След урагана Фредерик идва Марко.Мъгли крият рискове за шофьорите по

...
След урагана Фредерик идва Марко.Мъгли крият рискове за шофьорите по
Коментари Харесай

Скрийте колите, няма да може да стоите прави: Синоптикът Янков предупреди цяла България

След урагана Фредерик идва Марко.

Мъгли крият опасности за водачите по поречието на Марица, Тунджа, в региона на Видин. Те ще се задържат през целия ден и видимостта ще бъде понижена. А през идващите дни се задават нови превалявания и съществено утежняване на времето, съобщи синоптикът Петър Янков.

" В петък вечерта стартират още веднъж превалявания. И в събота ще вали, преваляванията ще преминаван в сняг, през нощта против неделя вятърът ще се усилва. В Дунавската низина ще бъде с до 60 км/ч, в Добруджа - до 70 км/ч, северно от Варна - до 90 км/ч. Това са скорости, при които мъчно може човек да се изправи. Ще има доста вреди ", предизвести синоптикът в ефира на  " България заран ".

По планините ще натрупат 30-50 см нова снежната завивка, над 1800 метра. Изчисленията демонстрират, че преваляванията ще бъдат сумарно в източните региони 30-50 литра, 14-20 в западната част от страната, в останалата - 5-7. Градусите ще са към 1-7.

" Снежната завивка в неделя ще бъде 10-15 см в северните региони, с условия за виелици. Обстановката ще бъде сериозна, още веднъж триъгълникът Добрич - Варна към Балчик до Каварна ще бъде най-опасен. Призовавам всички жители, на които им следва пътешестване, да го отсрочат, в случай че може ", сподели Петър Янков.

Той прикани чрез Bulgaria ON AIR шофьорите да не стопират колите си покрай високи дървета, изключително тополи, които са уязвими при мощни ветрове. 

" Уикенда в южните региони мъчно ще се задържа снежната завивка, идната седмица във вторник се чакат интензивни превалявания от сняг основно в южните региони. Снежна завивка се чака да е 5 см в обитаемоте места. В четвъртък се усъвършенстват изискванията, с повече слънце ще бъдат идната събота и неделя. Може да се употребява от всички фенове на планинския туризъм и скиорите ", предвижда синоптикът.

По думите му в Пампорово още идващия уикенд може да бъде открит ски сезонът с натрупалата тогава снежна завивка от 40-50 см и при култивиране на пистите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР