддържа студения запас. Не е правилно, че всичко е било в полза на Топлоелектрическа централа "Варна ". Всичко това беше в полза на енергийната сигурност на страната. В момента Топлоелектрическа централа "Варна " работи и обезпечава студения запас в страната. Той дава отговор на бсолютно всички механически условия ", безапелационна беше Теменужка Петкова.

"Предстои да разберем дали планът АЕЦ "Белене " ще е неминуем. Това ще стане на 19 август, когато изтича крайният период за подаване на предложения. Тогава ще разберем какъв брой вложители са заинтересувани от плана и ще проведем договаряния. Държавата не бяга от този план. Ясно сме декларирали, че ще участваме с апортни колета, само че ще държим АЕЦ "Белене " да бъде построен на напълно пазарен принцип. Има всички предпоставки за реализацията на този план и се надявам това да се случи ", сподели енергийният министър.

"Цените на тока се дефинират от КЕВР. Увеличението на цената на тока ще бъде в границите на годишната инфлация. "Булгаргаз " са поискали понижение на цената на природния газ. Това се дължи на положителните покупко-продажби, които сдружението е сключило. Утре в Народното събрание ще се гледа Закона за енергетиката, който също ще допринисе за добарата работа в областта на енергетиката ", приключи Теменужка Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР