След три удължения заседания, първите две от които завършили след

...
След три удължения заседания, първите две от които завършили след
Коментари Харесай

Парламентът приключи с промените в Изборния кодекс

След три снадки съвещания, първите две от които приключили след среднощ, Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене измененията в Изборния кодекс.

По време на среднощното съвещание в четвъртък прозвуча и националният химн по предложение на „ Възраждане ”.

В рамките на съвещанията имаше доста разногласия, напрежение в залата и нараснал звук. „ Продължаваме Промяната ” и „ Демократична България ” проведоха митинги пред Народното събрание против връщането на хартиената бюлетина. От ГЕРБ ги упрекнаха в спекулации.
В последна сметка бе върната опцията да се гласоподава по желание – с хартиена или с машинна бюлетина. Гласуването ще е зад паравани, а не в „ тъмни стаички ”.
Бюлетините от машинното гласоподаване ще се броят от секционните изборни комисии, дружно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се ползва към този на комисията.
Увеличено беше заплащането на членовете на секционните комисии, като то не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата.
Броят на мандатите ще се дефинира на база последното броене на Национален статистически институт, а не на база ГРАО, както беше признато в началото по предложение на Движение за права и свободи.
Депутатите резервираха записа на регион „ Чужбина ”, само че по предложение на ГЕРБ-СДС взеха решение да се ползва от 1 януари 2025 година.
„ Ако не въведем отлагателен текст, регионът влиза в действие незабавно и при предварителни избори няма да може да бъде направена методиката ”, изясни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„ Току-що сложихте регион „ Чужбина ” във фризера и го пратихте в небитието ”, разяснява Надежда Йорданова от „ Демократична България ”.
И добави, че това е тирания.
„ При ръководството на ГЕРБ 800 000 души избраха да отидат в МИР „ Чужбина ”, а не да си останат в България ”, на собствен ред посочи и Кирил Петков, съпредседател на Политическа партия.

„ Смятаме, че това, което видяхме по време на дебата за регион „ Чужбина ”, беше, че без методика няма по какъв начин да бъде осъществен ”, уточни ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Остана условието за подадени 40 заявки, с цел да бъде основана секция зад граница, а не препоръчаните от ГЕРБ-СДС в началото 100 заявки.

ЦИК, подпомагана от министъра на електронното ръководство, дава достъп до изходния код и документите на електронната система за машинно гласоподаване, както и всички други софтуерни принадлежности, използвани в изборния развой, включително за въвеждане на данни и пресмятане на резултата, на лица, посочени от партиите и обединенията, получили над четири на 100 от действителните гласове на последните парламентарни избори, взеха решение още депутатите.

Парламентът одобри поредност от публицистични ремонти, измежду които всяка от партиите и обединенията да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документи, предоставяна от ЦИК. Достъпът не се дава 10 дни преди изборния ден.

ЦИК организира опит със предпазена хартия за бюлетини за машинно гласоподаване в период до три седмици след приемане на този закон, одобри още Народното събрание. Отменено беше пробното електронно гласоподаване.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР