След вчерашното Не на референдума в Гърция, отделните линии в

...
След вчерашното Не на референдума в Гърция, отделните линии в
Коментари Харесай

Защо Гърция ще отвори печатницата за драхми

След вчерашното " Не " на референдума в Гърция, обособените линии в Европа към този момент се утвърждават. Ситуацията в Гърция принуждава еврозоната да се изправи пред екзистенциален въпрос, който се появи още от началото на рецесията - дали да се продължи с консолидираното в еврозоната или да бъдат внесeни корекции измежду нейните членове. Редица страни имат разнообразни реакции по този въпрос и обособените линии към този момент се утвърждават. Едно нещо, за което всички страни са съгласни, е нуждата от повече диалози - по тази причина и вършат незабавна среща на върха в Европа. Разбира се, би било съвсем невероятно да се отхвърли опцията за нови договаряния, защото това би изглеждало по този начин, все едно водачите на еврозоната отхвърлят демократичния избор в Гърция, което ще бъде от изгода на гръцкия министър председател Алексис Ципрас, който упрекна кредиторите за всички проблеми на Гърция.

Основата на диалозите обаче е на напълно друго равнище. Говорителят на немското държавно управление съобщи, че "предварителните условия не са изпълнени " за нов избавителен проект за Гърция и преструктуриране на дълга не предстои на разискване към този миг. Фрeнският финансов министър Мишел Сапен подходи по-внимателно във връзка с излизането на Гърция от еврозоната, добавяйки, че е налице "основа " за договаряния. Балтийските страни и холандците изненадващо се сплотиха към немската твърдата линия, до момента в който италианският министър председател промени своя първичен звук.

Отделните линии и разделения в Европа за следващ път бяха изложени нескрито от рецесията в Гърция. Разликата този път е, че решението ще се окаже доста по-трудно.

Все отново има малко свободно пространство в тези настоящи договаряния. Ципрас даде да се разбере, че той има вяра, че Гърция се нуждае от някакъв тип облекчение на дълга и е малко евентуално да промени своята позиция, откакто бе обнадежден от безапелационното "Не " на референдума. Предвид обстоятелството, че 76 на 100 от гръцкия дълг се държи от данъкоплатците, това неизбежно би довело до някакъв тип прекачване, което ще би трябвало да се изясни на данъкоплатците в цялата еврозона. Ясно е, че няма консенсус към такава вероятност и нейното пробутване от Ципрас е демократично и юридически невероятно.

Отвъд дълготрайните последствия за еврозоната, които са в главата на немски мозъци, има и вътрешни отблясъци, които тежат върху други европейски страни. В Испания не желаят да засилят възхода на Подемос. Други държавни управления, които са приложили строги икономии, не желаят да наподобяват по този начин, като че ли са взели такава твърда позиция без причина.

Обичайната реакция на сходни разделения за Европа е да търси празни приказки. Но такива не са вероятни този път. След затварянето на гръцките банки към този момент ще бъде невероятно те да отворят без по-нататъшна поддръжка на ЕЦБ. Това пък от своя страна е невероятно без ново съглашение, което пък е големият въпрос пред Европа.

Къде е краят на всичко това? Е, с възможното излизане на Гърция от еврозоната.. Преговорите могат и да поотихнат за малко, само че различията сред Гърция и кредиторите наподобяват прекомерно огромни, с цел да се преодолеят. В последна сметка, в случай че Гърция желае да възобнови работата на своите банки ще би трябвало да стартира да печата лична валута, отбелязвайки значима стъпка към цялостното излизане от еврозоната.

Raoul Ruparel, "The Telegraph "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР