След забавяне от над 2 седмици спрямо очакваното, Комисията за

...
След забавяне от над 2 седмици спрямо очакваното, Комисията за
Коментари Харесай

КЗК официално позволи собственикът на Vivacom да купи Булсатком

След закъснение от над 2 седмици по отношение на предстоящото, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разгласи публично решението си за утвърждение на придобиването на водещия сателитен оператор в страната, " Булсатком ", от притежателя на Vivacom - United Group. Решението, взето на 1 февруари, е абсолютно и разрешава незабавната реализация на договорката.
" Юнайтед Груп България " ЕООД получава позволение да придобие директен едноличен надзор върху " Вива Корпорейт България " ЕООД и заобиколен едноличен надзор върху " Булсатком " и дъщерните ѝ сдружения ", се споделя в решението.

Данните за пазара

В него са представени данни от отчета на Комисията за контролиране на известията за 2022 година, съгласно който главните снабдители на закрепена телефонна услуга посредством номера от националния номерационен проект (ННП) за крайни ползватели (услуга на дребно) са Vivacom, A1 и Yettel. " През 2022 година те образуват 97,8% от размера на пазара, измерен на база брой постове на клиенти на закрепена гласова услуга и 94% от осъществените доходи от клиенти на услугата, предоставяна на дребно. Водещ в качеството му на исторически оператор е Vivacom, както на база брой постове на клиенти (58%), по този начин и на база доходи (81,9%) ", написа в репшението.
От него излиза наяве, че " Булсатком " е участник на продуктовия пазар на закрепени гласови телефонни услуги, посредством VOIP технология. По данни от уведомлението делът на Булсатком при даването на тази услуга на база брой клиенти образува 0,06% за 2022 година С гореизложеното Комисията смята, че поради незначителното пазарно наличие на " Булсатком " на този пазар, договорката няма да повлияе на ефикасната конкуренция и същият няма да бъдe обект на по-нататъшен разбор.

Стрийминг платформите въздействат на телевизионния пазар

Отчетено е, че пазарният дял на двата оператора доста понижава, като в разбора са включени и данни за така наречен OTT (Over-the-top, бел. ред.) услуги, като Netflix и HBO Max, Disney Plus и други което довежда до намаляване на техния смесен пазарен дял от 61% на 40%.
Комисията за контролиране на известията показва, че Vivacom заема 34.36% от пазара, а " Булсатком " - 26.7%, със доста намаляване по отношение на миналата година. След прибавянето на стрийминг услугите към разбора, общият дял на други разпространители включва към 20%.

" Има избор "

В поддръжка на договорката комисията акцентира съществуването на задоволително различни платформи за разпространяване на телевизионно наличие, което подсигурява запазването на конкуренцията. Сред тях са изброени А1, Yettel, " Неосат ", както и разнообразни районни оператори (общо над 240), посредством които да се популяризират и да доближават до феновете.

Антимонополната комисия обосновава своето решение като акцентира, че след договорката новият притежател не би лимитирал конкуренцията, защото на пазара не престават да работят други участници, които способни да оказват конкурентен напън. Освен това се показва, че Vivacom няма интерес да лимитира достъпа до пазара, защото това би могло да докара до загуба на доходи. Интересен аспект от решението е комплицираната конструкция на благосъстоятелност на придобиващото сдружение " Юнайтед Груп България ", като се наблюдава веригата на благосъстоятелност до компания, записана в Люксембург.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията към този момент е оспорено от " Йеттел " в Административния съд София-област, само че съдът не почете настояването за прекъсване на предварителното осъществяване на договорката, което отваря опция за нейното завършване и регистрация на новия притежател в Търговския указател.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР