След южноамериканския триумф в първия мондиал идват годините на италианската

...
След южноамериканския триумф в първия мондиал идват годините на италианската
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Италия на Поцо... и Мусолини

След южноамериканския успех в първия мондиал идват годините на италианската доминация в международния футбол. Водена от Виторио Поцо, считан за един от най-великите треньори в историята, " скуадра адзура " губи едвам седем мача за цяло десетилетие и печели международните шампионати през 1934 и 1938 година и олимпийската купа през 1936 година

Поцо е определян за татко на тактическата скица " методо " (2-3-2-3 или WW). Той трансформира най-често употребяваната скица по това време - " пирамидата на Кеймбридж " (2-3-5), като връща двамата си вътрешни нападатели по-назад и ги слага тъкмо пред халф-бековете.

Целта на Поцо е бранителите да имат по-голяма поддръжка, с цел да преобладават против огромния брой атакуващи играчи на съперниците. Резултатът е налице - тимът става доста по-силен в отбрана и ефикасен на контраофанзива.

Италия 1934

След като Южна Америка приема първия мондиал, ФИФА взема решение да организира втория в Европа. Претенденти за домакинство са Италия и Швеция. Скандинавците са любимци, защото конгресът на международната централа се състои в Стокхолм. На 9 октомври 1932 година обаче Италия е оповестена за победител. Решението е взето от изпълнителния комитет на ФИФА, без да има гласоподаване на членовете на организацията.

Бенито Мусолини, който е разпален футболен почитател, обезверено желае семейството на шампионата, с цел да го употребява като агитация на фашисткия режим. Страната дава обещание и обезпечава отлични условия за тимовете, шампионатът се организира в цели осем града, а бюджетът е впечатляващите за времето си 3.5 милиона италиански лири. А с цел да си подсигурява мощно показване, Италия натурализира няколко аржентински звезди като Луис Монти, Раймундо Орси, Енрике Гуаита и Атилио Демария.

Цели 32 страни изявяват предпочитание да вземат участие в шампионата и по тази причина се появява потребността от прелиминарен кръг. Така за пръв път се организират квалификации, като в тях за пръв и финален път взе участие страната хазаин. Това не се оказва проблем за италианците, защото те би трябвало да завоюват един мач - против Гърция, и го вършат с безапелационното 4:0.

България също се включва в квалификациите, само че попада в извънредно тежка група с два от най-силните тимове в света - Унгария и Австрия. Българският тим, воден от унгареца Карой Фогл, губи два пъти с по 1:4 от Унгария и с 1:6 от Австрия. След това отборът се отхвърля от по-нататъшно присъединяване, защото противниците към този момент са си обезпечили първите две места в групата.

В същото време Уругвай взема решение да пропусне международното в Италия, откакто множеството тимове от Европа отхвърлят да пътуват за първия мондиал. И до през днешния ден това остава единственият случай, когато международният първенец не пази купата си.

Фотогалерия: Световните шампионати преди Втората международна война >

Първенството се организира сред 27 май и 10 юни 1934 година с присъединяване на 16 тима. Този път няма групова фаза, а единствено директни елиминации в един мач. Това се оказва много неприятно за южноамериканските грандове Бразилия и Аржентина. Те пропътуват по 13 хиляди километра, с цел да изоставен шампионата единствено след един мач (загуби от Испания и Швеция).

Изключително мощният по това време тим на Австрия e апетитен като любимец, откакто за три години вкарва 131 гола в 31 мача, а в навечерието на международното побеждава Италия с 4:2. Вундертимът на Хюго Мейзъл побеждава Франция с 3:2 след продължения в първия кръг, като този мач е определян за най-качествения в шампионата. Следва победа с 2:1 против Унгария, с цел да се стигне до полуфинал с Италия.

Италианците разрушават Съединени американски щати със 7:1 в първия кръг, след което се изправят срещи Испания, която впечатлява с победа против Бразилия (3:1). Двата европейски тима разполагат с желязна отбрана в тези години и вършат здрава борба, която продължава в границите на два дни. След като постоянното време и продълженията приключват 1:1, е планувано преиграване на идващия ден. В опита си да вдигнат на крайници тимовете си двамата треньори вършат доста промени (пет промени в състава на италианците и седем за испанците). Въпреки това умората е цялостна, а футболисти колабират от безсилие. В последна сметка гол в 11-ата минута на Джузепе Меаца се оказва задоволителен за домакините.

Два дни по-късно сходен сюжет се разиграва в полуфинала против Австрия в Милано. Меаца, играещ четвърти мач за една седмица, отбелязва победния гол и класира тима си за финала. Австрийците влизат като неоспорим любимец в мача, само че излезлият се проливен дъжд трансформира терена на " Сан Сиро " в тресавище и това не разрешава на вундертима да разгърне своята игра.

 Треньорът Виторио Поцо е носен на ръце от своите футболисти
© Associated Press

Треньорът Виторио Поцо е носен на ръце от своите футболисти

В неделя, 10 юни, цяла Италия е притаила мирис. Тимът на Виторио Поцо се изправя против Чехословакия, която доближава до финала след победи над Румъния (2:1), Швейцария (3:2) и Германия (3:1). Мачът се играе пред 55 хиляди фенове на стадион " Фламинио " в столицата Рим.

Остават единствено 20 минути, когато от корнер лявото крило на Чехословакия Антонин Пуц извежда тима си напред в резултата. Стадионът онемява. Само осем минути преди края Орси изравнява и праща мача в продължения. Сериозен проблем за Италия е травмата на голмайстора Меаца в конфликт със съперников състезател. Нападателят обаче се връща на терена и създава победния гол на Анджело Скиавио в 95-ата минута.

Съществуват голям брой изказвания, че шампионатът е засенчен от корупция и забележителна външна интервенция от страна на Мусолини, с цел да се стигне до триумфа на Италия. Сред обвиняванията са, че италианският деспот персонално избирал реферите за мачовете на " скуадра адзура ", че е имало интервенция в работата на ФИФА и метаморфоза на логистиката на мачовете. Нито едно от тях обаче не е потвърдено.

Във финалната фаза на шампионата се изиграват 17 мача, в които са маркирани 70 гола (средно по 4.1 на мач). Голмайстор става футболистът на Чехословакия Нейедли с пет попадения. Италианецът Скиавио отбелязва попадение номер 100 на международни финала в мача против Съединени американски щати на 27 май (7:1) и един от двамата футболисти с хеттрик на шампионата (също в мача със САЩ). Три гола в една среща вкарва и германецът Едмонд Конен (на 27 май против Белгия). Най-много голове вкара Италия (12). Мачовете са проследени онлайн от общо 395 000 фенове (23 235 на мач). Изгонен е единствено един състезател - унгарецът Имре Маркош, на 31 май против Австрия.

Франция 1938

Франция е определена за хазаин на третото международно състезание. Това провокира гнева на южноамериканските страни, които са на мнение, че шампионатът би трябвало да се организира на ротационен принцип сред двата континента. Това води до протест от страната на Аржентина и Уругвай. Аржентинците, които са претенденти за домакинство дружно с Франция и Германия, след това подават поръчка за присъединяване в квалификациите, само че по-късно дефинитивно се отхвърлят.

Историята на международните шампионати: Уругвай 1930

Политиката и надвисналата над Европа война попречват присъединяване на още няколко водещи футболни народи. Испанияпропуска напълно шампионата, защото е разкъсвана от революция, а най-голямата загуба е отсъствието на Австрия. Вундертимът се класира за финалите, само че се отхвърля след присъединението на страната към Германия. Адолф Хитлер е срещу независимо австрийско присъединяване и подрежда най-силните австрийски играчи да се причислят към немския тим. Капитанът и голмайстор на вундертима Матиас Шинделар отхвърля, цитирайки травми и висока възраст като аргументи. Половин година по-късно той е открит мъртъв дружно със своята другарка в жилището им във Виена.

Страната хазаин Франция и настоящият международен първенец Италия за пръв път се класират автоматизирано за финалите. България още веднъж взе участие в квалификациите и още веднъж среща тежък противник в лицето на Чехословакия. Първата среща в София приключва 1:1, само че в реваншът българският тим губи с 0:6.

Финалите се организират на осъвременени игрища и се радват на огромна известност, като още веднъж са въз основата на директните елиминации. Италия стартира отбраната на купата с победа с 2:1 против Норвегия в продължения, а финалистът от 1934 година Чехословакия надиграва Холандия с 3:0. Домакините побеждава Белгия с 3:1 след отлична игра на дясното си крило Фред Астон, само че по-късно пред 58 455 локални почитатели на стадион " Ив-дю-миноа " край Париж отпадат от Италия (1:3). Французите стават първият хазаин, който губи мач и не печели шампионата.

В един от най-красивите мачове в историята на футбола в Страсбург бразилецът Леонидас, който играе необут, и полякът Ернест Вилимовски означават по четири гола, а Бразилия печели против Полша с 6:5 след продължения. Мачът приключва с трима изгонени и петима контузени, като двама от тях постъпват в болница със счупвания. В същото време Швейцария съумява да обърне развоя на мача в преиграването против Германия и печели с 4:2.

В четвъртфиналите Бразилия побеждава Чехословакия с 2:1 в преиграване след доста недодялан първи мач (1:1), в който са контузени общо 17 играчи. Надеждите на " селесао " за първа международна купа угасват в полуфиналите след загуба с 1:2 от Италия. Треньорът на Бразилия Адениар Пимента взема решение да даде отмора на звездата Леонидас с мисъл да го резервира за финала и това се оказва пагубно.

Във финала Италия се изправя против Унгария, която въодушевена от блестящата игра на Шароши и Женгелер стига с лекост до финала, побеждавайки поредно Индонезия (по това време Холандски Източни Индии) с 6:0, Швейцария с 2:0 и Швеция с 5:1.

 Италианците насочат фашисткия привет преди началото на финала с Унгария през 1938 година
© Associated Press

Италианците насочат фашисткия привет преди началото на финала с Унгария през 1938 година

В Коломбес на 19 юни Италия е в чудесна форма, повежда с 3:1 до 35-ата минута, а по-късно печели с 4:1. Два гола отбелязва Силвио Пиола. Един от слуховете гласи, че треньорът Поцо е получил депеша от Мусолини, гласяща " Победа или гибел ". По този мотив вратарят на Унгария Сабо ще каже на смешка, че е горделив, тъй като е избавил живота на 11 души.

Италия става първият тим, спечелил трофеи на две поредни шампионати. От предходния тим са останали единствено Джузепе Меаца и Джовани Ферари, само че те имат извънредно значима роля в тактиката на Поцо, защото конструират играта на тима в средата на терена. Пиола, Пиетро Рава, Микеле Андреоло, Джино Колауси и вратарят Алдо Оливиери са останалите основни играчи в състава. След това избухва войната и провеждането на международните шампионати е прекъснато за 12 години, което евентуално е лишило това извънредно надарено италианско потомство от още популярност.

В шампионата във Франция са маркирани общо 84 гола в 18 мача, приблизително по 4.66 гола на мач. Най-бързото попадение е на кубинецът Арне Ниберг, който се разписва единствено след 35 секунди игра във вратата на Унгария на 16 юни. Голмайстор на шампионата става " черния елмаз " Леонидас с осем попадения, а най-вече голове вкарва Унгария - 15. Швейцарецът Ернест Льортчер отбелязва първия автогол на 9 юни в мача против Германия. Срещите са гледани от общо 483 000 фенове, приблизително по 26 833 на мач.

В навечерието на международното състезание в Русия " Дневник " показва къса история на всички шампионати на планетата, извършени до момента.

Първа част: Уругвай 1930

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (109)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР