След застой в началото на годината, през второто тримесечие на

...
След застой в началото на годината, през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Цените на имотите в София отново тръгнаха нагоре

След застой при започване на годината, през второто тримесечие на 2023 година цените на парцелите в София още веднъж започнаха гладко да порастват. Това споделя Весела Илиева, ръководещ сътрудник в брокерската компания за първокласни парцели Unique Estates. Наблюденията ѝ обаче са, че интензивността при започване на годината се забавя, като най-видимо е това при броя запитвания от страна на купувачите.

По систематизирани данни на всички организации, част от Realto Group, спадът в запитванията е над 30%, само че при действително подписаните покупко-продажби той е единствено 15%, тъй като купувачите са по-мотивирани.

След застой при започване на годината, през второто тримесечие цените още веднъж започнаха гладко да порастват. Промени се и държанието на купувачите, като общият % на повишаване е съпоставим с инфлацията “, разяснява Илиева.

Очакваният годишен растеж на цените в столицата e до 5%, според от вида жилище и региона, споделят от Unique Estates.

Друга смяна, която отчетливо се вижда на пазара през април и май, е обвързвана с ипотечните заеми. След по-голямото напрежение през първите месеци на 2023 година, сега купувачите са по-скоро рационални, в сравнение с обезпокоени. Това се вижда и в каузи на покупко-продажбите с заем, които за първите пет месеца на годината са 55% от всички.

В първокласния сегмент през 2023 година се търгуват „ мечтани трофейни парцели “ и такива, които могат да запазят цената на парите. Традиционно първокласният сегмент се повлиява доста по-слабо от икономическите промени. Затова нито растежите, нито спадовете са рекордни, се споделя в разбора на организацията.
Пазарът по квартали
Ръстът на цените в обособените квартали на столицата е очевидно друг – наклонност, която се задълбочава с времето. Средно повишаването е с не повече от 100 евро за кв. м, като промените са в границите на статистическата неточност. Отчетеният растеж за интервал януари – май 2023 година е спрямо цялата 2022 година, прецизираха за Economc.bg от компанията, изготвила разбора.



В кварталите, където няма ново строителство, покупко-продажбите на второстепенен нарастват напълно малко. По-значителен растеж е регистриран в новите квартали, където се задейства правилото на снежната топка – появяват се нови планове, с по-високо качество и те притеглят интерес към региона, а ползата води до повишаване на цените. Този растеж има директна връзка с стадия на строителство на съответния план – цените се усилват с приближаването до позволение за прилагане без значение от външните фактори.
Как се движат наемите?
Наемният пазар в столицата е във все по-добра фаза – наклонност, която се вижда още от началото на 2023 година Той освен възвърне равнищата отпреди рецесиите, само че и показва ексклузивен интерес. Една от аргументите е растежът в цените на недвижимите парцели в едно с упованието за повишаване на лихвените проценти. Покачването на наемните равнища на жилищата е над 10% от началото на годината. Така на процедура изпреварват инфлацията, само че без значение от високите цени търсенето надвишава предлагането. Ограниченото предложение на жилища и ниските равнища на безработица са съображение да чакаме растеж и през идващите месеци.

Възвръща се ползата от страна на вложители за покупка на здания за инвестиция. Избират се главно нови планове, където с композиция между  краткосрочни и дълготрайни наемодатели може да се реализира рентабилност от отдаване чартърен сред 3 и 5%.

Този сегмент ще продължава да пораства. В Unique Estates множеството ни клиенти в него са българи, живеещи в чужбина, които ни се доверяват за изцяло ръководство на парцелите си в дълготраен проект “, споделя Весела Илиева.

За първи път имаме над 50% покупко-продажби с контрактувани отстъпки и 15% растеж на извънредните контракти за продажба, което е още едно доказателство, че продавачите не чакат договорката да се случи елементарно и бързо. Имотите, които са оповестени на пазарна цена, се продават в период до 3 месеца, а тези на по-висока за над половината година. Отстъпките са до 5% от в началото оповестената цена.
Промени
През втората половина на 2022 година покупко-продажбите на фаза план стопираха. Към края на годината започнаха да се продават главно преди и с Акт 14. През 2023 година позитивната наклонност е, че се преглеждат и купуват парцели и в начален етап – на стадий „ с позволение на градеж “.

Новото строителство притегля с гъвкави схеми – 10% при опазване и 90% при прекачване. Имаме 3% растеж на разрешителните за градеж на годишна база. Това демонстрира стабилността на пазара – уравновесено предложение и рационални покупко-продажби “, разяснява Весела Илиева, която ръководи и компанията за ново строителство New Estates.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР