След вчерашния предизвестен провал на Съвета за електронни медии (СЕМ)

...
След вчерашния предизвестен провал на Съвета за електронни медии (СЕМ)
Коментари Харесай

АЕЖ призовава Кошлуков да се оттегли - получил вот на недоверие от СЕМ

След вчерашния предупреден неуспех на Съвета за електронни медии (СЕМ) да излъчи нов общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ), с което на процедура остави на поста въпреки и краткотрайно Емил Кошлуков, Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) го прикани самичък да се отдръпна до избора на титуляр. Според АЕЖ вчерашното гласоподаване в медийния регулатор е било самобитен избор на съмнение против Кошлуков, затова той не се употребява с задоволително легитимност да продължи да извършва длъжността си.

Визира се фактът, че сегашният общоприет шеф при всичките извършени през вчерашния ден три гласувания, събираше единствено един глас от общо пет - този на Галина Георгиева, определена от Народното събрание по предложение на ГЕРБ през юли 2019-а.

Заради неуспеха на процедурата обаче Кошлуков остава и.д. до избора на нов титуляр. От регулатора дадоха поръчка, че ще открият нова процедура още на идващото си съвещание, само че по предписание тя трае към два месеца. И на процедура ще съвпадне с предстоящата предизборна акция и предстоящото служебно държавно управление, към каквото се върви поради неспособността на партиите в Народното събрание да се обединят към нов кабинет в границите на мандата на това Народно заседание.

От АЕЖ подлагат на критика и самия Съвет за електронни медии, провалил се в най-важната си задача, откакто съставът му бе сменен неотдавна на 99% - да избере един измежду осем претенденти за Българска национална телевизия. Критики има освен от страна на гилдията, само че и в обществените мрежи. И те са в жанр " неуспехът на процедурата бе предупреден заради политически конюнктури ". Факт, резултатът от тази процедура в действителност бе предупреден, точно заради различен факт - че членовете на Съвет за електронни медии са пратеници на партии, както и на президента.

Критикувана е и Габриела Наплатанова (президентска квота) - за това, че избра да се въздържи, макар че поддържа на думи някогашния си началник в бТВ - дългогодишния шеф на новините Венелин Петков. Мотивът й бе, че изпада в спор на ползи и ще бъде подложена на критика от гилдията, в случай че гласоподава " за " него.

Ето и цялостния текст на позицията на АЕЖ:

" Крайно разочароващ е неуспехът на Съвет за електронни медии да избере общоприет шеф за Българска национална телевизия. Избирането на общоприет шеф на Българска национална телевизия бе най-важната задача на съвета след смяната на неговия състав. Както обществото, по този начин и гилдията очакваше Съвет за електронни медии да избере шеф, който да дава отговор на провокациите на времето, в което живеем. След три гласувания, макар че имаха да избират от осем претенденти, членовете на Съвет за електронни медии не съумяха да се обединят зад нито един от кандидатите.

С неумението си да вземе решение, Съветът на процедура остави на поста досегашния общоприет шеф, който при гласуванията получи четири гласа „ срещу “ и единствено един „ за “. При тази обстановка, откакто е получил избор на съмнение от четири от пет гласа, не е редно да се счита, че господин Емил Кошлуков има мандат да ръководи малкия екран, даже като краткотрайно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се отдръпна и различен да ръководи малкия екран до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се провежда от Съвет за електронни медии в незабавен порядък.

Асоциацията на европейските публицисти приканва членовете на Съвет за електронни медии да създадат преоценка на метода си на работа и да положат старания, с цел да деблокират активността на институцията. Това е и упованието на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически ползи на тези, които са ги изпратили в съвета. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР