След уличаващ материал на репортери от “Ройтерс правителството в Ирак

...
След уличаващ материал на репортери от “Ройтерс правителството в Ирак
Коментари Харесай

Ирак забрани на ”Ройтерс” да работи в страната за 3 месеца заради ”невярна” статия

След уличаващ материал на кореспонденти от “Ройтерс ” държавното управление в Ирак реши да забрани на организацията да работи на територията на страната за три месеца. Временно отнето е разрешителното на медията.
Причината - публикация на “Ройтерс”, в която се твърди, че управляващите в страната крият действителния брой на инфектираните с COVID-19. Правителството в Ирак отхвърли изказванията и наложи солидна санкция на организацията в размер на близо 21 хиляди $.

Статията е с няколко самостоятелни източника, които настояват, че властта в страната признава единствено за стотици инфектирани, при условия, че действителният им брой се мери в хиляди. Източниците са лекари, поискали да останат анонимни, пишат от “Ал-Джазира”. Вчера иракското министерство на опазването на здравето заяви за 820 доказани случая на болест и 54 умряли. Според материала на Ройтерс действителният брой на инфектираните е сред 3000 и 9000.

Според журналистическия материал жретвите също са повече, от оповестените.

Говорител на здравното министерство в Ирак обаче съобщи, че информацията е погрешна. Освен отнетото позволение и санкцията, държавното управление е помолило организация “Ройтерс” да се извини за материала, който е “изложил на риск публичната сигурност”.

Това е вторият по рода си случай в Близкия изток. В края на предишния месец Египет изгони сътрудник на английския вестник " Гардиън " за това, че цитирал проучване, съгласно което действителният брой на инфектираните в страната е по-висок, в сравнение с оповестяват управляващите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР