След вчерашното гласуване в комисията по транспорт в Европарламента, при

...
След вчерашното гласуване в комисията по транспорт в Европарламента, при
Коментари Харесай

Превозвачи: След вчера резултатът е 1:1, борбата продължава

След вчерашното гласоподаване в комисията по превоз в Европарламента, при което отпаднаха част от текстовете, против които българските превозвачи стачкуваха, можем да кажем, че изравнихме позициите, в този момент сме 1:1. Това разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV Миролюб Столарски – ръководител на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния превоз и притежател на транспортна компания.

Снимка: bTV

Голямата битка продължава, добави той.

Приетите от комисията по превоз текстове се ориентират в мечтаната от българските превозвачи посока, разяснява кореспонднетът на bTV Десислава Минчева и даде няколко образеца: водачите няма да са длъжни да нощуват в хотел, а ще могат да останат в камиона си, в случай че той се намира на паркинг, предлагащ минималните характерни условия за това; водачите ще би трябвало да почиват на три седмица, само че могат да избират къде, без да са задължени да се връщат на адреса, на който са регистрирани в родните им страни. На процедура признатите текстове удостоверяват, че превозвачите би трябвало да имат характерен статут, друг от този на останалите командировани служащи. От тук нататък ще се прецизират много механически елементи.

Вчерашното гласоподаване обаче беше извънредно, тъй като опълчи не политически групи, а страните от Източна и Централна Европа на тези от Западна Европа, разяснява Минчева. Всеки от двата лагера упреква другия, че желае да му разбие бизнеса – страните от Източна и Централна Европа упрекват Западна в протекционизъм. Западна Европа пък упреква Източна и Централна в обществен дъмпинг.

Вижте във видеото повече за случилото се през вчерашния ден:

За обществен дъмпинг не може да се приказва при изискване, че живеем в свят на пазарна стопанска система, разяснява Ангел Траков, ръководител на Управителния съвет на Съюза на интернационалните превозвачи.

Снимка: bTV

В отговор на въпрос дали нашите водачи работят в задоволително положителни условия Столарски дефинира като популистки изявленията, че средата им не е естествена, че нямат нужните условия и че се дрогират, с цел да седят в камионите. „ Няма такова нещо. Можем да кажем, че даваме по-добри условия от западните компании и ще ви кажа за какво – в този момент, сега, не е проблем всеки един водач да отиде където изиска да работи в чужбина, само че виждаме, че стартира едно връщане на нашите водачи в България . При нас безусловно всичко се съблюдава – той повече от избраното работно време и минута не работи, защото българските камиони и рейсове са на корав доклад, мога да кажа – като се види автомобил с такива номера, се поверява във Франция, в Германия до последно. А във Франция и Германия техни коли не се стопират “, сподели гостът.

„ Има двоен стандарт при контрола – съгласи се и Траков. – Европейските коли и компании не се ревизират по този начин, както нашите се ревизират “. По думите му български водачи се връщат у нас, тъй като не устоят на западните условия , където не се управлява работното време.

Снимка: bTV

Столарски дефинира българския авто отрасъл като най-съвременния и най-конкурентоспособния в Европа – множеството от колите са ни Евро 5 и 6, изискванията на труд са най-модерните, който има в кабините, регистрира той.

Според Траков изискванията, препоръчани в пакета „ Макрон “, са били, с цел да се удари по нашия бизнес . „ Просто се прицелиха в нашия бизнес. Има заплашителен дефицит на фрагменти в бранша „ Транспорт “ в цяла Европа. Според нас тук става въпрос за една дълготрайно построена тактика, която цели тоталното банкрутиране на транспортните компании от източния блок “, сподели той.

Нетната заплата на един български водач е от 1800 евро нагоре, плюс осигуровките, показаха гостите. Според нас в западните компании базата е малко по-ниска, защото те заплащат много по-високи осигуровки, добави Траков.

При нас законодателството не позволява компанията да направи контракт с водача за самоосигуряване. В момента в Западна Европа 80% от водачите, изключително в Германия, са с контракт за самоосигуряване, т.е. получават 2000 – 2500 евро заплата, би трябвало да се самоосигуряват, само че нормално не го вършат, тъй като не знаят. И в един миг идват обществените и им постановат санкции и такси по 1500 евро месечно, сподели Столарски.

Траков дефинира вчерашното гласоподаване като исторически пробив в връзките за договаряния по мобилния пакет.

За мен пробивът го направи обединяването на всички в България, добави Столарски.

Вижте целия диалог във видеото:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР