Следи излизането на филма на Netflix Проблемът с трите тела,

...
Следи излизането на филма на Netflix Проблемът с трите тела,
Коментари Харесай

Какво представлява проблемът с трите тела

С леди излизането на кино лентата на Netflix " Проблемът с трите тела ", основан на известната поредност романи на Лиу Цъсин, доста хора се питат какво тъкмо съставлява казусът с трите тела. Присъединете се към нас на едно странствуване в региона на физиката и математиката, което стартира в самото начало на актуалната просвета и продължава да тормози учените и мислителите и до през днешния ден. 

Законите за придвижването на Нютон и законът за всеобщото притегляне са в основата на класическата физика и са в положение да обяснят държанието на необятен кръг феномени. По-специално, с тях елементарно може да се опише придвижването на планетите към дадена звезда - това са задания за две тела, звезда и нейната планета или Земята и Луната. 

Тези задания за две тела могат да бъдат решени с акуратност, което обезпечава огромна дарба за предсказание. Познавайки началните условия, можем да изчислим по какъв начин ще се развива системата вечно. Сега дано прибавим трето тяло. Проблемът с две тела е изцяло решим, само че казусът с три тела не е. 

What exactly is the three-body problem?

A three-body problem exists when three celestial objects are exerting force onto each other. " If you have three bodies or more, then the orbit becomes chaotic, " explains Dr. Kenzie. More here:
— Netflix Tudum (@NetflixTudum)
Не съществува систематизирано решение, което да ви разреши да предвидите държанието на три обекта (частици, или планети) по законите за придвижване и мощ. Възможно е да се намерят решения за съответни случаи. 

Първоначално въпросът за казуса с три тела (а по-късно и с n тела) се отнася до стабилността на системата Земя-Луна-Слънце и на Слънчевата система като цяло. Търсенето на решения докара до появяването на нови математически принадлежности като теорията на разстройствата, с цел да се усъвършенства откритото числено решение за придвижването на планетарните тела.  

То докара и до предсказването на троянски метеорити по орбитата на Юпитер от родения в Италия математик Жозеф-Луи Лагранж, който учеше съответен случай на задачата за три тела. 

What Is The Three-Body Problem?
— IFLScience (@IFLScience)
Макар че казусът с трите тела, употребяващ Нютоновата гравитация, се счита за обичаен за решение, той се среща и в квантовата механика. Атомът на хелия с позитивно ядро, към което обикалят два негативни електрона, също е образец за проблем с три тела.  

А в случай че харесвате гравитацията, само че предпочитате да превърнете живота си в пъкъл, за какво не се опитате да намерите решение на казуса с трите тела, употребявайки общата доктрина на относителността?   

На всеки няколко години се намират нови решения на съответни проблеми с три тела.  

* Във видеото:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР