След тригодишно планиране, пет експедиции и двуседмичен преход през джунглата

...
След тригодишно планиране, пет експедиции и двуседмичен преход през джунглата
Коментари Харесай

Учени достигнаха до най-голямото дърво в Амазония

След тригодишно обмисляне, пет експедиции и двуседмичен преход през джунглата екип от учени доближи до най-голямото дърво, откривано в гората на Амазонка - голям образец с размерите на 25-етажна постройка, заяви Агенция Франс Прес.   Гигантското дърво, чийто връх се извисява над останалите в естествения резерват " Река Иратапуру " в Северна Бразилия, е от типа Dinizia excelsa (Динизия екселса). Височината му е 88,5 м, а диаметърът 9,9 м.   Изследователите го виждат за първи път на сателитни фотоси през 2019 година и екип от учени, еколози и локални водачи се пробват да го доближат през същата година. След десетдневен преход по сложен терен, изтощени, с малко хранителни запаси и с един болен човек от екипа, те се връщат назад.     Още три експедиции в отдалечения регион на долината Жари, на границата сред щатите Амапа и Пара, довеждат до откриването на няколко великански дървета, в това число най-голямото дърво бразилски орех, записано в Амазония, високо 66 метра.    Огромната Динизия екселса обаче остава недостижима до експедицията от 12 до 25 септември, по време на която откривателите изминават 250 км с лодка и повече от 20 км пешком през планинската джунгла.   Един от 19-те членове на експедицията е ухапан от токсичен паяк. Но си е коствало, споделя лесоинженерът Диего Армандо Силва от Федералния университет на Амапа.     " Това беше едно от най-красивите неща, които съм виждал. Просто божествено ", сподели Силва пред Агенция Франс Прес.    Екипът е взел проби, които ще бъдат оценени, с цел да бъде открито на каква възраст е дървото (според Силва е най-малко на 400-600 години) и какъв брой въглерод съхранява.     Гигантските дървета в този регион тежат до 400 хиляди тона, към половината от които са въглерод, обхванат от атмосферата, сподели Силва.     Въпреки отдалечеността си тези колоси са застрашени. Дървосекачите ги ценят, а в резервата нахлуват незаконни златотърсачи.    През предходните три години междинното годишно обезлесяване в бразилска Амазония се е нараснало със 75 % спрямо предходното десетилетие.



Кои са най-старите дървета в света

Много дървесни типове са изчезнали през годините, заради изменението на климата, само че измежду оживелите има и такива над 10 000 години. Ето някои от най-старите дървета в света, които са живи и през днешния ден.

Гран Абуело: 3647 година

Намира се в Националния парк Alerce Costero, Чили. Това е най-старото живо дърво в Южна Америка. Към 2021 година Гран Абуело е на 3647 години. Високо е над 60 метра и необятно 4 метра. Има периметър от 11 метра. 

Gran Abuelo е патагонски кипарис (Fitzroya cupressoids), който е заплашен тип.

Sarv-e Abarkuh (Abarkuh Cypress): 4500 година

Sarv-e Abarkuh може да се откри в Абарку, Иран. Видът му е средиземноморски кипарис (Cupressus sempervirens) и се счита, че е на към 4500 години. Sarv-e Abarkuh е естествен монумент в Иран и е предпазен от Организацията за културно завещание на Иран. Дървото притегля голямо внимание по целия свят, защото легендата е, че е засадено от Заратустра. Други митове описват, че дървото е посадено от третия наследник на Ной.

Llangernyw Yew: 4000-5000 година

Дървото от рода Тис се намира в двора на църквата St. Digain's Church в село в Конуей, Уелс. Има личен документ, публикуван от британския ботаник Дейвид Белами, потвърждаващ възрастта му.

Дървото се появява в уелската митология като мястото, където духът Angelystor се появява всеки Хелоуин, с цел да каже на селото кой ще почине.

Матусал: 4852 година

Намира се в Калифорния в Methuselah Grove в Белите планини на окръг Иньо. Точното местонахождение е незнайно на обществеността, защото е заобиколено от други вековни дървета. Така дървото остава предпазено и може да се резервира допустимо най-дълго. До 2012 година Матусал е най-старото известно дърво в света и към 2021 година е на 4853 години. Кръстено е на най-старата библейска фигура Матусал, живял до 969 година

През 2003 година фермерът Джаред Миларч получава позволение да вземе резници от дървото и съумява да отгледа клонинги от Матусал.

Старият Чико: на 9500 година

Старият Чико се намира в планината Fulufjället в провинция Dalarna в Швеция и е открит през 2008 година Дървото е елементарен смърч (Picea abies).

Този тип е прочут със способността си да отделя и отглежда нов дънер на едно и също място на всеки 600 години. Възрастта му е открита посредством кореновата система. 

Дъб Джурупа: на 13 000 година

Той се намира в планината Jurupa в Крестмор Хайтс, Калифорния. Открит е през 2009 година, когато е бил необятен 2,5 м и е имал междинна височина от 1 метър.

Пандо: 80 000 година

Пандо се намира в Националната гора Фишлейк, Юта, Съединени американски щати. Той е Трепетлика (Populus tremuloides) и се счита, че е на над 80 000 години. Пандо освен е най-старото живо клоново дърво в света, само че е и един от най-старите живи типове в света. За страдание проучванията демонстрират, че темпът на напредък на Пандо се е забавил през последните няколко десетилетия, което демонстрира, че той постепенно умира.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР