След трагедията в Темпе тревожността и политическото недоволство нарастват, няма

...
След трагедията в Темпе тревожността и политическото недоволство нарастват, няма
Коментари Харесай

След влаковата трагедия в Темпе се очаква патова ситуация на предстоящите избори в Гърция

След нещастието в Темпе тревогата и политическото неодобрение нарастват, няма ясни спечелили и се усилва броят на колебаещите се гласоподаватели: Според последното изследване на Pulse за SKAI те са 12,5% спрямо 9,5% единствено месец по-рано.

Очевидно е, че това се дължи на недоволството от Нова народна власт (НД) (28,5% по отношение на 32%), което обаче значи облаги за СИРИЗА (стабилно на 25 %), а що се отнася до ПАСОК, тя демонстрира лек спад (9,5% по отношение на 10,5%).

Сега повече от всеки път нерешителните гласоподаватели ще бъдат от решаващо значение за идните избори, още повече че изследванията на публичното мнение демонстрират също по този начин, че нещастието в Темпе в действителност не ускорява антисистемната вълна на възпиране (бел.ред. недействителните, въздържалите се се усилват нищожно с 0,5%), оповестява „ Катимерини “.

За НД и СИРИЗА чашата може да се счита за на половина цялостна или на половина празна след първите изследвания на публичното мнение след нещастието в Темпе. Що се отнася до НД, в границите на рационалното е, че през идващите седмици тя ще " репатрира " част от новите нерешителни гласоподаватели и може да се върне към еднопартийно ръководство. За да се случи това обаче, ръководещата партия би трябвало да предприеме някои стъпки. На първо място тя би трябвало да си върне самодейността на придвижванията. Очевидно е, че слуховете за осъществяване на изборите на 9 април или по-късно, до момента в който в обществото цареше потрес и яд, имаха забележителна цена. Второ, тя би трябвало да обясни дали Костас Караманлис, някогашният министър на превоза, ще се кандидатира още веднъж с НД. Оставянето на този въпрос отворен, макар окончателното решение, не е от изгода за НД. Трето, тя би трябвало да преформулира предизборната си акция в светлината на новите обстоятелства, защото въпросите на стопанската система и външната политика ще бъдат засенчени от вътрешните въпроси.

Едновременно с това НД би трябвало да балансира част от загубите си с притока на гласоподаватели от ПАСОК, които са срещу това Алексис Ципрас да бъде министър-председател. Друго предизвикателство пред НД е влизането на друга партия в Народното събрание, защото в този случай еднопартийно ръководство във вторите избори става на практика невероятно.

СИРИЗА също тества един сюжет. Опозиционната партия, виждайки по какъв начин митингите след Темида се концентрираха върху държавното управление, само че не отмъкнаха гласове, ще се стреми да се възползва от опцията да понижи разликата с НД и да сътвори " приток " на гласоподаватели от сходни политически региони.

Що се отнася до времевата рамка на изборите, проектът на Мицотакис към този момент е изкристализирал. Урните за гласоподаване ще бъдат сложени на 21 или 28 май, а вторите - на 2 юли, тъй че изборният развой да бъде обособен от кандидатстудентските изпити в университетите. Също по този начин е несъмнено, че няма да има избори в средата на лятото и че министър-председателят няма да разгласи датите на изборите в близко бъдеще.

Трябва също да се означи, че спадът в изследванията на НД съживи полемиката за партньорствата. Мицотакис съобщи, че в случай че не може да сформира еднопартийно държавно управление, той е отворен за съдействие с ПАСОК след вторите избори. Като се има поради позицията на ПАСОК " не на Мицотакис или Ципрас ", опциите за съглашение може да са извънредно лимитирани, изключително в случай че тя излезе отслабена от идните избори, в който случай третият избор може да стане неминуем.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР