След вчерашния безпрецедентно бурен ден в британския парламент, днешният се

...
След вчерашния безпрецедентно бурен ден в британския парламент, днешният се
Коментари Харесай

Днес гласуват за отсрочка на Брекзит с вот по 4 поправки

След вчерашния невиждано плевел ден в английския парламент, днешният се обрисува да е не по-малко безреден и непредсказуем, тъй като ще се гласоподава по предлагането на премиерката Тереза Мей за пролонгация на Брекзит, съобщи Ройтерс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е позволил до гласоподаване четири ремонти по държавното предложение, което по принцип дава две благоприятни условия. Първата е за къса пролонгация на излизането от Европейски Съюз, планувано за 29 март, в случай че до 20 март се одобри съглашение с Европейски Съюз за проведен и равномерен Брекзит. Засега е налично единствено едно такова съглашение - това, реализирано от премиерката Тереза Мей, което обаче към този момент два пъти беше отхвърлено с голямо болшинство в английския парламент. Другата опция, заложена от държавното управление, е за по-дълго закъснение, в случай че не може да се реализира съглашение в точния момент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Първата от препоръчаните ремонти към предлагането на държавното управление е на група самостоятелни депутати и планува отсрочката да се употребява за осъществяване на втори референдум, на който да се сложи въпросът за запазването на английското участие в Европейски Съюз. Под това предложение са се подписали към 30 депутати.

Второто предложение за смяна е на опозиционната Лейбъристка партия и е импортирано от водача й Джереми Корбин. То приканва Мей да употребява отсрочката на Брекзит, с цел да се потърси нов метод към консенсус, като се даде време на Народното събрание за " намирането на болшинство за друг метод " към консенсус. Този нов метод обаче изисква дефинитивно отменяне на проекта на Тереза Мей за Брекзит и изключване на излизането от Европейски Съюз без съглашение.

Третото предложение за смяна в действителност е проект, препоръчан от редица депутати, както от Консервативната партия на премиерката, по този начин и от опозиционни партии. Той планува контролът над дневния ред на Народното събрание да бъде стихотворец от самите депутати (при настоящия устав държавното управление дефинира какво се дебатира в Народното събрание - б.р.). Депутатите, стоящи зад този проект желаят да наложат бъдеща полемика за вариантите за Брекзит, с цел да се откри най-после болшинство, което да се сплоти към някоя от вариантите и по този начин да се излезе от сегашната задънена улица.

Четвъртото утвърдено предложение, импортирано от лейбъриста Крис Брайънт, има за цел да попречи на премиерката Мей да внесе още веднъж за трето гласоподаване отхвърленото към този момент два пъти съглашение за изискванията за Брекзит, което тя реализира с Европейски Съюз.

Говорител на премиерката сподели през днешния ден, че съглашението може да бъде импортирано още веднъж, в случай че държавното управление реши, че събитията са удобни за това.

" Ако почувстваме, че си коства да го подложим на ново гласоподаване, това и ще създадем. Но то ще се реши съгласно събитията все още ", сподели тя.

Британските медии са цялостни с изказвания от анонимни източници, че е в ход мощен напън на премиерката и нейния екип върху последователите на корав Брекзит или на Брекзит без съглашение, както и върху депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия, които крепят държавното болшинство. Целта е те да бъдат уверени, че в случай че не трансформират позицията си и не поддържат съглашението на Мей, ще пропуснат освен шанса за неотдавнашен Брекзит с минимални опасности, произлизащи от защитния механизъм по ирландската граница (от което те толкоз доста се страхуват), само че може и изобщо да не се стигне до Брекзит при по-дълго отсрочване с прекомерно неразбираем излаз. Има индикации, че този напън към този момент дава резултати и много от тези, които отхвърлиха на два пъти съглашението, наподобяват склонни да му дадат " зелена улица " пред неизвестността на едно отсрочване. Тук към този момент въпросът е ще стигне ли времето да се извърши такава дълбока смяна на съотношението на силите в Народното събрание.

" Дейли телеграф ", представен от Ройтерс, заяви през днешния ден, че ръководещата Консервативна партия ще подреди на своите депутати да гласоподават и против четирите препоръчани ремонти към държавния план за отлагане на Брекзит. Вестникът се базира на изявление на основния уредник на консервативната парламентарна група Джулиан Смит.

Тази заран вторият човек в кабинета на Мей, който е неин в действителност заместител - Дейвид Лидингтън, сподели, че в случай че до 20 март няма гласувано от Народното събрание съглашение за Брекзит, държавното управление ще даде на Народното събрание опция да дефинира посредством гласувания по какъв начин да се действа по-нататък.

Правителството предлага да се желае 3-месечна пролонгация на излизането от Европейски Съюз, само че в случай, че съглашението за Брекзит се гласоподава до 20 март. Лидингтън обаче разясни, че е допустимо да се наложи доста по-дълго удължение на интервала по член 50, в случай че няма утвърдено съглашение.

" Правителството осъзнава, че Камарата на общините ще има потребност от време, с цел да разиска евентуалните пътища напред при подобен сюжет. Затова то ще инициира подобен развой в двете седмици след мартенската среща на върха на Европейски Съюз (22-23 март), с цел да разреши на депутатите да намерят болшинство, към което да се обединят, с цел да се върви напред ", уточни Лидингтън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР