След три часа спорове, въртящи се основно върху въпроса могат

...
След три часа спорове, въртящи се основно върху въпроса могат
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли доклада на правителство за интеграцията след 3 ч. спорове

След три часа разногласия, въртящи се главно върху въпроса " могат ли да се интегрират ромите ", Народното събрание отхвърли мониторинговия отчет за 2017 година по Националната тактика за консолидиране на ромите на държавното управление. " За " отчета гласоподаваха 83 народни представители, " срещу " - 68 и " въздържали се " – 17.

Образованието е основният проблем

В отчета общините регистрират висок % на безработица измежду популацията от ромски генезис, разследване на ниското обучение. Висок % на безработните роми измежду дълготрайно безработните, водещо до неналичието на мотивация за работа и на трудови привички и дисциплинираност. Липсата на обучение при част от ромите и неналичието на просветеност са сериозна спънка за реализирането им на пазара на труда. В региона на жилищните условия общините регистрират, че противозаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите.

Българска социалистическа партия няколко пъти изиска в Народното събрание да пристигна вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто сектор е интеграцията, само че това не се случи.

Температурата на дебатите се увеличи след изявлението на Станислав Станилов от " Обединени патриоти " ( " Атака " ), че понятието политическа уместност би трябвало да бъде изкоренено, а ромски включвания и отчети са празни приказки. Има конфиденциален отчет на Европейски Съюз, който открива, че ромите не могат да се интегрират, сподели Станилов. " Дължината на моркова и тоягата би трябвало да бъдат идентични. Светланка е права, при нас морковите са прекомерно дълги, а тоягите къси ", сподели още Станилов, като имаше поради изявления във фейсбук на брачната половинка на Томислав Дончев – Светлана.

Антон Кутев от Българска социалистическа партия му отговори, че изявленията му са фашизъм. Това, което говорите, че интеграцията на ромите не може да стане, е ужасяващо, сподели Кутев.

Аз не съм споделил, че би трябвало да бием ромите, просто желая да кажа, че законите би трябвало да се съблюдават, отвърна Станилов и добави, че ромите са доста надарени хора, само че средата е такава, че не могат да излязат от нея, и даде образец, че е имал докторантка от ромски генезис.

Вежди Рашидов (ГЕРБ) напомни времето, в което е бил в сСтроителни войски, където на ромите им създавали специалност. Според Рашидов всички " би трябвало да сме равни пред закона, другояче ще гледаме още 30 години кино лентата " Майка Индия ". Няма да съм жив да видя по какъв начин ромите интегрират българите, сподели още Рашидов. Той упрекна Българска социалистическа партия, че са основали циганските барони, и означи, че през 2012 година от ГЕРБ са вкарали националната тактика за интеграция на ромите през българския парламент. " Не бяхте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока на малцинството. Не беше ли по този начин ", попита Рашидов.

Искам да ми кажете, господин Рашидов, какви са резултатите от тази тактика, тъй като ромите не могат да приказват български, репликира го Драгомир Стойнев (БСП). " Ромите в цяла България четат вашата тактика, опияняват се от вашите цели и гласоподават за ГЕРБ ", отговори на ГЕРБ Стойнев.

Има ниша за църквата

Има ниша за Българската православна черква, би трябвало да излезе измежду народа си, сподели пловдивският народен представител от ГЕРБ Спас Гърневски. Той също се завърна към спомените си от Строителни войски, и за насилствената интеграция в пловдивския квартал " Столипиново ", където комсомолци са заселвани в блокове дружно с ромите. Гърневски даде позитивни образци за интегрирани и учещи се роми, като част от заслугите имали протестантските църкви.

ГЕРБ: Важното е, че има спор

Благодарение на държавното управление и болшинството има спор по тематиката за интеграцията на ромите, сподели ръководителят на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов. Той означи, че за пръв път през 2012 година е призната Националната тактика за интеграция на ромите, и обърна внимание, че дотогава, когато Българска социалистическа партия са управлявали, не са желали този спор да се води в Народното събрание. " Да, проблем има, проблемите не могат да бъдат решени незабавно, само че е значимото, че има спор ", добави Цветанов.

Волен Сидеров съобщи, че нямало потребност от стратегии за интеграция, тъй като ромите, като всички български жители, имали идентични права.

Българска социалистическа партия изиска оставката на Валери Симеонов

Както Бисер Петков подаде оставка поради нерешения проблем с хората с увреждания, може би по този начин би трябвало да постъпи и Валери Симеонов, сподели Георги Гьоков (БСП), откакто отчетът беше отритнат. " Следващата седмица ще желаяме оставката на цялото държавно управление ", добави той. Парламентът установи неуспех в политиката на интеграция на ромите и неодобрява вицепремиера Валери Симеонов, сподели и заместник-председателят на Българска социалистическа партия в Народното събрание Антон Кутев. Според него Валери Симеонов е неодобрен с изключение на от Народното събрание и от " Обединени патриоти ". Част от депутатите на " Обединени патриоти " гласоподаваха срещу отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР