След цял живот политическа дейност и лични изпитания, 77-годишният Джо

...
След цял живот политическа дейност и лични изпитания, 77-годишният Джо
Коментари Харесай

Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ - връх в белязан от изпитания живот

След цялостен живот политическа активност и персонални тествания, 77-годишният Джо Байдън ще влезе в учебниците по история като индивида, който победи Доналд Тръмп, написа Франс прес в портрет на Байдън.

След фамилни нещастия, два несполучливи опита да стане президент и объркана от пандемията предизборна акция, този деец в политиката ще реализира фантазията си да влезе още веднъж в Белия дом, само че този път като президент, добавя Българска телеграфна агенция.

Бившият вицепрезидент при ръководството на Барак Обама остана правилен на обещанието си да " възвърне душата на Америка " и през цялата си акция от началото на кандидатурата му през април 2019 година до успеха се представяше като обединител против Доналд Тръмп, който упреква, че е раздрал страната.

Този, който през януари ще стане най-възрастния президент на Съединени американски щати, се зарече

да подаде ръка на гласоподавателите на буйния милиардер републиканец.

" Не сме врагове ", сподели той в последните часове на белязаната от невиждана настъпателност акция.

През ноември 1972 година 29-годишният Джо Байдън чества успеха си като сенатор от щата Делауер. Месец по-късно брачната половинка му и едногодишната му щерка умират в автомобилна злополука, а двамата му синове са ранени.

Тази драма и кончината на огромния му наследник Бо Байдън през 2015 година подхранват емпатията му към американците.

Състраданието е една от най-известните черти в политиката на Джо Байдън.

Бившата дясна ръка на Барак Обама реализира исторически поврат в американската политика тази пролет, когато триумфално завоюва първичните избори на демократите.

Смятан от някои за прекомерно възрастен и прекомерно центрист, Джо Байдън претърпя проваляне в първите три щата, само че завоюва безапелационно болшинство в Южна Каролина с помощта на гласовете на чернокожите гласоподаватели, които са крайъгълен камък за всеки демократ, искащ да влезе в Белия дом.

След тази победа Байдън бързо получи поддръжката на другите умерени претенденти, а по-късно победи огромния си противник Бърни Сандърс.

За разлика от станалото през 2016 година, този път Байдън бързо сплоти лявото крило на партията към една цел: да бъде надвит Доналд Тръмп.

Остава да се види дали този сдържан обединител ще успее да удържи всички демократи дружно, откакто влезе в Белия дом.

Въпреки че програмата на Джо Байдън по думите на Барак Обама е най-прогресивната в историята на американските президентски избори, някои левичари към момента го намират за прекомерно сдържан и недоволстват, когато той споделя, че желае да възобнови разговора с републиканците.

Това е трети и най-сетне сполучлив опит на Байдън да стане президент след загубите му в първичните избори на демократите през 1988 и 2008 година

В първия си опит той бързо се отхвърли, откакто се разкри, че е изплагиатствал огромни фрагменти от тирада на английския лейбърист Нийл Кинок.

Байдън е бил сенатор 35 години (1973-2009) и вицепрезидент от 2009 до 2017 година Този дълъг политически живот е белязан от противоречиви епизоди, само че и от триумфи, които той акцентира през днешния ден.

През 70-те години в разгара на десегрегацията той се опълчва на политиката чернокожи деца да бъдат закарвани с рейсове в учебни заведения с най-вече бели възпитаници, с цел да се благоприятства смесеността.

Тази позиция му беше припомнена неотдавна по време на ефирен спор от Камала Харис, която му беше съперничка на първичните избори на демократите. Джо Байдън все пак я избира за своя подгласничка и тя през януари ще стане първата жена вицепрезидент на Съединени американски щати.

Популярният измежду афроамериканците Байдън през цялото време на сенаторската си кариера в Уилмингтън се бори за градеж на обществени жилища , предизвиквайки недоволството на белите поданици. Той също така постоянно споделя по какъв начин опитът му на избавител в басейн в обитаем най-вече от чернокожи квартал е стимулирал влизането му в политиката.

Други епизоди помрачиха акцията му за Белия дом: гласуването му в поддръжка на войната в Ирак през 2003 година и бурното чуване в Сената през 1991 година под негово председателство на Анита Хил, която обвиняваше претендента за Върховния съд Кларънс Томас в полов тормоз.

Също и енергичната му поддръжка през 1994 година за закон за битка с престъпността, считан за виновен за внезапното увеличение на броя на пандизчиите, доста от тях афроамериканци.

Днес Джо Байдън признава, че това е била неточност и натъртва на друга част от тази промяна: закон против насилието над дамите, с който той споделя, че най-вече се гордее.

От самото си влизане в Белия дом като вицепрезидент на Барак Обама посред финансовата рецесия Байдън работи за приемането от Конгреса на избавителен проект от 800 милиарда $. Той употребява това като доказателство, че в този момент ще може да възвърне потърпевшата от пандемията американска стопанска система.

Джоузеф Робинет Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в Скрантън, щата Пенсилвания.

През 50-те този миньорски и промишлен град претърпява тежък интервал. Бащата на байдън потърсва работа в прилежащия щат Делауер и най-после реалокира цялото семейство в Уилмингтън.

Като дребен Байдън е подиграван от другите момчета за заекването си, само че споделя, че е преодолял този говорен недостатък със лични старания пред огледалото.

Твърде фамилиарните докосвания на Байдън са подложени на критика от редица дами, които намират това държание за несвоевременно. Той се извини през април 2019 година и даде обещание отсега нататък да почита непознатото персонално пространство. Една жена, Тара Рийд, даже го упрекна в полово нахлуване през 90-те години, което Байдън изрично отхвърля.

Съпругата му, 69-годишната преподавателка Джил байдън, резервира безмълвие към това обвиняване и оказа помощ на мъжа си в предизборната му акция. Двамата се ожениха през 1977 година и имат щерка Ашли.

Байдън е доста непосредствен със фамилията си и постоянно загатва болката, която изпитва откогато огромният му наследник умря през 2015 година от рак на мозъка. Тази персонална загуба отхвърли Байдън да взе участие в президентските избори през 2016 година

Овдовял след трагичната злополука, Джо Байдън встъпва в служба като сенатор през януари 1973 година при болничните кревати на ранените му синове.

Той и до ден-днешен постоянно стопира да поздрави пожарникари и напомня, че техни сътрудници са избавили живота на синовете му. Както и неговия.

През 1988 година пожарникари незабавно закарват в болница Байдън, който е получил мозъчен аневризъм. Тогава положението му е било сметнато за толкоз тежко, че е бил извикан духовник за последно причестяване.

Католик и горделив с ирландския си генезис, Джо Байдън посещава съвсем всяка неделя църквата " Свети Йосиф " в богатия си квартал в Уилмингтън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР