След ударите по критичната украинска инфраструктура на Запад преразгледаха подхода

...
След ударите по критичната украинска инфраструктура на Запад преразгледаха подхода
Коментари Харесай

“Най-накрая ще закрием небето”. На какво се решиха в НАТО

След ударите по сериозната украинска инфраструктура на Запад преразгледаха метода си към военните доставки. Сега те желаят да " затворят небето " благодарение на системи за противовъздушна защита. Това обаче не е толкоз елементарно. Какво може да попречи на реализирането на процедура на такава привлекателна за Киев концепция?

Повишаване на залозите

Украинските управляващи от дълго време се молят на Съединени американски щати за системата за Противовъздушна отбрана “Пейтриът ”, а на Израел за “Железен купол ”. Но във Вашингтон се опасяват, че техният съвременен комплекс ще попадне в ръцете на руснаците, а Тел Авив не желае да скапва връзките си с Москва.

От пролетта западните страни доставят на Киев главно портативни зенитно-ракетни комплекси - американските “Стингър ”, английските “Старстрък ” и “Матлет ”, както и руските " Игли " от арсеналите на страните от Източна Европа. Освен това въоръжените сили на Украйна получиха от Германия повече от 30 зенитни самоходни установки “Гепард ”. Помощта е по-скоро алегорична: нито ПЗРК, нито остарелите зенитни оръдия са в положение съществено да устоят на масирани ракетни удари.

Но НАТО подвига залозите. В Украйна дойде батарея от немски системи за Противовъздушна отбрана ИРИС-Т - три пускови установки по осем ракети всяка. Още три ще дойдат през идващите месеци.

Пентагонът ще даде на Киев две батареи американско-норвежки зенитно-ракетни системи НАСАМС. Тези проекти обаче бяха оповестени преди 10 октомври. Сега към самодейността на Вашингтон и Берлин се причисляват и други украински съдружници.

След срещата на министрите на защитата на страните от алианса във формат Рамщайн-4, Англия даде обещание няколкостотин ракети АМРААМ за системите за противовъздушна защита НАСАМС и следващата партида ПЗРК, Испания - четири зенитно-ракетни системи “Хоук ”, Холандия - съоръжение за Противовъздушна отбрана и ПРО за 15 млн. евро.

" Ние ще продължим да поддържаме Киев толкоз дълго, колкото е належащо. И ще засилим нашата помощ: по-специално ще предоставим повече системи за противовъздушна защита ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Украйна се нуждае от разнообразни типове далекобойни и с невисок обсег системи за противовъздушна защита, системи за противоракетна защита за битка с балистични ракети, дронове ”, добави той.

Стандартите на НАТО

Много специалисти са уверени, че решението за подсилване на украинската Противовъздушна отбрана в действителност е взето от дълго време. Поне преди шест месеца, съгласно военния специалист Юрий Кнутов.

Според него тъкмо толкоз време е належащо за подготовка на системата за Противовъздушна отбрана и образование на екипажите. Целта на Запада е основаване на интегрирана система за Противовъздушна отбрана, съчетана с комплексите на НАТО.

„ Това, което Украйна има, са остарели руски разработки: С-300П, Бук-М1, С-300В, даже С-125 са антични системи, въпреки и да ги модернизираха, изяснява Кнутов, „ Последният масиран ракетен удар сподели, че Противовъздушна отбрана се провали: съвсем всички цели бяха унищожени. Сега ще бъде основана системата на НАТО, тя не се вписва в сегашната. Всичко ще би трябвало да бъде изцяло закупено в чужбина - радарни станции, зенитно-ракетни системи с разнообразни обхвати.

Експертът акцентира, че главните цели за обновената система за противовъздушна защита ще бъдат крилати ракети и ударни дронове-камикадзе. Няколко ИРИС-Т могат да покрият огромен град.

Устойчивост на претоварване

На хартия експлоатационните характерности на западните системи за Противовъздушна отбрана наподобяват впечатляващи. Повечето от образците обаче в никакъв случай не са взели участие във военни дейности. Още по-ценно за НАТО е тяхното наличие в Украйна.

От друга страна, в случай че комплексите се показват едва, това ще послужи като антиреклама на западната „ отбранителна промишленост “ на интернационалния оръжеен пазар.

„ Значителна роля в обновената единна система за Противовъздушна отбрана на страните от НАТО е отредена на НАСАМС и ИРИС-Т, тъй че Германия и съдружниците от Алианса се стремят да ги изпитат във връзка със сателитно и въздушно разузнаване, обединени от единна командна линия “, споделя боен специалист Алексей Леонков. От тази позиция задачата за отбрана на небето не е първостепенна. По-важното е по какъв начин тъкмо ВСУ ще употребяват доставените екземпляри - в градски условия, полета, горски пояси. Руските самолети имат авиационно въоръжение, което им разрешава да извършват задания, без да навлизат в зоната на деяние на западните системи за Противовъздушна отбрана.

Най-технологичният комплекс, който Украйна ще получи, е американско-норвежката НАСАМС, две батареи от по девет пускови установки всяка. В нормалния вид с ракети-прехващачи АЙМ-120C обсегът не надвишава 25 километра. Модификацията НАСАМС-2 с ракети АМРААМ-ЕР да поразява цели на разстояние до 70 километра и на височина до 20 хиляди метра. Това е сравнимо с характерностите на съветската система за Противовъздушна отбрана Бук-М3.

НАСАМС също има обилни дефекти. Ракетите АМРААМ нямат системи за векторизиране на тягата и затова маневреността им е посредствена. Те са способни да унищожават цели с претоварване не повече от 15G. По този метод системата за противовъздушна защита е безполезна против ракетите на комплексите " Искандер-М " и " Кинжал ", само че ще сътвори избрани проблеми на " Калибър ", както и на Х-101 и самолети Х-555.

Германските ИРИС-Т са с по-малък обхват - към 20 километра, само че те поразяват обекти, маневриращи с претоварвания до 25G. Тези установки са предопределени най-вече за справяне с нисколетящи крилати ракети. Всеки дивизион може по едно и също време да прехваща повече от 10 въздушни цели и да работи в въздържан режим от оптично-електронна насочваща станция, инсталирана на командния пункт. В същото време не е належащо да се включва радарът за ориентиране, което доста усложнява разкриването на огневата позиция на системата за противовъздушна защита в градски условия.

Недостатъчно за страната

Франция даде обещание системата за противовъздушна защита “Кротал ”. Не се прецизира количеството. Тези противовъздушни системи с дребен обхват, пуснати на въоръжение през 1971 година, са били осъвременени повече от един път. Най-модерната версия поразява нисколетящи високоскоростни цели на разстояние до 10 километра. Пусковата установка може да се инсталира на колесни, верижни транспортни средства, както и на кораби и неподвижни обекти.

Испанските системи за противовъздушна защита МИМ-23 “Хоук ” са системи със междинен обхват на американско произвеждане. Пентагонът ги въоръжава през 1960 година Техният руски аналог, системата за противовъздушна защита С-125, беше изведена от въоръжение от съветската войска през 90-те години. “Хоук ” поразява въздушни цели на разстояние до 35 километра, само че е малко евентуално да се оправи с съвременен аероплан, затрупан с детайли на радио-електронна война.

Но всяка система за Противовъздушна отбрана е точно система, а не обособени зенитно-ракетни системи и радиолокационни станции. И към момента не е ясно дали Киев благодарение на западните си съдружници ще успее да сътвори ефикасен въздушен щит. Очевидно е, че няколко акумулатори в най-хубавия случай ще покрият две трети от град. За да се сътвори надеждна, задълбочена система за противовъздушна защита, са нужни доставки от напълно друго равнище.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР