След в България, или т. нар. вариант Делта“ при пациент

...
След в България, или т. нар. вариант Делта“ при пациент
Коментари Харесай

Без допълнителни мерки след случая на индийския щам в Плевен

След в България, или така наречен вид „ Делта “ при пациент в Плевен, регионалният шеф на града Марио Тодоров организира среща с шефа на РЗИ – Плевен:

„ Няма да има никакви ограничения, тъй като са минали два месеца и половина, индивидът доста леко е минал и болестта, и самото лекуване “, сподели пред БНР Тодоров.

„ Не се тормозя от този случай, това се очакваше, поради това, което се случва на Запад, не споделям, че няма да се имунизирам, само че към този момент изчаквам. Естествено, че има терзание, към този момент във Англия има трета вълна, специалистите също споделят, че септември може да има нова вълна. Още не съм се ваксинирал, тъй като прекарах и изчаквам “, споделиха плевенчани.

„ Пациентът, за който се оповестява, че е имал индийски вид на ковид, е излекуван през април, заяви през вчерашния ден първо пред кореспондента на БНР проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет:

" Това е стажант доктор, който организира преддипломния си стаж. Най-вероятно се е заразил от контакт с индийски жител, който се е завърнал от Индия в България. А инфектираният сътрудник се е бил ваксинирал още през февруари с " АстраЗенека ", първа доза, може би и по тази причина по-леко е изкарал заболяването “, разясни проф. Димитров:

„ Ваксините оказват помощ и в света към този момент са сложени над 2 милиарда дози в целия свят, като изгодите са повече. А ние от първи юли започваме положителна акция измежду нашите студенти и преподаватели с разнообразни бонуси, до 30 септември да са имунизирани с две дози и да стартираме новата образователна година по-сигурно и безвредно “, съобщи още проф. Димитров.

Тази събота ще се организира имунизиране в центъра на Плевен, а в акция със шествие в поддръжка на имунизацията се включват представители на разнообразни мото-клубове:

„ В неделя от 14 до 16 часа в Плевен ще се организира шествието в изгодата на имунизирането “.

„ Това е следващият вид, следващият мутант, който беше наименуван индийски, той е четвърти подред огромен, който има значение във връзка с заразяването и разпространяването на вируса “, уточни пред БНР проф. Радка Аргирова, вирусолог.
 Вирусолог изясни за какво разбрахме със забавяне за съществуването на индийския вид на Коронавирус у нас Вирусолог изясни за какво разбрахме със забавяне за съществуването на индийския вид на Коронавирус у нас
Световният опит демонстрира, че " Делта “ разновидността няма изменена клинична картина. Няма и тежко протичане, само че е доста по-заразен...

„ Той съдържа в себе си три подварианта, а спрямо британския, южно-африканския, бразилския вид заразяването с него става по-бързо, по-лесно се придвижва, като сътрудниците във Англия разгласиха информация, че се чака да се усилят хоспитализациите.

Увеличено е разпространяването, само че не може да се каже, че е увеличена смъртността, освен това – заболяването протича по-леко, не протича по-тежко “, съобщи още проф. Аргирова.

Проф. Аргирова разясни, че не може да се сме сигурни, че единствено едни българин е с индийския вид. А това, че чак след два месеца разбираме за това, тя показва, че не е сюрпризирана, до Ангиля се върви доста постоянно, само че:

" Хубаво беше по-рано да знаем за случая, това е доста дълъг интервал, би трябвало сътрудниците щом са се усъмнили, незабавно да създадат секвениране, това лишава до пет дни, още повече при пациент с първа игла ваксина, да възникне заболяване, и то не първите дни след имунизацията, с цел да помислим, че преди този момент е бил към този момент инфектиран, а месеци по-късно, което навежда мисълта за нов вариант ", посочи проф. Аргирова.

„ Заразеният е прекарал леко заболяването, като причина по тази причина може да е, че към този момент е имал първа доза " АстраЗенека ", тъй като към този момент има пробно проучване на опциите на антителата от известните до момента ваксини – 4-рите, става известно, че всички те генерират антитела против индийския вид “, заяви още проф. Аргирова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР