След тричасова среща с руския президент Владимир Путин в Сочи,

...
След тричасова среща с руския президент Владимир Путин в Сочи,
Коментари Харесай

Ердоган призова Украйна да смекчи позицията си спрямо Русия за зърнената сделка

След тричасова среща с съветския президент Владимир Путин в Сочи, турският водач Реджеп Тайип Ердоган сподели през днешния ден, че чака, че скоро ще бъде взето решение във връзка с зърнената договорка, съобщи Ройтерс.

„ Обсъдихме възобновяване на зърнената договорка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение във връзка с зърнената самодейност “, изясни той.

Турският президент загатна, че различните разновидности на зърнената договорка в Черно море не обезпечават трайно решение и самодейността би трябвало да продължи, като се запълнят пропуските.

„ Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, с цел да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това “, показва Ердоган.

Според него Украйна би трябвало да смекчи позицията си по отношение на Русия по отношение на зърнената договорка.

„ Обсъдихме селското стопанство, туризма, финансите, енергетиката и други въпроси “, добави Ердоган.

" Обсъдихме с господин Путин самодейността за изпращане на зърно в бедните страни. Съгласни сме да се извърши такава работа. Договорихме се, че ще можем да изпращаме съветско зърно, модифицирано в брашно, в бедните страни ", означи Ердоган.

" Катарската страна съобщи, че е подготвена да взе участие във формата Катар-Русия-Турция в плана за доставка на съветско зърно, модифицирано в брашно, за бедните страни, като даде финансова поддръжка за тази активност ", сподели той.

По отношение на присъединяване на Турция в плана Ердоган добави, че Анкара е " подготвена да направи всичко, което се изисква от нея ".

" Ние ще преработим зърното, което ще пристигна от ваша страна, и ще го изпратим на бедните страни в Африка. Също по този начин се надявам, че господин Путин ще реагира неотложно на молбите от тези страни. Става дума за шест страни ", посочи Ердоган.

Освен това, Ердоган съобщи, че Турция желае " да поеме ролята на медиатор в решаването на украинската рецесия ".

" Ние сме настроени да продължим да поставяме старания за определяне на дълготраен мир, непоклатимост и разцвет. По-рано бяхме домакини на директни договаряния сред страните в спора. Готови сме както и преди да създадем всичко, което зависи от нас по този въпрос, и да поемем ролята на медиатор ", добави той.

Ердоган сподели, че е дискутирал с Путин и взаимните планове в областта на атомната сила.

" Строителството на първата турска атомна електроцентрала " Аккую " продължава с цялостна мощ, а отделноз се разисква план за създаване на втора атомна електроцентрала от Русия ", означи турският президент.

Това беше първата среща на Путин и Ердоган след преизбирането на Ердоган за трети мандат през май.

След като Русия прекрати присъединяване си в зърнената договорка от юли 2022 година, реализирана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, Анкара се стреми за възобновяването ѝ.

През това време Кремъл твърди, че Западът не е извършил отговорностите си във връзка с износа на зърно от самата Русия и че незадоволително украинско зърно отива в страните, които имат потребност от него.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР