След връщането си в България премиерът Бойко Борисов ще разговаря

...
След връщането си в България премиерът Бойко Борисов ще разговаря
Коментари Харесай

Борисов поискал повече доказателства за руско участие в аферата Скрипал


След връщането си в България министър председателят Бойко Борисов ще беседва с сътрудниците си в ръководещата коалиция във връзка решението на Европейски Съюз за отзоваването на посланика на Общността в Москва и желанието на европейски страни да прогонят съветски дипломати. Това заяви самият той в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Снощи Европейският съвет реши да отзове посланика на Европейски Съюз в Русия Маркус Едерер за съвещания в символ на съпричастност с Англия, която упреква Москва за нападението с военен газ против шпионина Сергей Скрипал. Участници в съвещанието прецизираха, че от идната седмица " доста страни " в Европейски Съюз ще експулсират съветски дипломатически представители.

По думите на Борисов, позитивното в тази обстановка е, че Европейски Съюз и Лондон, без значение от подготвяното отдръпване на Англия, демонстрират, че са едно цяло и неразривно свързани. Оттук нататък обаче, по мнението на премиера, сигналите са тревожни.

Очаквам в идващите седмици много бърза ескалация на напрежението, много страни ще стартират да отзовават свои посланици в Москва. Докато съществува високата степен на възможност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос, сподели министър председателят, запитан дали и нашата страна ще предприеме дейности против съветски представители. Казах, че сме в коалиция, едва ли ще реализираме съглашение с съдружните сътрудници, а и вие знаете, че след визитата на съветския патриарх в България, настроенията у нас по никакъв начин не са в тази посока. Като се прибера, ще беседвам с сътрудниците, добави министър-председателят.

Стъпихме на изказванията на Англия за " високата степен на възможност ", че зад този атентат стои Руската федерация, разясни министър председателят Борисов пред български публицисти. Поисках повече доказателства, добави той. Всички имаме вяра на позицията на Англия. Във " висока степен на възможност " има думата " възможност ". Когато има възможност, значи има и друга възможност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше упрекнат за химическото оръжие, след това Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден сегашен са чудовищни. Това е общото решение и ние го поддържаме, уточни министър председателят във връзка поддръжката за Англия.

За страдание сега сме във време, доста по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше доста ясни разграничителни линии, доста по-ясни ядра, които се подкрепяха, два световни играча, нещата имаха почти някакви правила. Сега отношението на всички е толкоз внезапно и твърдо, че не съм по никакъв начин оптимист за мирното развиване на света. Времето, в което всеобщо ще се отзовават дипломати, когато Европейски Съюз отзовава своя дипломат в Москва, едва ли ще докара до повече мир, успокоение и съгласие, разяснява министър председателят.

Навремето имахме НАТО и Варшавски контракт, в този момент има доста геостратегически играчи, доста спорове и доста малко отворени канали за разговор и връзка. Няма по-лошо от войната, добави Борисов.

По мотив идната среща Европейски Съюз - Турция във Варна в понеделник министър председателят уточни, че това е голяма отговорност пред България, огромно доверие и в това време с доста упования. Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени. Българските жители би трябвало да знаят, че тези открити канали за разговор целят само да потвърдим втория транш за това тези над 3,5 млн. мигранти да останат в Турция и да подсигуряваме външната си граница, разясни министър-председателят.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР