След визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев у нас неяснотите

...
След визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев у нас неяснотите
Коментари Харесай

Румен Петков: Не бяхме подготвени за визитата на Медведев

След визитата на съветския министър-председател Дмитрий Медведев у нас неяснотите доминират. Това разяснява в студиото на " Лице в лице " по bTV Георги Ганев от " Демократична България ".

Енергийните планове бяха съществена тематика на диалозите сред българския министър председател и съветския му сътрудник. От своя страна Медведев изиска гаранции от Европейската комисия за реализирането на плана " Турски поток " през България.

Според Румен Петков от АБВ не сме били подготвени за визитата на съветския министър председател. Той разяснява, че не сме убедили съветския министър председател за енергийните планове, откакто е станало ясно, че има упования от негова страна да се съобщи по-ясна и безапелационна позиция от страна на Европейска комисия за газопреносната мрежа.

Днес стана ясно и че " Газпром " няма да взе участие в плана за хъб " Балкан ", защото всичките ни запаси са дълготрайно контрактувани, разгласи шефът на съветския газов монополист Алексей Милер.

Досега Русия се считаше за главен снабдител на газ за хъба " Балкан ". Очакванията бяха, че през Черно море ще бъдат получени количества, които след това да се разпределят към Европа.

Петков съобщи, че би трябвало да има наложителната диверсификация, само че с гаранция, че купуваме най-евтиния газ.

" Важно е да забележим и неуспехите в енергетиката - пропуснахме да построим " Северен поток ", построи го Турция, вследствие на което загубихме милиарди от преносни такси, загубихме и " Южен поток ", разяснява Петков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР