След три години световна пандемия и война в Европа ще

...
След три години световна пандемия и война в Европа ще
Коментари Харесай

Безработица, високи лихви, кризи на жилищните пазари

След три години международна пандемия и война в Европа ще стартира ли стабилизиране на световната стопанска система през 2023 година или нещата ще станат още по-лоши? Това се пробват да предвиждат икономистите.

Историята демонстрира, че бързото повишение на лихвените проценти от Федералния запас може да тласне американската стопанска система към криза през 2023 година Малко ще са сюрпризираните, в случай че растежът в цените на природния газ направи същото в Европа. Двойният удар от политиката за нулев брой на инфектирани с ковид и забавянето на имотния пазар заплашва да докара стопанската система на Китай съвсем до застой.

При извънредно отрицателен сюжет всички тези събития се случват едновременно. Това може да унищожи към пет трилиона $ от световната стопанска система спрямо по-оптимистични прогнози от началото на тази година, разясняват от Bloomberg Economics.

Има обаче и позитивни изненади, които могат да преустановят процеса следващата година. Фед може да обезпечи така наречен „ меко приземяване “, в случай че пазарът на труда се окаже резистентен. Топлото време може да избави Европа от криза. Китай към този момент прави плахи стъпки към разхлабване на ограниченията. Ето и кои са
главните стопански опасности в идната година
Очаква се главните лихви на Фед да доближат равнище от 5% при започване на годината от нулевото си равнище при започване на 2022 година На фона на по-високите разноски по заемите, които удрят сензитивните към лихвите промишлености – от недвижимите парцели до колите, Bloomberg Economics предвижда криза в Съединени американски щати през втората половина на 2023 година Повече от два милиона американци евентуално
ще изгубят работата си
Нещата могат да се развият по-добре от това, в случай че инфлацията изчезне толкоз бързо, колкото се форсира. Но това е по-малко евентуално. Пандемията извади пазарите на труда отвън строя, увеличавайки естествения % на безработица над равнището, което беше през последните години.

Ако това се случи в Съединени американски щати, а гуверньорът Джером Пауъл съобщи, че е допустимо – може да се наложи Фед да усили лихвите до 6%, насочвайки най-голямата стопанска система в света към по-дълга и по-дълбока криза.

Рискът се популяризира в международен мащаб, защото множеството страни споделят казуса с инфлацията на Америка и техните централни банки поемат по същия път, с цел да го поправят. Общият размер на отговорностите на стопанските системи от Г-7 набъбна до 128% от Брутният вътрешен продукт тази година от 81% през 2007 година

Инвеститорите следят Италия, където разноските за обслужване на дълга ще набъбнат със седем % от Брутният вътрешен продукт до 2030 година Италия евентуално няма да банкрутира. Но избягването на сходен излаз ще изисква ограничения на европейско равнище, разясняват от Bloomberg.

Облигационните пазари във Англия се отдръпнаха от ръба след несполучливия опит на някогашния министър-председател Лиз Тръс за въвеждане на фискални ограничения. Но превъзмогването на дупката в обществените финанси и запазването на доверието измежду вложителите ще изисква интервал на бюджетни ограничавания.

 Безработица, високи лихви, рецесии на жилищните пазари

Съединени американски щати не са тъкмо в същата категория. Въпреки това задаващият се спор за тавана на дълга ще държи пазарите нащрек.

Затягането на политиката значи, че е време за
рецесия на жилищните пазари
по света. Държави като Канада и Нова Зеландия, които се подреждат измежду най-натоварените жилищни пазари въз основа на индикатори като съотношението цена/доход, може да се окажат на предната линия.

Съединени американски щати не са на върха на класацията на риска, само че не са надалеч от него. Ще е нужен спад от 15% на цените в цялата страна, с цел да се приведат ипотечните заплащания в сходство с приходите на семействата, пресмята Bloomberg Economics.

Подкрепата за Украйна след съветската инвазия остави Европа с
дефицит на природен газ
и растеж на цените на електрическата енергия. Според главния сюжет на Bloomberg Economics високите разноски за сила и повишението на лихвите от Европейската централна банка ще насочат блока към криза, като Брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,1% през 2023 година

С малко шанс за хубаво време и политически умения за ориентиране на дефицитния газ към верните места, Европа може да избегне спад.

Цената на петрола се намали от върха от близо 130 $ за барел, който доближи през първата половина на тази година. Комбинация от нови наказания против Русия, възкръсване на търсенето в Китай и съкращения на доставките на Организацията на страните – експортьорки на нефт (ОПЕК), може да тласне цените още веднъж нагоре през идната година.

Конфликтът с Русия, който остави Европа без сила, е единствено един от образците за геополитическо изкривяване. Отношенията сред Съединени американски щати и Китай също не престават да се утежняват.

Президентът Джо Байдън резервира митата, наложени от неговия предходник Доналд Тръмп, и отиде крачка напред с ембарго върху продажбите на полупроводници – ход, който заплашва да замрази софтуерното развиване на Китай.

Тайван е точката, в която бавното горене може да се трансформира във неочакван пламък. Деликатният баланс, който резервира мира през пролива, в този момент наподобява се разпада. За благополучие вероятността от боен спор остава дребна. А за някои страни възходящият раздор сред Китай и Съединени американски щати съставлява опция.

Решението на Apple да стартира производството на iPhone 14 в Индия е знак, че бизнес колосите се застраховат против излагането си на геополитически риск.

Един евентуален плюс, най-малко за финансовите активи, е, че вложителите гледат напред. Ако съумеят да разграничат пика за лихвените проценти на Фед и дъното за китайския напредък, те може да подтикват пазарни ралита, като заложат на по-светло бъдеще – даже в случай че сегашното наподобява тъмно.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР