След трудната 2020 г., в която пандемията сви част от

...
Коментари Харесай

"Домейн Бойар" очаква силна година след кризисната 2020 г.

След сложната 2020 година, в която пандемията сви част от продажбите на винената промишленост - изключително към хорека бранша, и до известна степен затрудни износа, актуалната година носи забележителен оптимизъм за сектора. Ръст на приходите от продажби с към 6% през първото тримесечие регистрира един от най-големите винопроизводители в България - " Домейн Бойар ". Миналата година приходите са намалели със 7% до 19.2 млн. лева През първото тримесечие на т.г. сдружението регистрира приходи от 4.6 млн. лева при 4.3 млн. лева за същия интервал предходната година.

Пред " Капитал " изпълнителният шеф на компанията Евгени Хармалийски съобщи, че за май регистрират покачване на постъпленията освен по отношение на същия месец на 2020 година (14%), само че и по отношение на предкризисната 2019 година (3%). По думите му от март насам виненият пазар усеща " съществено развиване ". Продажбите на компанията за април също са доста по-високи - те се усилват с 30% по отношение на същия месец 2020 година, а по отношение на 2019 година растежът е 6%.
Евгени Харамлийски Източник: Домейн Бойар
Корона рецесията промени микса на продажбите на доста от винопроизводителите. Ако през предходната година " Домейн Бойар " осъществя огромна част от продукцията си в страни като Англия и Белгия, то през последните три месеца се усеща усилване на вътрешния пазар.

Хармалийски споделя, че поради локдауна през май 2020 година продажбите на вино във Англия са нарастнали с 50%. Островът продължава да е най-големият пазар за компанията, като виновността й участват в огромните търговски вериги като Sainsbury`s и Morrisons. Разглеждайки желанията от " винения лист " на " Домейн Бойар ", най-търсените във Англия са белите виновност в ценовия сегмент 5 - 7 паунда. В Белгия пък по-предпочитани са алените и розето.

Приходите от експорт на компанията за цялата 2020 година са 5.5 млн. лева Като размер делът на износа спрямо вътрешния пазар е 48% - към 2.8 млн. бутилки за износ против 3.3 млн. за вътрешния пазар, само че в стойност делът му е под 30%. Причината е по-ниската цена за експорт.
Инвестиции и търсене
Тази година компанията ще влага 1.3 млн. лева, от които 600 хиляди лева са за съоръжение на индустриалния център " Сините скали " в Сливен, а 700 хиляди лева ще отидат за сградния фонд на бутиковата маза в с. Кортен. За 2022 година възнамерява инвестиция от още 1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР