След затягането на санкционната политика от страна на САЩ спрямо

...
След затягането на санкционната политика от страна на САЩ спрямо
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ удариха NVIDIA: Китайските IT-гиганти не се интересуват от орязаните AI-ускорители

След стягането на санкционната политика от страна на Съединени американски щати по отношение на Китай през октомври предходната година, стана невероятно локалните компании да бъдат снабдявани с усъвършенстваните AI-ускорители. Дори устройствата NVIDIA A800 и H800, основани за съблюдаване на предходните наказания, бяха неразрешени, само че компанията бързо създаде нови решения, които дават отговор на новите наказания. Изглежда, че NVIDIA е намерила излаз от обстановката, само че китайските компании не бяха доста заинтригувани от покупката на нейните по-маломощни AI-ускорители, написа The Wall Street Journal.

Alibaba Group и Tencent, които са измежду най-големите облачни провайдери в Китай, от ноември тестват мостри на новите чипове от NVIDIA и в последна сметка дадоха да се разбере на американската компания, че ще закупят доста по-малко нови ускорители, в сравнение с възнамеряваха да закупят модели от предходните решения.

В кратковременен проект локалните други възможности стават все по-привлекателни за китайските купувачи спрямо приспособените към новите наказания AI-чипове на NVIDIA. Alibaba и Tencent разпореждат част от поръчките си за усъвършенстваните AI-ускорители на китайските компании като Huawei Technologies, както и на лични разработки на чипове. Например, подразделението за чипове на Alibaba — T-Head, създава нов AI-ускорител под личния си бранд Hanguang. „ Ако през идващите няколко години съществува възможност рестриктивните мерки да станат по-строги, по-добре започнете да мислите за други възможности още в този момент “ — сподели топ-мениджърът на Alibaba Cloud. Същото може да се каже и за Baidu и ByteDance, който е притежател на видео-услугата TikTok. Добавяме, че съгласно източниците, през 2023 година Huawei е получила поръчки за минимум 5000 ускорителя Ascend 910B от огромните китайски интернет-компании. Това решение се смята за най-близката локално налична опция на NVIDIA A100 от висок клас.

В дълготраен проект китайските купувачи нямат огромно доверие в способността на NVIDIA да обезпечи непрекъснати доставки на чипове, защото американските регулатори могат да затегнат в допълнение рестриктивните мерки. И никой няма предпочитание непрекъснато да се занимава със скъпи корекции на технологията си, с цел да се приспособява към новите чипове на NVIDIA.

Китай е един от най-големите пазари за NVIDIA, исторически генериращ към една пета от общите доходи. Китайските облачни компании сега попълнят към 80% от своите потребности, употребявайки високопроизводителните изчислителни ускорители на NVIDIA, само че през идващите пет години този индикатор евентуално ще спадне до 50-60%, предвижда Франк Кунг от изследователската компания TrendForce.

Китайските компании тестват мостри от новия високопроизводителен AI-ускорител на NVIDIA, наименуван H20, който към момента е по-добрия вид на локалните други възможности за основаване на AI-клъстери. Компаниите обаче означиха, че ще им трябват повече H20, с цел да обезпечат процесорната мощ, която биха получили с орязаните чипове на NVIDIA, което усилва разноските за основаване на клъстери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР