След въвеждането на извънредно положение управляващите предприемат ред стъпки, които

...
След въвеждането на извънредно положение управляващите предприемат ред стъпки, които
Коментари Харесай

"Демократична България" призова за незабавно възстановяване на работата на парламента

След въвеждането на изключително състояние ръководещите подхващат ред стъпки, които ерозират така и така отслабения правов и либерален ред в страната, се споделя в позиция на " Демократична България от през днешния ден. Повод за констатацията е прекратяването на работата на Народното събрание.

Както е известно, през вчерашния ден депутатите гласоподаваха по време на изключителното състояние, което все още е до 13 април, Народното събрание да заседава единствено при нужда за смяна на изключителното законодателство и спомагателни решения за справяне с пандемията от ковид. По този мотив от Българска социалистическа партия също обявиха, че това разрушава парламентаризма и доверието в институцията.

Според " Демократична България " това решение трансформира Народното събрание в придатък към щаба, което е рисково в изискванията на оповестено изключително състояние и ограничение на цивилен права. По този мотив от обединяването приканват за възобновяване на пълноценната работа на Народното събрание и приемане на редакции в Закона за здравето, Закона за отбрана при бедствия и други закони, които да разрешат след 13.04.2020 година ограниченията по използване на карантина и ограничение последствията от пандемията да продължат да се ползват на основата на постоянното законодателство и да не се постанова продължение на изключителното състояние.

От " Демократична България " желаят също всички изключителни разходи на публични средства да бъдат съпроводени от оптимални гаранции за бистрота и отчетност, а всеки разход над 200 000 лв. да бъде одобряван с разпореждане на Министерски съвет. Настоява се и за осъществяването на всички финансови ограничения, в това число от страна на Българската банка за развиване, да бъде отчитано ежеседмично в Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1142)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР