След три часов дебат парламентът отхвърли двата законопроекта на ДБ

...
След три часов дебат парламентът отхвърли двата законопроекта на ДБ
Коментари Харесай

БСП и ДБ се стрелят с Истанбулската конвенция

След три часов спор Народното събрание отхвърли двата законопроекта на Демократична България и БСП  за отбрана от домашното принуждение. Промените в текстовете остават за идващото 49-о Народно заседание.

С остри реплики и обвинявания текстовете не срещнаха поддръжка.

И за двата законопроекта парламентарните групи гласоподаваха шарено. Обвиненията бяха за това, че се прокарват текстове от Истанбулската спогодба и се дават средства на неправителствени организации за съмнителна активност.

Българска социалистическа партия се усъмни, че с текстовете в единия от законопроектите се прокарва Истанбулската спогодба.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че няма да поддържат текстовете.

Българска социалистическа партия е срещу Истанбулската спогодба, тъй като тя е оповестена за противоконституционна, тъй като срещу нея е българската черква, всички вероизповедания в България и тъй като сме за обичайното християнско българско семейство, сподели Нинова.

Депутатът от „ Демократична България “ Кремена Кунева акцентира, че законът няма нищо общо с Истанбулската спогодба.

В законопроекта, който е препоръчан от „ Демократична България “, няма нищо общо с Истанбулската спогодба. Няма полове, няма промяна на полове, няма еднополови бракове. Така че, апелирам ви, не позволявайте от тази естрада да се спекулира по подобен метод с толкоз значим законопроект, който цяла България чака, отвърна Кунева.

Предлаганите нормативни промени целят бърза и ефикасна отбрана и обезпечаването на помощ и поддръжка на лицата, потърпевши от домашно принуждение или в риск, както и упражняването на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието.

Разширява се кръгът на предпазените лица и се регламентира комплекс от ограничения за предварителна защита на домашното принуждение.

Положителни мнения са дали Министерството на правораздаването, Омбудсманът на Република България и „ Български хелзинкски комитет “.

В мненията си Фондация „ Общество и полезности “ и Сдружение „ Свобода за всеки “ не поддържат законопроекта.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР