Следи по зъби на динозаврите могат да разкрият с какво

...
Следи по зъби на динозаврите могат да разкрият с какво
Коментари Харесай

Учени изследват зъби на динозаври, за да разберат менюто им

Следи по зъби на динозаврите могат да разкрият с какво античните великански животни са се хранили и какво не е било включено в менюто им, заяви електронното издание " Юрикалър ".

Изследването е на интернационален екип от учени, включващ експерти от университетите на Токио, Майнц и Хамбург.

За първи път, за задачите на изследването, се прави разбор на зъбни елементи, с цел да се схванат питателните привички на огромни тероподи, в това число алозавър и тиранозавър рекс.

Специалистите приготвят триизмерни изображения на обособени зъби и проучват рисунъка на останалите следи върху тях. Така те вършат догатки кои динозаври са консумирали постоянно твърди кости и кои са се хранили с по-меки храни и плячка. Тази техника открива нов път за проучвания в палеонтологията, като оказва помощ да се схванат по-добре освен динозаврите, само че и околната средата и общностите, в които са живели.

Експертите вършат разбор на микроструктурата на обособени зъби на динозаври отпреди повече от 100 милиона години, с цел да схванат по-добре какво може да са консумирали.

" Искахме да проверим дали може да използваме този способ, с цел да открием доказателства за друго хранително държание при тиранозаврите (от интервала креда, преди 145 млн. до 66 млн. години) спрямо по-стария алозавър (от юрския интервал преди 201 млн. до 145 млн. години), като и двата са тероподи ", изяснява Даниела Винклер, която е част от изследователския екип. " От други проучвания към този момент знаехме, че тиранозаврите могат да чупят и да се хранят с кости... Но алозаврите са много по-стари и за тях няма толкоз доста информация ".

Подобен разбор се употребява основно за проучване на зъбите на бозайниците. Създава се триизмерно изображение с висока разграничителна дарба на зъбната повърхнина в доста дребен мащаб с размери 100 микрометра (една десета от милиметъра) на 100 микрометра. След това са оценени разнообразни параметри на изображението, измежду които неравност, дълбочина и трудност на следите от изхабяване. Ако има разнообразни по мярка следи, които се наслагват една върху друга, това се свързва с консумация на твърди предмети, да вземем за пример кости. Ако обаче следите са по-подредени, с сходен размер и не се припокриват, това се свързва с хранене с меки предмети, да вземем за пример месо.

Екипът изследва общо 48 зъба, като 34 от тях са от динозаври тероподи и 14 от модерни крокодили, употребявани за съпоставяне. Учените съумяват да проучат истински фосилизирани зъби и да създадат силиконови форми с висока резолюция.

Специалистите откриват и при динозаврите, и при крокодилите, забележима разлика сред младите и възрастните човеци. " Изследвахме два млади екземпляра динозаври (един алозавър и един тиранозавър) и открихме, че зъбите на младите екземпляри са по-износени, което може да значи, че им се е налагало по-често да се хранят с трупове ", изяснява Винклер.

" Успяхме да открием и друго хранително държание при младите крокодили; този път обаче то беше противоположното. Младите крокодили имаха по-малко изхабяване на зъбите от ястие на по-меки храни, може би като инсекти, до момента в който възрастните имаха повече изхабяване на зъбите от ястие на по-твърди храни, като по-големи гръбначни животни. "

Винклер споделя, че идната стъпка при проучванията на динозаврите евентуално ще бъде съсредоточат над дългокраките завроподи. Екипът и сега работи по този план.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР