След уикенд на мобилизация във всички лагери е време да

...
След уикенд на мобилизация във всички лагери е време да
Коментари Харесай

Макрон с 28% - фаворит за президентските избори

След уикенд на готовност във всички лагери е време да стартира формалната акция за френските президентски избори в понеделник, която дава на претендентите – в това число любимецът Еманюел Макрон – две седмици, с цел да беседват с гласоподавателите, оповестява през днешния ден Франс прес.

Тринадесет дни преди първия тур на президентските избори на 10 април към момента нищо не е решено.

Но анкетите за желанията за гласоподаване следват една след друга и слагат, съгласно последното изследване на Ipsos-Cevipof, оповестено в понеделник, сегашният президент води в класирането (с към 28%) надалеч преди крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен (17,5%). Следват водачът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон (14%), някогашният полемист Ерик Земур (11,5%) и кандидатката на умерената десница Валери Пекрес (10%).

Близо четирима от 10 гласоподаватели, които сигурно ще гласоподават, към момента не са създали своя избор.

" Като виждам това равнище на интерес към акцията - толкоз ниско, като виждам една четвърт от французите, които към момента могат да трансформират мнението си (...), нещата към момента могат да се трансформират ", акцентира шефът на Ifop, Фредерик Даби, добавяйки, че „ към момента може да има изненади “.

Делът на въздържалите си, който може да счупи връх, също витае видимо над тези нетипични президентски избори, отбелязва Агенция Франс Прес.

Агенцията показва, че акцията е била " смачкана " от здравната рецесия, обвързвана с COVID-19 и от войната Украйна, която е отместила настрана всички други тематики, изтъквани от претендентите.

От началото на формалната акция в понеделник, претендентите би трябвало да съблюдават строги правила, отбелязва Франс прес.

Край на дивата пропаганда или на всеобхватните изявленията. Времето за изявление на дванадесетте претенденти за президент, от Макрон до кандидаката за " Работническа битка " (Lutte Ouvrière) Натали Арто, в този момент се регистрира съгласно правилото на строго тъждество, като всеки има еднообразно ефирно време в медиите.

Днес стартира и времето за предизборни клипове по радиото и малкия екран, както и за изпращане на пропагандни листовки в пощенските кутии на към 48,7 милиона французи, регистрирани през март 2022 година в изборните описи.

Официалната акция завършва на 9 април в 00:00 часа, ден преди изборите. Вторият кръг е плануван за 24 април.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР