След взрива в Архангелска област на 8 август измерващи радиационния

...
След взрива в Архангелска област на 8 август измерващи радиационния
Коментари Харесай

Руски станции спрели да подават данни за радиацията след взрива край Северодвинск

След гърмежа в Архангелска област на 8 август измерващи радиационния декор станции, ситуирани най-близо до мястото на случая, са спрели да предават данни. Това споделя за в. " Уолстрийт джърнъл " Ласина Зербо - началник на организацията, наблюдаваща осъществяването на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити.

Станциите, чието действие е отговорност на страната, в която се намират, са основани за осъществяване на контракта. Потърсена е информация от " Дубна " и " Киров " (по името на обитаемоте места, където се намират), двете най-близки до Северодвинск, незабавно след случая. Отговорът на съветски представител обаче бил, че те прекосявали през " информационни и мрежови проблеми ", написа Зербо в отговори, изпратени на редакцията по имейл. " Очакваме още информация по кое време станциите или информационната система ще бъдат възобновени до цялостна функционалност. "

Зербо отхвърля да спекулира за какво станциите са спрели да работят, защото първо би трябвало да се " знае повода за съответния срив ". Информацията му обаче се прибавя към лист с неразбираеми условия към гърмежа в Архангелска област при започване на месеца. При случая в северозападната част на Русия, край брега на Бяло море, починаха чиновници на отбранителното министерство и петима чиновници на съветската корпорация " Росатом ".

От " Росатом " удостоверяват, че е бил тестван " нов артикул " за армията, а неназован неин представител назова устройството " нуклеарна батерия ". Руски специалисти и анализатори замесват крилатата ракета " Буревестник ", за чието създаване заяви президентът Владимир Путин предходната година. Тази версия даде сигнал, че споделя и американският му сътрудник Доналд Тръмп.

Контрол на информацията

Формално договорът не е влезнал в действие, тъй като следва някои страни да го ратифицират. Русия обаче упорства, че се придържа към изискванията му. Станции за наблюдаване на равнищата непрекъснато споделят информация с интернационалната организация, основана поради документа, и със страните, които са го подписали. Това включва Съединени американски щати. Измерват се сеизмичните промени и звукови сигнали, които могат да покажат следи от нуклеарна активност.

Сайтът на организацията твърди, че двете станции, замлъкнали в Русия, би трябвало да мерят концентрацията на радиоактивни частици в атмосферата. Експерти по надзор на въоръжаването настояват за " Уолстрийт джърнъл ", че Москва пробва да скрие информация за случая, а не да прикрие доказателства за неразрешен тест на нуклеарни оръжия. Според един от тях фактът, че станцията е спряла да предава малко след гърмежа, е " доста необичайно съвпадане " и става дума за опит да се задържат механически елементи за системата на задвижване на ракета, която желаят да разработят.

Като изпълнителен шеф на на основаната във Виена организация, която следи за осъществяването на контракта, Зербо пробва да набере поддръжка за съглашението, подписано от 184 страни и утвърдено от 168.

Дебатът в Съединени американски щати

Случката от 8 август може да е значима в областта на контрола на оръжията - изключително след края на контракта за нуклеарните ракети със междинен и дребен обхват. Някои бранители на прецизния надзор споделят, че Договорът за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити може да е последният основополагащ за обичайния ред на надзор на оръжия, по тази причина би трябвало да бъде непокътнат.

Сенатът не е одобрил контракта, подписан още от администрацията на Бил Клинтън, само че Съединени американски щати не са правили нуклеарен тест от 1992 година Според " Уолстрийт джърнъл " критици на такива механизми в страната може да употребяват случая от Архангелска област, с цел да заявят, че на Русия не може да се има доверие. През март към този момент се появи писмо от няколко сенатори, които желаят Вашингтон да отдръпна подписа си.

Информацията за наблюдателните станции идва в миг, когато се води спор дали Русия прецизно се придържа към Договора за всеобхватната възбрана на нуклеарни проби. През май ген.-лейтенант Робърт Ашли, който управлява военното разузнаване, сподели, че Русия евентуално нарушава контракта, като скрито организира нуклеарни проби с по-малка взривна мощ. След месец той сподели, че съгласно оценките на цялата разследваща общественост в Съединени американски щати Москва е правила такива проби.

Русия отхвърли обвиняванията и се оплака, че администрацията на Тръмп си търси опрощение официално да се отдръпна от съглашението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР