След вчерашното изказване на премиера на Република Северна Македония (РСМ)

...
След вчерашното изказване на премиера на Република Северна Македония (РСМ)
Коментари Харесай

Политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България

След вчерашното изявление на премиера на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски, реакциите в българското Народно заседание от парламентарната естрада и коридорите през днешния ден не закъсняха. 

В изказване, излъчено онлайн в интернет канала на държавното управление на Република Северна Македония, по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Ковачевски съобщи, че " дискурсът, употребен от България към Северна Македония, за жалост, е доста сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна ".

 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС дефинира изявлението на Ковачевски, като " цинично и безочливо отношение "

Ако през днешния ден по някакъв метод някой си разрешава да ни съпоставя с Руската федерация, то ние би трябвало доста съществено да му обърнем внимание и да отправим предизвестие, само че това предизвестие би трябвало да бъде и към нас самите, тъй като в нашите ръце е инструментариумът, посредством който можем да се оправим и да изправим тази неправда, разгласи в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

Не единствено цинично, само че бих го нарекъл и безочливо такова отношение към страна, която последните 30 години е направила всичко допустимо, с цел да издига освен своя престиж, само че и този на своите съседи, уточни той. Той подсети, че през 1991 година България е първата страна, признала публично РСМ с тогавашното й конституционно име Република Македония.

Можем да покажем, че България е страната, която няма да разреши нейни жители да бъдат бити, няма да разреши да бъде сравнявана с " най-вероломните агресори на нашето време ", можем са покажем, че България е страната, която извършва своите интернационалните задължения, акцентира депутатът.

 

Аналогията с Русия и Украйна е безусловно несъответствуваща, счита Николай Денков от  ПГ на " Продължаваме промяната-Демократична България "
 
Аналогията с Русия и Украйна е безусловно несъответствуваща, сигурен съм, че Министерството на външните работи ще направи съответните стъпки, разяснява в коридорите на Народното събрание съпредседателят на ПГ на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Николай Денков. 

Според него е редно Народното събрание да вземе отношение по тематиката, само че това би трябвало да бъде направено деликатно, за де не продължи ескалацията. Разбира се, такива изявления са неуместни, добави Денков. 

Трябва да сме наясно, че в тази усложнена интернационална конюнктура " съветската и сръбската агентура вършат всичко належащо, с цел да вбият чеп в връзките в Европейски Съюз и надлежно да попречат РСМ да влезе в Европейски Съюз ", на собствен ред разяснява другият съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

 
" Възраждане ": Подобни изявления са откровена провокация

Подобни изявления са откровена провокация, разяснява пред публицисти ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов. Той уточни, че това е остаряла реторика в РСМ. Истината е, че РСМ значително съществува като страна с помощта на България, добави той. 

Според Костадинов изявлението на Ковачевски е в отговор на вицепрезидента на България Илияна Йотова. " Крайно време е да стартираме да приказваме истината на всеослушание, естествено ще провокираме противоположни клюки от страна на нашите македонски сътрудници, само че това не трябва да ни стопира, тъй като в последна сметка ние сме член на Европейски Съюз, а не те и те желаят да влязат в Европейски Съюз, а не ние ", добави той.

 

" Българска социалистическа партия за България " ще инициира обща декларация на Народното събрание

Инициираме обща декларация на Народното събрание, с която да осъдим отношението на РСМ към България, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в коридорите на Народното събрание, представена от пресцентъра на партията.

Тя дефинира пред публицисти думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, като " груби, неоснователни, неприемливи за България ".

Ползвам случая да препотвърдя позицията на " Българска социалистическа партия за България " - както знаете, ние не подкрепихме началото на договаряния за присъединение на РСМ към Европейски Съюз, означи Нинова. Според нея времето е потвърдило, че са били прави. Тези хора не са подготвени нито за полезностите, нито за морала на европейската общественост, счита ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и на Българска социалистическа партия.

 

От " ИТН " предизвестиха, че сходна изразителност още веднъж повишава градуса на напрежението в дипломатическите връзки сред двете страни

Вчера за следващ път министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски атакува обществено в интернационална среда България, сравнявайки нашето отношение към тяхната страна с това на Русия по отношение на Украйна, съобщи в декларация от името на ПГ на " ИТН " депутатът Павела Митова.

По думите й сходна изразителност още веднъж повишава градуса на напрежението в дипломатическите връзки сред двете страни, откогато България, " като един, съгласно северномакедонската агитация, същински агресор ", даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Това е следващото доказателство, че многочислените отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до реализиране на мечтаните резултати, уточни тя.

Източник: БТА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР