След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен

...
След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен
Коментари Харесай

Петкова: Новата тарифна система на пазара на природен газ няма да увеличи цените с повече от 2.4%

След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен газ крайната цена ще се усили сред 0.37 и 2.4 на 100 за другите типове потребители. Това демонстрира разбор, направен от "Булгартрансгаз ", който бе показан на среща в Министерството на енергетиката през днешния ден, оповестиха от ведомството.

В диалозите са взели участие министър Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила, заместник-министър Жечо Станков, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, представители на "Булгаргаз " и "Булгартрансгаз ", както и на огромните индустриални потребители.

Новите цени, оповестени от оператора на газопреносната мрежа, са основани на действителни разноски и вложения, се показва в разбора на "Булгартрансгаз ".

За нас е изключително значимо промишлеността да се развива при пазарни условия и да бъде конкурентоспособна, е споделила министър Петкова по време на срещата. Едновременно с това обаче страната би трябвало да съблюдава европейските правила и да промени модела на ценообразуване.
Срещата в Министерството на енергетиката през днешния ден е част от разяснителната акция за въвеждане на новия матричен модел на входно-изходната тарифна система. Той би трябвало да стартира да работи от 1 октомври 2017 година, като с въвеждането му България извършва условията на Европейска комисия, свързани с действието на пазара на природен газ. България е последната страна от Европейски Съюз, която към момента не е въвела новия модел на ценообразуване. Той е създаден през 2012 година и определен от "Булгартрансгаз " след две публични разисквания при напълно обществени условия. Председателят на КЕВР Иван Иванов е бил безапелационен, че не може да се чака отсрочване на действието на новите правила.

В отговор на терзания на огромните индустриални потребители, че новият входно-изходен модел ще увеличи голословно разноските им, в границите на срещата е било контрактувано, че на 11 септември регулаторът ще ревизира още веднъж изчисленията на "Булгартрансгаз ", на база на които са направени плановете за ценообразуване. След това следва нова среща на екипа на МЕ с промишлеността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР