След Ванчомихайловисткия уикенд“ на българската делегация в Битоля и Охрид

...
След Ванчомихайловисткия уикенд“ на българската делегация в Битоля и Охрид
Коментари Харесай

Драги Георгиев: С „Ванчомихайловисткия уикенд“ се сриват надеждите за разрешаване на спора

След „ Ванчомихайловисткия уикенд “ на българската делегация в Битоля и Охрид от ден на ден се смаляват очакванията, че е открит верният път за разрешаване на разногласието сред двете страни. Това съобщи съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси пред македонската редакция на Deutsche Welle .

„ Кръщаването на Българския културен клуб в Битоля с името „ Ванчо Михайлов “ не е нищо друго с изключение на умишлена провокация, която изпраща и обръщение “, безапелационен е той.

„ Това е историческа персона, която поради концепциите си за небитие на македонската нация има извънредно отрицателно отношение от македонците. И когато името на подобен човек се постанова като име на културен клуб на територията на македонската страна, а това лице няма нищо общо с културата, то може да се схваща единствено като арогантна провокация или даже като акт, който отива на противоположната страна.от т.нар другарство “, прави оценка Георгиев.

Според него името на Българския културен клуб в Битоля изпраща обръщение към македонците, което няма нищо общо с културата.

„ Тенденцията да се припомня на македонската общност, че добре познатите хрумвания на Михайлов по отношение на македонската нация и език ще продължат да се подхранват в самата Македония, е повече от явна. Послание, което, за жалост, ще направи разкола сред македонци и българи още по-голям. От друга страна, този акт демонстрира ценностната система на избрана общественост. Когато избрани полезности, култивирани посредством персони или събития, се извличат от предишното, тогава посредством тях се дефинира актуалната ценностна и идеологическа позиция, както и визията за бъдещето на една общественост. И когато, макар съществуването на голям брой други благоприятни условия, се извличат полезности, които принадлежат към мрачната страна на историята, тогава, несъмнено, посланието, което се изпраща към близките, също е тъмно. За страдание този акт подкопава и слага под подозрение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията сред Македония и България. По този метод намаляващите и по-тихите гласове на разсъдъка и от двете страни се задушават и се разрушават последните очаквания за заслужен разговор. Още по-тъжно е, че има корист и с културата, един от редките мостове сред двата народа “, сподели Георгиев.

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски се съгласи с позицията на Драги Георгиев по този проблем в неделя.

„ За страдание през вчерашния ден в Битоля беше изработен опит за показване на потвърден помощник на хитлеристкия нацистки режим като мост за доближаване сред двете страни. „ Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ имат вяра, че характерът и (не)делото на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока “, акцентира президентът на югозападната ни съседка.

Събитията и митингите през почивните дни в Битоля, които съпътстваха откриването на Българския културен център на името на Ванчо Михайлов, са измежду главните тематики за политиците у нас.

Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на ръководещата „ ИТН “, е безапелационен, че фракцията няма да разреши да падне ветото до края на юни. Изявлението е направено в подтекста на „ другите позиции “ в държавното управление по този въпрос.

Христо Иванов, ръководител на парламентарната група на ръководещата Демократична България и съпредседател на партията, счита, че е в полза на България ветото да бъде анулирано, само че не без резултати от македонска страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР