След три часа дебати, ветото наложено от Румен Радев за

...
След три часа дебати, ветото наложено от Румен Радев за
Коментари Харесай

Ветото на Румен Радев върху Изборния кодекс беше отхвърлено от НС

След три часа диспути, ветото наложено от Румен Радев за измененията в Изборния кодекс беше преодоляно.  

Партиите „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, „ Възраждане “ и „ Български напредък “ поддържаха ветото на президента, тъй като по тяхно мнение измененията имат потребност от преосмисляне. Към тях се причисли и към този момент самостоятелният народен представител Явор Божанков.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу.

Гласуването първият път получи 98 гласа „ за “, последва и прегласуване, при което ветото получи 101 гласа „ за “.   

125 гласа " срещу " бяха задоволителни за превъзмогване на ветото, наложено от президента.

В подтекста на дебатите някогашният министър председател и сегашен съпредседател на Политическа партия Кирил Петков запита за какво машинният протокол да не бъде включен към документите, която може да се отпечата в края на изборния ден и да се съпостави с протокола на ръка. Защо не се постави най-малко като контрола, недоумява Петков.

Асен Василев добави, че ГЕРБ желаят дружно с Меси от Банкя да подправят локалните избори и по тази причина се правил целият цирк с измененията в Изборния кодекс.

Андрей Гюров съобщи, че достойните заплати за лекарите, медицинските сестри, приемането на България в Шенген, в Еврозоната и приемане на антикорупционното законодателство са по-важни тематики от измененията в Изборния кодекс. Всичко води до подготовка за нови избори и то избори, които ще върнат едни практики, които хората позабравили и които машините предотвратявали. Надежда има, тъй като от нашите борби има резултат - има видеонаблюдение, резервира се опцията да се гласоподава в дребните секции в чужбина, удовлетворен е Гюров. Войната и офанзивата против машините е офанзива против болшинството от хората, а крайният резултат е загуба на доверие в изборния развой.

" Това, че не успяхме в борбата не значи, че ще се откажем. Затова ще създадем всичко допустимо да изправим вредите, нанесени от измененията в Изборния кодекс. Нашата цел е да градим и не да разрушаваме ", закани се Андрей Гюров. Той настоя народните представители да поддържат ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс. Длъжни сме да върнем споделеното възприятие, че играта е почтена и че всички сме част от този развой, сподели още той.

Бранимир Балачев от ГЕРБ съобщи, че е меродавно броенето на хартиените бюлетини. Въпросът с недействителните бюлетини, в случай че някои купува гласове и прави нещо на бюлетината, Балачев е " за " подобен избор да не се брои за нито една от партиите.

Цвета Рангелова от " Възраждане " уточни, че значителният въпрос, на който партиите не дали отговор е поддържат ли ветото на президента или не. Изборният кодекс е най-важният закон, тъй като единствено с ясни и почтени правила, единствено по този начин наличието в пленарна зала ще е законно и ще дава отговор на желанието на гласоподавателя, изясни Рангелова. Когато решенията се взимат от фактически избраниците на народа, а не от тези, които някои е решил да подмени, тогава ще се взимат верните решения за България и българите, акцентира тя.

" Възраждане " споделят добре аргументираните претекстове на юридическия екип на президента, с цел да ни подсети, че Изборният кодекс би трябвало да бъде преосмислен, да бъдат направени отстъпки и да дава отговор на упованията за почтени избори. Цвета Рангелова прикани депутатите да поддържат ветото на президента с мотив, че Изборният кодекс се нуждае от най-малко още едно преосмисляне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР