След утвърждаването за HPC и облака, AMD EPYC навлиза сред

...
Коментари Харесай

EPYC процесорите на AMD - как се случват иновациите


След одобряването за HPC и облака, AMD EPYC навлиза измежду основните корпоративни ИТ
(снимка: AMD)

Новите архитектури в разработките на AMD вършат вероятни високопроизводителни калкулации, които залягат в основите на някои от най-важните научни проучвания на нашето време – такива като климатичните промени, основаването на нови медикаменти и постигането на проучвателен открития. Предпоставка за това е фактът, че AMD непрекъснато слуша противоположната връзка от своите клиенти от всички сфери на активност и регистрира техните потребности.

Как се случват нововъведенията в AMD споделя Роджър Бенсън, старши шеф “Технологии и решения за облачни, сървърни ЦоД системи” за района ЕМЕА.

Г-н Бенсън, до неотдавна някои анализатори описваха сървърния пазар като отегчителен. Сега наподобява има динамичност в него с помощта на възхода на третото потомство EPYC CPU и Instinct GPU на AMD. Като че ли сме достигнали повратна точка в сървърния бизнес – какво значи това за промишлеността като цяло и за AMD?

AMD работи с цялостна мощ както по нововъведенията за основаването на забележителни нови артикули, по този начин и по придобиванията на други компании за разширение на нашето портфолио от решения. Интензифицираме скоростта на нововъведенията, тъй като – когато е налице толкоз конкурентен пейзаж – би трябвало да си убеден, че осигуряваш най-новата и най-хубавата технология на потребителите.

След одобряването на AMD EPYC за високопроизводителните калкулации и облака, през актуалната част от 2022 година ускоряваме навлизането измежду основните корпоративни ИТ, телекомуникациите, както и в характерни механически сегменти на изчисленията.

“Интензифицираме скоростта на нововъведенията, с цел да осигурим най-новата и най-хубавата технология на потребителите”, споделя Роджър Бенсън, AMD (снимка: персонален архив)

В корпоративния бранш следим по какъв начин потребителите възприемат сървърите AMD EPYC за софтуерно-дефинирано предпазване на данни и виртуализация, а в този момент виждаме и по какъв начин потребителите употребяват нашите артикули за бази данни и аналитични решения.

В телеком бранша потребителите сертифицират AMD EPYC сървърите за опорните мрежови решения и напредват към ерата на 5G. Очакваме и напредък на сървърните решения вид „ на ръба “.

Една от нашите най-скорошни нововъведения е сървърният процесор от трето потомство AMD EPYC 7003 с AMD 3D V-кеш, който обезпечава до 78% по-добра продуктивност спрямо конкурентните решения на база на всеобщо внедрени механически приложения за калкулации. Технически изчислителни натоварвания като да вземем за пример автоматизация на проектирането на електроника (EDA), изчислителна динамичност на флуидите (CFD), разбор на крайните детайли (FEA) и систематичен разбор се извършват скоростно. Това разрешава на нашите консуматори да усъвършенстват своите изчислителни запаси и да извършват дилемите си необикновено бързо.

Ускорителите от серията AMD Instinct MI200 Series са най-новите GPU за центрове за данни на AMD, проектирани да залегнат в основата на достижения в диапазона на „ екза “-мащабите. Помагат на учените да се оправят с най-притеснителните компликации на нашето време, от климатичните промени до проучванията в региона на имунизациите. Ускорителят MI200 е основан, с цел да форсира „ дълбокото “ образование на неестествен разсъдък, като MI250X надминава 380 терафлопса пикова теоретична FP16 продуктивност.

С оглед развиването на изкуствения разсъдък придобиването на Xilinx значи, че AMD към този момент може да предложи най-хубавите в промишлеността FPGA, адаптивни SoC, AI машини и софтуерна експертиза, които разрешават на AMD да предложи мощно портфолио от високопроизводителни и адаптивни изчислителни решения.

Защо огромните облачни снабдители като Гугъл и AWS избират AMD за сървърите в своите центрове за данни? Очаквате ли тази наклонност да се задълбочи с стартирането на 4-то потомство EPYC по-късно тази година?

Работните натоварвания на доставчиците на облачни решения са разпределени и за тях е значимо да могат да получат колкото се може повече ядра. По отношение на днешния избор на пазара на x86 системи, нашите 64-ядрени процесори AMD EPYC имат до 1,6 пъти повече ядра спрямо водещата фамилия 3rd Gen Xeon Scalable. AMD обезпечава висока стойност и съответствие цена-производителност за нашите облачни клиенти.

Процесорите AMD EPYC дават значими решения на клиентите на AWS, изпълняващи интензивни изчислителни задания в облака, както се вижда от последните им C6a инстанции. Според AWS, C6a инстанциите оферират до 15% по-добро съответствие цена-производителност за изчисленията по отношение на предходното потомство c5a инстанции за разнообразни натоварвания, фокусирани върху изчисленията.

Също по този начин неотдавна обявихме, че процесорите AMD EPYC ще са в основата на новата C2D виртуална машина, предлагана от Гугъл Cloud. Това ще даде на клиентите мощна продуктивност и изчислителна мощ за високопроизводителни натоварвания, свързани с паметта, в области като автоматизация на електронното планиране (EDA) и изчислителната динамичност на флуидите (CFD). Това решение е продължение на партньорството ни с Гугъл, отбелязвайки третото семейство инстанции, захранвани от трето потомство EPYC процесори в Гугъл Cloud и присъединявайки се към T2D и N2D.

Процесорите AMD EPYC и Instinct GPU са основата на първия екза-мащабен суперкомпютър в Съединени американски щати – Frontier, създаден в съдействие с HPE. Какви са преимуществата на новите технологии на AMD, изключително третото потомство EPYC и Instinct GPU, в областта на високопроизводителните калкулации?

AMD слушаше деликатно какви са потребностите на потребителите, употребяващи високопроизводителни калкулации, и се зае със оправянето с тези потребности, като дефинира продуктовите пътни карти за AMD EPYC и Instinct. По-специално, потребителите, употребяващи HPC, ни споделиха, че имат потребност от по-добър баланс сред високата изчислителна продуктивност, високата честотна лента на паметта, високата I/O пропускателна дарба. Проектирахме процесорите от AMD EPYC по този начин, че да са мощни и уравновесени във връзка с всички тези условия.

По отношение на продуктивността нашите най-нови процесори от трето потомство AMD EPYC са основани на архитектура на ядрото “Zen 3 ” с до 64 ядра и до 32MB L3 кеш за всяко ядро при общоприетите артикули. Това трагично усилва скоростите при разбори на данни. За честотната лента на паметта, EPYC има 8 канала за DDR4-3200MHz памет и поддържа 16 DIMM-а на канал с потенциал 4TBHPC за цокъл. Най-сетне, за I/O пропускателната дарба EPYC има 128 PCIe линии вид PCIe 4.0 за максимизиране на I/O потенциала и оказва помощ за понижаване на тесните места при достъпа до данни.

Подготвяният сега суперкомпютър Frontier в Националната лаборатория „ Оук Ридж “, който се базира на MI250x и третото потомство AMD EPYC процесори, ще изведе до нови висоти границите на научните проучвания, трагично подобрявайки продуктивността на изкуствения разсъдък, анализите и симулациите – в мащаб. Това ще помогне на учените да реализират повече посредством изчисленията, да разпознават нови трендове посредством данните и да създават новаторски способи за разбор на данните, с цел да ускорят темповете на научните открития.

Традиционно фокусирана върху облачните центрове за данни, AMD не крие упоритостите си за пазара на корпоративни сървъри. Какво се промени с стартирането на 3-то потомство EPYC в този сегмент? Какъв е отговорът на AMD към програмата на Intel за снабдяване на авансово валидирани сървъри за разнообразни видове работни натоварвания със софтуерна оптимизация от партньорската екосистема?

Клиентите осъзнават, че продуктите на AMD са водещи в доста области. В корпоративния сегмент да вземем за пример сме виждали клиенти да одобряват AMD EPYC сървъри за софтуерно дефинирано предпазване и виртуализация, а в този момент имаме и клиенти, които от ден на ден употребяват нашите артикули в решения за бази данни и разбори.

Що се отнася до функционалностите за сигурност, AMD Secure Encrypted Memory оказва помощ за отбрана на данните, даже в случай че паметта е физически отстранена от сървъра. AMD Secure Encrypted Virtualization пък е предопределена да отбрани поверителността на данните – на място и в облака.

По отношение на даването на програмен продукт, ние имаме необятна екосистемна поддръжка измежду главните снабдители на хиперконвергентни инфраструктурни с устройства и подготвени системи, захранвани от процесори AMD EPYC, в това число Dell Technologies, HPE, Lenovo и Supermicro.

Наред с това работим с основни софтуерни производители като Microsoft, VMWare и Nutanix, с цел да предоставим сертифицирани платформи, с което да помогнем на клиентите да опростят ръководството на центъра за данни от какъвто и да е мащаб. Започваме да се сближаваме с тях от ден на ден и повече и да предоставяме системи за разработчици, които да разрешат оптимизация за решенията с AMD EPYC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР