След влизането на България в Европейския съюз, по-голямата тежест от

...
След влизането на България в Европейския съюз, по-голямата тежест от
Коментари Харесай

Костадинов: С влизането си в ЕС България стана суровинен придатък на западноевропейските държави

" След влизането на България в Европейския съюз, по-голямата тежест от пропуснатите изгоди и негативи за стопанската система на страната ни паднаха върху присъединяване ни в единния европейски пазар. Към 2007 година стопанската система ни беше с ниска конкурентоспособност, което се отрази отрицателно както на производството, по този начин и на потреблението на семействата. Само при три от значимите артикули сме запазили производството си през годините – електрическа енергия, пшеница и царевица. Сред всички останали се следи трагичен спад. Това се дължи на обстоятелството, че през 2007 година стопанската система на България не беше подготвена за отворения пазар.

Преждевременното разкриване на нашите граници за импорт и експорт, преди българските компании да са станали конкурентоспособни за западните пазари докара до големи загуби. Решението бе в налагане на държавни защитни механизми в полза на родните производители, само че за България такива не бяха разрешени. По този метод ниската конкурентоспособност в композиция с отварянето на границите за търговия, в сходство с политиката на Европейски Съюз и на Световната комерсиална организация, се трансфораха в най-големия камшик за българската стопанска система.

Отварянето на европейския трудов пазар за българските жители докара до внезапна загуба на население в трудоспособна възраст в невиждани мащаби, а без подозрение най-важният запас за една страна са хората. По данни на Национален статистически институт, все още на присъединение на България към Европейски Съюз през 2007 година, популацията на България е 7 659 764 души, а към 2023 година то е намаляло до 6 446 596. Това значи, че за 17 години сме намалели общо с 1 213 169 души, по 71 363 на година. Всички знаем обаче, че това са публични данни - неофициалните са още по-стряскащи.

Това има трайни последствия върху пенсионната ни система, които ще се задълбочават, защото страната ни остава без квалифицирана работна мощ, а на всеки останал работещ в страната ни се пада прехрана на от ден на ден пенсионери, възпитаници и държавни чиновници.

От икономическа позиция, намаляването на популацията през годините е довело до по-нисък БВП за страната ни. Ако бъде отвеян размерът на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който дефинира равнището на икономическото развиване на една страна, към броя на хората, с който сме намалели като народ, пропуснатите изгоди за България възлизат на общо 156 632 709 144 лв., или с по 9 213 688 773 на година.

Зависимостта на тези пропуснати изгоди обаче не е линейна, защото при по-голям размер на произвеждане и надлежно на ползване се получават по-големи икономии от мащаба, а също по този начин се благоприятства привличането на повече нови вложения и реинвестирането на облаги. Така че действителните ни загуби са доста по-големи.

Друга огромна тежест от пропуснати изгоди падна върху преждевременното извеждане от употреба на първите четири енергоблока на АЕЦ „ Козлодуй “. Изчисленията на експертите от " Възраждане " сочат, че цената, която плащаме под формата на пропуснати изгоди, от прекъсването им (първите два през 2002 година, а вторите два през 2006 г.) до 2023 година възлизат на към 24 милиарда лв..

Иначе казано, общите загуби от участието на България в Европейски Съюз за 17 години възлиза на жестоко 181 милиарда лв.. Това обаче на никое място не се споделя. Вместо това ни дават статистиките за платения членски импорт от страната ни (около 20 милиарда лева.) и получените пари по еврофондовете (около 40 милиарда лв). Ако сложим и тях в сметката ще получим общо загуби 201 милиарда лева и облаги от 40 милиарда Крайният баланс е 160 милиарда лева вреди за държавния бюджет.

Това е истината. С влизането си в Европейски Съюз България се трансформира в суровинен придатък на западноевропейските страни, които източиха нашите демографски запаси и колонизираха нашата стопанска система. Ето за какво е безусловно наложително предоговарянето на участието ни в Европейски Съюз, тъй като в тази си форма то безусловно задушава и убива българската страна и стопанска система. ", написа Костадинов с обществената мрежа Facebook.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР