След трудната 2020 г., в която пандемията сви част от ...

"Домейн Бойар" очаква силна година след кризисната 2020 г./>


След трудната 2020 г., в която пандемията сви част от продажбите на винената индустрия - особено към хорека сектора, и до известна степен затрудни износа, настоящата година носи значителен оптимизъм за бранша. Ръст на приходите от продажби с около 6% през първото тримесечие отчита един от най-големите винопроизводители в България - "Домейн Бойар". Миналата година приходите са намалели със 7% до 19.2 млн. лв. През първото тримесечие на т.г. дружеството отчита постъпления от 4.6 млн. лв. при 4.3 млн. лв. за същия период миналата година.

Пред "Капитал" изпълнителният директор на компанията Евгени Хармалийски заяви, че за май отчитат повишение на постъпленията не само спрямо същия месец на 2020 г. (14%), но и спрямо предкризисната 2019 г. (3%). По думите му от март насам виненият пазар усеща "сериозно развитие". Продажбите на компанията за април също са значително по-високи - те се увеличават с 30% спрямо същия месец 2020 г., а спрямо 2019 г. ръстът е 6%.
Евгени Харамлийски Източник: Домейн Бойар
Корона кризата промени микса на продажбите на много от винопроизводителите. Ако през миналата година "Домейн Бойар" реализира голяма част от продукцията си в страни като Великобритания и Белгия, то през последните три месеца се усеща засилване на вътрешния пазар.

Хармалийски споделя, че заради локдауна през май 2020 г. продажбите на вино във Великобритания са нараснали с 50%. Островът продължава да е най-големият пазар за компанията, като вината й присъстват в големите търговски вериги като Sainsbury`s и Morrisons. Разглеждайки предпочитанията от "винения лист" на "Домейн Бойар", най-търсените във Великобритания са белите вина в ценовия сегмент 5 - 7 паунда. В Белгия пък по-предпочитани са червените и розето.

Приходите от износ на компанията за цялата 2020 г. са 5.5 млн. лв. Като обем делът на износа в сравнение с вътрешния пазар е 48% - около 2.8 млн. бутилки за експорт срещу 3.3 млн. за вътрешния пазар, но в стойност делът му е под 30%. Причината е по-ниската цена за износ.
Инвестиции и търсене
Тази година компанията ще инвестира 1.3 млн. лв., от които 600 хил. лв. са за оборудване на производствения център "Сините скали" в Сливен, а 700 хил. лв. ще отидат за сградния фонд на бутиковата изба в с. Кортен. За 2022 г. планира инвестиция от още 1 млн. лв.

Източник: capital.bg