След ултиматума на управляващите към Лукойл Нефтохим да платят 500

...
След ултиматума на управляващите към Лукойл Нефтохим да платят 500
Коментари Харесай

Какво става с цените на горивата?

След ултиматума на ръководещите към " Лукойл Нефтохим " да платят 500 млн. лева към хазната цените на горивата в българските бензиностанции останаха в застой, в очакване на геополитически събития, пазарни решения, национални прогнози, оферти и решения, написа " Телеграф ".

Според данните на уеб страницата за цени на горивата Фуело нет всеобщият бензин А 95 през вчерашния ден се продаваше приблизително по 2,82 лв. на литър, цени от от 15 октомври и с прогноза за опазване в идващите дни. В момента бензинът се продава на цена сред 2,44 и 2,97 лв. за литър. Дизелът през вчерашния ден се търгуваше от 2,66 лв. до 3,09 лв. за литър в другите търговски обекти.

Първи коментар незабавно след съвещанието на ръководещите в Народното събрание и след реакцията на членовете на Българската петролна газова асоциация направи нейният ръководител Живодар Терзиев.

Коментари

Дерогацията във типа, който имаме сега, изигра своята роля през миналите 10 месеца. Тя подсигурява доставките на петрол на " Нефтохим “ и оттук насетне е очевидно, че рафинерията пристъпва гладко към доставка на неруски петрол. Приетата стъпаловидност на понижение на съветските доставки подсигурява гладко и съвсем незабелязано прекачване към цените на неруски петрол до октомври следващата година, като въздействие ще оказва по-скоро интернационалният тренд.

В случай че се одобри неотложно прекосяване към неруски петрол или отпадане на дерогацията, рафинерията би трябвало да бъде обезпечена с различен тип петрол и тя би трябвало наложително да работи на положително натоварване, уточни Терзиев пред изданието.

Логиката демонстрира, че в случай че има по-скъпа суровина, по-скъпият петрол ще докара до по-скъпа себестойност. Но това е на доктрина. Толкова са доста интернационалните фактори, че в един миг нарастването може да е пренебрежимо, а може и да е ужасяващо поради фактора интернационалните цени.

Ако се случи някаква огромна неволя в Близкия изток и нефтът прескочи 100-110 $, проявата върху колонката ще е толкоз ужасяваща, че дерогацията и нейното прекъсване или продължение няма да има значение, като се изключи че тя би била доста подобаваща, с цел да си подсигуряваме доставките за нашата рафинерия.

Ако нефтът се върне на 60 $, а в този момент е 90, може даже да има намаляване на цените.

Ако в този момент се одобри решение за унищожаване на дерогацията и това стане в рационален срок- сред 1 и 3 месеца, за време за конфигурация и за обмисляне, не би следвало да повлияе на крайните цени на горивата, тъй като има предложение на интернационалния пазар сега, което е задоволително, в това число и за България, да задоволи потребностите от изчезнали количества от съветски нефт, съобщи икономистът Румен Гълъбинов.

Условия

Ако има решение за заплащане на обезщетения на крайните консуматори на бензиностанциите при издължаване на 500 млн., 1 млрд налози от " Лукойл-Нефтохим Бургас “, ние ще го осъществим, съобщи Живодар Терзиев. Но то би трябвало да бъде премислено, заслужено и доста добре структурирано. Дали ще бъде посредством ваучери, дебитни карти, фокус групи, които имат потребност, не сме наясно.

Тепърва ще зададем въпроси и предоставим мнения. Конкретната стотинка е въпрос на планове.

Компенсиране на крайните консуматори би било допустимо, в случай че компанията успее да си заплати изискуемите налози. От тях може да има преразпределение от страната към потребителите под някаква форма на облекчение за зареждане с гориво за избран период примерно.

Що се отнася обаче до решението 100% от наложителните ресурси да са на територията на страната до юни 2024 година, приказваме за нови 300 млн. $, които бизнесът би трябвало да извади, тъй като търговците имат 50% ресурси в чужбина, само че те не са ги купили, счита още Терзиев.

Петролът поевтиня до 91,50 $ за барел

Цената на петрола се намали след дипломатическите старания за преодоляване на спора сред Израел и палестинската ислямистка формация " Хамас “, оповестява Ройтерс. Фючърсите върху суровия петрол от вида Брент поевтиняват с 66 цента, или 0,72%, до 91,50 $ за барел, а цената на американския вид West Texas Intermediate се намалява с 82 цента, или 0,93%, до 87,26 $ за барел.

И двата бенчмарка нарастнаха с повече от 1% предходната седмица на фона на терзанията за евентуално спиране на доставките, ако войната сред Израел и " Хамас “ прерасне в по-широк спор в Близкия изток, районът с най-голямо предложение на нефт в света.

Междувременно Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa нa CAЩ заяви, че желае дa ĸyпи 6 милиoнa бapeлa cypoв пeтpoл зa зaпълвaнe нa cтpaтeгичecĸия cи peзepв. Mинaлaтa гoдинa мacoвoтo " ocвoбoждaвaнe " нa петрол ĸocтвaшe 200 милиoнa бapeлa. То беше за дa ce нaмaлят цeнитe нa гopивaтa нa дpeбнo cлeд инвaзиятa нa Pycия в Уĸpaйнa.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР