След второ поредно заседание и втори двучасов дебат Столичният общински

...
След второ поредно заседание и втори двучасов дебат Столичният общински
Коментари Харесай

Столичният общински съвет пак не избра кмет на Красно село

След второ следващо съвещание и втори двучасов спор Столичният общински съвет отново не съумя да избере нов кмет на регион " Красно село ". Смяната се постанова, след като съдът излезе с дефинитивно решение по едно от делата против досегашната кметица Росина Станиславова заради спор на ползи.

От " Демократична България ", която отдръпна доверието си от Станиславова още през 2021 година, когато започнаха делата против нея, не желаят да предлагат някой от заместниците ѝ на поста. Вместо това предлагат общински консултант от своята група - Борис Милчев.

Мнозинството в лицето на ГЕРБ-СДС и Вътрешна македонска революционна организация десетки пъти акцентира, че кой ще заеме поста е отговорност на Демократична България. Но отказва да поддържа Милчев, тъй като, когато областен кмет бъде отхвърлен прибързано, е възможно да бъде назначен на поста единствено някой от неговите заместници.

От Демократична България упорстват, че тези зам.-кметове не са " техни ", а избор на отстранената Станиславова.

Този спор бе извършен към 20 пъти по време на съвещанието предходната седмица и през днешния ден, с повтарящи се причини. От ГЕРБ упорстват, че в случай че бъде назначен общински консултант, този избор ще падне в съда. От Демократична България настояват, че в случай че това е по този начин, би трябвало да го реши съдът, а не юристите на ГЕРБ в СОС.

От БСП пък предложиха собствен общински консултант - Николай Николов, който също не получи поддръжка от болшинството. Независимият Борис Бонев поддържа тезата на опозицията - че видно няма юридическо единодушие за това дали може общински консултант да бъде назначен на поста от СОС или не.

В своя поддръжка от Демократична България са предложили мнение на доцент Наталия Киселова - предовател в СУ " Климент Охридски " и експерт по конституционно право. Тя обаче признава, че въпреки такова тълкувание - да се избере общински консултант - да е допустимо, Законът за локалната власт и локалната администрация е неразбираем.

" Заключението е, че законът е неразбираем, и изходът е да се резервира, доколкото е допустимо, политическото посланичество в региона (същата партия или коалиция) и да не остава регионът без титуляр. Точно това е нашето предложение ", посочи ръководителят на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев.

Той акцентира, че един от зам.-кметовете даже е член на " Зелено придвижване ", част от обединяването " Демократична България ". И тримата зам.-кметове бяха изслушани и кандидатурите им бяха гласувани, само че безрезултатно.

" Вие в този момент изземвате функционалността на правосъдната власт, давайки решение преди да има намерено съвещание имаме ли право да издигнем общински консултант за областен кмет. Ние можем да вземем решение и българският съд да го реши ", разяснява Веселин Калановски от Демократична България.
Защо е значимо да има кмет на региона?
Освен, че сега на процедура е блокирана работата на районната администрация, районният кмет има основна роля и в идния парламентарен избор. Той би трябвало да разписва значими изборни бумаги след вота.

В последна сметка се стигна до решението кметицата на Столичната община Йорданка Фандъкова да избере някой от сегашните зам.-кметове за изпълняващ длъжността до 6 април. Това става по наредба за незабавни решения, и е краткотрайно определение - след този период СОС още веднъж ще би трябвало да се върне на тематиката.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР