След триумфа на Нефтохимик 2010 във волейбола и Черноморец е

...
След триумфа на Нефтохимик 2010 във волейбола и Черноморец е
Коментари Харесай

Черноморец го направи! Исторически финал за “акулите” в НБЛ

След триумфа на " Нефтохимик 2010 " във волейбола и " Черноморец " е на път да завоюва титлата 

Баскетболният " Черноморец Бургас " реализира исторически триумф, сътворявайки една от сензациите в Националната баскетболна лига. " Акулите " отстраниха на полуфинала водача в постоянния сезон " Рилски състезател " и доближиха до мача за златото. 

По този метод след триумфа на " Нефтохимик 2010 " във волейбола още един бургаски отбор ще има опция да завоюва златото.

" Черноморец Бургас " през днешния ден направи един от най-паметните мачове в българския баскетбол в последните години и доближиха до трагичен триумф с 95:90 (10:15, 19:14, 18:23, 21:16, 27:22) в необикновено представление с две продължения в новооткритата зала " Арена Бургас ". 

Бургазлии доближават до първи край в шампионата в клубната си история и изцяло затвърдиха определението " прикрит любимец за купата ". В хода на акцията отборът на Васил Евтимов показва страховит напредък, който бе придружен с привличането на класни нови попълнения като топреализатора на отбора Джордан Тъкър, който и през днешния ден се погрижи да бележи значими стрелби за тима си. От другата страна пък Рилски състезател за поредна година пропуща златна опция да се снабди с първа купа в своята история, като през сегашния сезон отборът даже няма да играе във финала, откакто в последните две години самоковци оставаха със сребърните медали. 

Рилски състезател несъмнено може да съжалява за изпуснатата победа през днешния ден, защото при оставащи 87 секунди от постоянното време отборът водеше с 11 точки при 67:56. Самоковци обаче позволиха да бъдат застигнати със серия от 2:12 и по този начин изпуснаха водачеството си. В двете продължения драмата бе цялостна, като в края на първото Деян Карамфилов донесе нова опция на Рилски да мечтае за успеха, само че в последните секунди от второто водача на Черноморец Георги Боянов довърши съперника с основна тройка и още два усепшни наказателни удара. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

По извънредно чудноват метод стартира дуелът за домакините от Черноморец, защото техният плеймейкър Мунис Туту си изкара две персонални нарушавания в границите на 80 секунди игра и по този метод бе изпратен на аварийна пейка. Малко преди този момент точно той стана създател на първите две точки в мача, като бургазлии демонстрираха страхотна отбрана в подкошието и не разрешиха точки за противника в първите две минути игра - 2:0. Самоковци обаче продължаваха да бъдат настоятелни и нападателни в опитите си да натискат противника в оцветената зона от паркета и с четири следващи точки от Димаджио Уигинс се стигна до първия поврат в мача при 2:4. Въпреки че позволи цели седем неточности още в първите пет минути, тимът на Черноморец даже не изоставаше при започване на мача, защото Брайс Нзи възвърне равенството при 6:6. 

Тимът на Людмил Хаджисотиров най-накрая стартира да се възползва от непрекъснатите неточности на своя противник, като самоковци дръпнаха с четири точки при 8:12 към края на четвъртината. Мунис Туту пък се завърна на паркета, без значение от това, че играеше с два фала. Топреализаторът на домакините Джордан Тъкър към момента нямаше нито един опит за пукотевица от игра, до момента в който от другата страна с помощта на сполучливите си наказателни изстрели разликата се качи до седем точки при 8:15. Завърналият се Туту съкрати дистанцията до пет точки при 10:15 след края на първата четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Имайки поради какво се случваше във вторите елементи на предните три мача, то в този момент Рилски беше задължен най-накрая да се стегне във въпросния интервал. Той стартира добре за самоковци, които вкараха първата си тройка в мача посредством Йордан Минчев, като гостите поддържаха задатък от шест точки при 14:20. Броят неточности за " акулите " доближи 12, само че по този начин или другояче разликата се резервира в границите на четири точки в интерес на Рилски състезател при 16:20. Тъкър най-накрая се разсъни след близо 15-минутния си сън и с първата си тройка в мача понижи изоставането на Черноморец до едно притежение при 19:22 в средата на втората част. 

Рилецо още веднъж изпадна в потрес в тази част и позволи цялостен поврат в резултата, откакто първо Тъкър означи на втори късмет, а по-късно Макол Мойен означи дебютните си две точки в мача - 23:22 в интерес на бургазлии. Серията на отбора на Васил Евтимов бе увеличена до 10:0 посредством Мунис Туту, само че по-късно Брандън Рандълф се реваншира за нарушаването си против своя съотечественик и точно той бе в основата на следващия поврат в дуела - 26:27 в актива на самоковци. И двата тима пропуснаха много шансове да си обезпечат преднина в края на първото полувреме, което приключи при безусловно тъждество - 29:29.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Рилски състезател най-накрая започваше да намира ритъма си при стрелбата, откакто през първото полувреме стреляше 2/13 от далечно разстояние. Деян Карамфилов откри третата четвърт с тъкмо попадение зад дъгата, като по-късно Йордан Минчев добави още две такива, с цел да може Рилецо да дръпне в резултата при 33:38 в своя изгода. Естествено, Черноморец не разреши на своя конкурент да се изплъзва напред, като вместо това " акулите " още веднъж си върнаха водачеството, с помощта на мощни изяви на Джордан Тъкър и Симеон Лепичев - 41:40 в интерес на домакините. 

В идващите минути двата тима си разменяха кошове, както при оставащи към три минути и половина до края на третата част резултатът бе 43:45 в интерес на Рилецо. Възпитаниците на Васил Евтимов продължаваха да стоят напълно покрай противника си, като на два пъти центърът на Черноморец Макол Мойен връщаше равенството на таблото, за последно досега при 47:47. Едва в самия завършек на третата четвърт тимът на Рилски състезател съумя да се отскубне на пет точки отдалеченост от бургазлии, откакто американското дуо Димаджио Уигинс и Брендън Рандълф поведе отбора към задатък от 47:52 преди началото на последната част.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

И двата тима сложиха сковано начало на финалния интервал, като от едната страна Черноморец пропускаше да се приближи до своя противник, до момента в който пък Рилски състезател по този начин и не можеше да усили разликата и да диша малко по-спокойно. Все отново с помощта на значима битка в нахлуване гостите удариха първи в последната четвърт посредством елементарно поднасяне на Александър Янев, който направи дистанцията седем точки при 47:54. След спирането от Васил Евтимов неговите баскетболисти излязоха по-мотивирани, като те осъществиха серия от пет следващи точки посредством Брайс Нзи - 52:54 в средата на последния интервал. От лагера на самоковци обаче дадоха отговор с сполучлива пукотевица от далечно разстояние на Еван Бати, който запази задатъка на отбора си - 52:57. Домакините от Бургас обаче не изпускаха от погледа си своя противник и с мощна забивка на Брайс Нзи дистанцията се резервира в границите на едно владеене при 56:59 с оставащи малко под пет минути до края на постоянното време. 

Николай Титков не съумя да възвърне паритета, до момента в който едно нахлуване по-късно ексфакторът на Рилски Йордан Минчев приближи тима си до успеха с значима тройка за 56:62. Впоследствие Черноморец позволи две следващи сериозни неточности в нападателен проект, които бяха осъдени от Димаджио Уигинс - 56:64 за гостите, които също по този начин завоюваха време с две поредни битки в нахлуване. Поредното безлично нахлуване от страна на " акулите " разреши на Деян Карамфилов да се озове самичък на тройката и да наниже основен изстрел в срещата - 56:67 с оставащи към 70 секунди до края на дуела. 

Храбрият тим на Черноморец обаче не беше изрекъл последната дума в мача и върна интригата с две следващи тройки, с цел да стопи изоставането си до единствено пет точки при 62:67 с 45 секунди на таблото. Играта се накъса в последните секунди поради използването на видео повторението от страна на съдийския екип, като в последна сметка гостите водеха с 63:68 с оставащи 26 секунди на таблото. Черноморец получи владеене след назад решение на бургазлии, а Георги Боянов осъществя невероятна тройка, с цел да възвърне очакванията на своя тим за цялостен поврат - 66:68 с оставащи 17 секунди на часовника. Впоследствие се стигна до още една дискусионна обстановка, която още веднъж бе прегледана благодарение на видео повторението - Чавдар Костов направи неточност в нахлуване и подари късмет на Черноморец да изравни или даже да отстрани Рилски състезател. Така в последната си офанзива в постоянното време " акулите " стигнаха до панер, откакто първо Джордан Тъкър не може да осъществя тройката си, само че по-късно Симеон Лепичев сграбчи битката в нахлуване и откри пресичащия Николай Титков, който сервира за 68:68 - продължение. 

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

По сходство на третата четвърт Рилски състезател повеждаше на два пъти в първата минута от продължението, само че по-късно Черноморец непроменяемо се връщаше в мача. Крилото на домакините Брайс Нзи пък изкара петото персонално нарушаване на Александър Янев - 72:72. Малко по-късно гостите още веднъж поведоха, само че позволиха нелепа неточност и разрешиха на Джордан Тъкър да осъществя от тройката за 75:74 при оставащи към три минути от продължението. Центърът на водачите в постоянния сезон Димаджио Уигинс обаче демонстрираше страховит мерник от наказателната линия и още веднъж върна преимуществото на своя тим при 77:78, а малко по-късно Брендън Рандълф изведе самоковци напред с три при 77:80 на влизане в последните две минути игра. Черноморец още веднъж стартира да се пропуква в най-важния миг, допускайки нова неточност в нахлуване и пращайки Деян Карамфилов на наказателната линия - 77:82. 
 

Възпитаниците на Васил Евтимов още веднъж демонстрираха темперамент и редуцираха недостига си на единствено точка след безупречни осъществявания от фала на Симеон Лепичев и Макол Мойен - 81:82 при оставащи 47 секунди на таблото. Чавдар Костов позволи нова неточност в нападателен проект, а по-късно Мойен се озова на наказателната линия, откъдето той не сбърка нито един път - 83:82 и топка за Рилски състезател с мисъл за отбягване на елиминация. В последната секунда от продължението Деян Карамфилов съумя да си извоюва отиване на наказателната линия, като националът пропусна първия фал, само че не сбърка при втория - 83:83 и оставащи единствено 1.7 секунди до края на първото продължение. Симеон Лепичев съумя да осъществя тройка със сирената, само че при приключването на времето топката към момента беше в ръката му и по този начин стрелбата му бе анулирана - 83:83 и второ продължение!

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

С замяна на кошове започнаха вторите спомагателни пет минути - Йордан Минчев и Георги Боянов означиха по две точки, като по този метод резултатът стана 85:85. С третата си тройка в мача Джордан Тъкър изведе Черноморец напред с три, преди Йордан Минчев да употребява физическите си данни и да стигне до елементарен панер от другата страна - 88:87. Изумителен факт - Тъкър изпусна два следващи наказателни удара, а по-късно грешките му бяха осъдени от Чавдар Костов, който се реваншира за неточностите си от по-рано с тройка за 88:90, като в този миг двата отбора влязоха в последните две минути от следващото продължение. Лидерът на домакините Георги Боянов изравни резултата с поредни точни изстрели от линията, като двата отбора влязоха в последните 60 секунди игра при тъждество - 90:90. Изключителна тройка на Боянов без съвсем никаква парабола приближи бургазлии до финала - 93:90 с оставащи 30 секунди на часовника. Именно Ловеча бе в основата на идната акция в мача - нарушаване в нахлуване против него от страна на Йордан Минчев и изгубено владеене за Рилски състезател. Тъкър обаче не можа да подпечата успеха на своя отбор, само че по-късно Чавдар Костов пък не съумя да изравни със стрелбата си от тройката. Така бе отсъдено неспорстменско нарушаване на Деян Карамфилов и всичко за водача в постоянния сезон завърши - краен резултат 95:90 и общ подобен 3-1 за Черноморец в серията.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЧЕРНОМОРЕЦ:  Мунис Туту, Джордан Тъкър, Симено Лепичев, Георги Боянов, Макол Мойен

РИЛСКИ СПОРТИСТ:  Деян Карамфилов, Чавдар Костов, Йордан Минчев, Александър Янев, Димаджио Уигинс
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР